Evon luontomatkailumahdollisuuksia kehitetään

Evon retkeilyalueen kehittämiseksi on tehty useita suunnitelmia ja niissä keskeiseksi asiaksi on noussut matkailuliiketoiminnan sijoittumisen mahdollistaminen. Sitä varten tarvitaan yhtenäinen ja ajan tasainen yleiskaava, jonka tekemisestä Metsähallitus on nyt jättänyt Hämeenlinnan kaupungille kaavoitusaloitteen.

Kaavoitusaloite koskee Metsähallituksen hallinnoimia maa-alueita Evolla Hämeenlinnan kaupungin alueella. Kaava-alueen pinta-ala on noin 74 km².

– Kaava laaditaan Hämeenlinnan kaupungin ja Metsähallituksen yhteistyönä. Kaupunki pitää tärkeänä, että Evon tulevaisuutta suunnitellaan yhteistyössä alueen toimijoiden, käyttäjien ja maanomistajien kesken, yleiskaavasuunnittelija Katja Ojala sanoo.

– Kaavatyön tavoitteena on laatia koko retkeilyaluetta palveleva yleiskaava, jossa tarkastellaan aluetta yhtenä kokonaisuutena, tunnistetaan ja yhteensovitetaan luontoarvot, kulttuuriympäristöön liittyvät arvot, virkistykseen ja retkeilyyn liittyvät toiminnot ja niiden kehittämisedellytykset sekä mahdollistetaan matkailupalveluiden tuottaminen alueella, Metsähallituksen alueidenkäytön johtava asiantuntija Ida Montell kertoo.

– Kaavoituksessa etsitään rakentamiseen parhaiten soveltuvat alueet ja toisaalta alueet, jotka on parasta jättää rakentamisen ulkopuolelle, Montell tarkentaa. Yleiskaavan vahvistuttua sitä täsmennetään ranta-asemakaavalla. Yksityiseen loma-asumiseen ei tulla osoittamaan rakennuspaikkoja Metsähallituksen omistamille maa-alueille. Esitettävät rakennusalueet pohjautuvat aiemmin tehtyyn matkailun ja maankäytön yleissuunnitelmaan.

– Kehitämme retkeilyalueita kohteina, joissa pääosassa on erilainen luonnossa tapahtuva toiminta, jota yritysten tarjoamat monipuoliset palvelut tukevat. Palveluiden syntymisessä on ratkaisevaa yritysten ja investoreiden kiinnostus kohteisiin, Montell arvioi.

Metsähallituksen omiin investointeihin ja ylläpitoon käytössä oleva rahoitus kohdennetaan alueiden hoidon ja käytön suunnitelmien sekä vuosisuunnitelmien pohjalta retkeilyrakenteisiin. Metsähallitus ei tule itse rakentamaan alueelle uutta majoituskapasiteettia. Samalla tavalla on linjattu myös Lieksan Ruunaalla, jossa kaava on jo vahvistunut, ja Oulujärven Teeriniemessä, joka on ehdotusvaiheessa.

Taustalla useita selvityksiä

Luonnon virkistyskäytön strategiassa 2030 linjataan, että valtion retkeilyalueiden täydentämiseksi laaditaan suunnitelma ja se toimeenpannaan vuosina 2024–2027. Suunnitelma valtion retkeilyalueverkoston ja Metsähallituksen monikäyttömetsien virkistyskäyttökohteiden kehittämiseksi vuosina 2024–2030 valmistui aiemmin tänä vuonna.

Evon retkeilyalueen maankäytön ja matkailun yleissuunnitelma valmistui vuonna 2020. Maa- ja metsätalousministeriö asetti 24.11.2021 Evon retkeilyaluetta kehittämään työryhmän, jonka tehtävänä oli toimeenpanna Evon retkeilyalueen matkailun ja maankäytön yleissuunnitelmaa.

Työryhmä teki esityksiä useista eri aihealueista. Kaavoituksella vastataan etenkin palvelutarjonnan kehittämiseen ja yritystoimintaan liittyviin esityksiin. Tällä hetkellä pullonkaulana Evolla on liian pieni ja vanhanaikainen majoituskapasiteetti. Kunnollisen majoituksen puuttuessa käynnit alueella jäävät lyhyiksi ja positiiviset paikallisvaikutukset pieniksi.

Valtion retkeilyalueet

Valtion retkeilyalueet ovat monipuolisia, retkeilyyn ja muuhun luonnon virkistyskäyttöön sekä luontomatkailuun tarkoitettuja kohteita. Retkeilyalueilla on merkittyjä kävely- ja hiihtoreittejä, luontopolkuja, telttailualueita ja laavuja. Lähiseudun yrittäjät tarjoavat luontomatkailuun liittyviä palveluita alueilla ja niiden ympäristössä.

Suomessa on kuusi ulkoilulailla perustettua valtion retkeilyaluetta: Evon, Ison-Syötteen, Kylmäluoman, Oulujärven, Ruunaan ja Napapiirin retkeilyalueet. Ne ovat Metsähallituksen hallinnassa. Inarin retkeilyalue on Metsähallituksen perustama, palveluiltaan valtion retkeilyalueita vastaava kohde.

Kylmäluoman, Oulujärven ja Ruunaan retkeilyalueilla on Metsähallituksen yrityksille vuokraamat leirintäalueet, joissa on kämppiä, talous-, huolto- ym. rakennuksia sekä leiriytymispaikkoja teltoille ja asuntovaunuille. Myös Evolla on matkailuyrityksille vuokrattuja kämppiä.

Valtion retkeilyalueiden tarkemmin määritellyissä osissa voidaan harjoittaa rajoitettua metsätaloutta, jossa otetaan huomioon luontoarvot, maisema ja virkistyskäytön tarpeet. Retkeilyalueilla voi yleensä kalastaa ja metsästää. Valtion retkeilyalueet kuuluvat pääosin myös Natura 2000 -verkostoon, vaikka ne eivät ole luonnonsuojelualueita.