Euroopan parhaat kaupunkilomat 2019 pienellä rahalla

Helsinki-Vantaalta pääsee kätevästi Euroopan kaupunkeihin. Kuva: Finavia

Tänne lennät parilla satasella

Mikään ei voita uuden kaupungin sivukujiin, yöelämään ja historiallisiin monumentteihin tutustumista. Euroopasta löytyy monia kiinnostavia kaupunkikohteita, joissa voi kokea aivan omanlaistaan tunnelmaa. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi valitsi viisi kaupunkia Euroopasta tämän vuoden matkoille. Näihin kohteisiin lentää Helsingistä keskimäärin parilla sadalla eurolla, eikä matka kestä kauaa.

1. Hampuri, Saksa

Meno-paluulennot Helsingistä keskimäärin: 169 €
Satamakaupunki Hampuri tunnetaan “maailman porttina”, jonka merellisyys ja veden läheisyys hurmaa matkailijat. Elbejoki ja sen sivuhaara Alsterjoki eivät ole koskaan kaukana. Tutustu keskustassa sijaitsevaan Mönckebergstrasseen, joka vie muun muassa kaupungintalolle eli Rathausille. Sen lähettyviltä löytyy myös Rathausmarkt-aukio, jossa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Sukella historiallisiin maisemiin Speicherstadtissa, satamassa sijaitsevalla maailman suurimmalla varastorakennusalueella. Sieltä löytyy vaikka mitä: kulttuuria, kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja museoita. Kulttuuriharrastajat voivat nauttia klassisesta musiikista Elbphilharmonie-konserttisalissa, joka on Hampurin viimeisin lisäys arkkitehtonisten nähtävyyksien joukkoon. Hampurin ravintoloiden hintatasossa on jonkin verran vaihtelua: aterian edullisessa ravintolassa saa 8–15 eurolla.

2. Zagreb, Kroatia

Meno-paluulennot Helsingistä keskimäärin: 175 €
Viime vuosina Kroatian pienen pääkaupungin imu matkailijoiden keskuudessa on kasvanut. Viehättävä punakattoinen metropoli Sava-joen varrella yhdistää mutkattomasti mukulakivikadut, boutique-ateljeet ja vireät kahvilat saumattomasti yhdeksi lumoavaksi matkakohteeksi. Toiminta kaupungissa jakaantuu kahteen historialliseen osaan. Pysähdy vanhalla kaupunginportilla, nauti katuesityksistä Strossmayer Promenadella ja nappaa kuvia Pyhän Markuksen kirkosta, jonka tunnistaa helposti sen omaperäisestä mosaiikkikatosta. Museoita on yllin kyllin, ja Jan- ja Bundek-järvillä on päivittäin erilaisia tapahtumia.
Zagrebissa on Suomeen verrattuna matalampi hintataso. Ateria edullisessa ravintolassa maksaa 5,4–8,1 euroa.

3. Salzburg, Itävalta

Meno-paluulennot Helsingistä keskimäärin: 214,5 €
Salzburg on Itävallan miellyttävimpiä matkakohteita ja myös Unescon maailmanperintökohde. Vanhakaupunki edustaa selkeää barokkityylistä arkkitehtuuria. Kiipeä lähikukkulalla sijaitsevalle nykytaiteen museolle ja ihaile vanhankaupungin näkymää sieltä käsin. Hohensalzburgin linnoitus tarjoaa samanlaisia näkymiä sekä klassisen musiikin konsertteja. Mozartin synnyinpaikka osoitteessa No. 9 Getreidegasse ja Lelumuseo kuuluvat Salzburgin parhaisiin nähtävyyksiin. Kiertele Schloss Hellbrunnin kesäpalatsin puutarhoja ja tee ostoksia Getreidegassella, kuuluisalla kauppakujalla, joka sijaitsee kivenheiton päässä Salzach-joelta. Ravintolaruoka on Salzburgissa aavistuksen edullisempaa kuin Suomessa: ateria edullisessa ravintolassa maksaa 6,5–14 euroa.

4. Toulouse, Ranska

Meno-paluulennot Helsingistä keskimäärin: 219 €
Toulouse on rakennettu vaaleanpunaisesta kivestä, mistä se on saanut myös nimensä la ville rose, vaaleanpunainen kaupunki. Kaupunki on tyylikkään kompakti ja parhaiten koettavissa kävellen. Ihastu kaupungin kartanoihin, jotka ovat jääneet jäljelle indigon eli sinivärin tuotannon kulta-ajoilta. Tutustu keskusaukioon ja sen rakennusten sisäpihoihin ja jatka sitten matkaasi neljä vuosisataa palvelleelle Garonne-joen ylittävälle uudelle sillalle, Pont Neufille. Jokea pitkin voi myös risteillä. Ristiretkien historiasta kertova jakobiinien luostari on tutustumisen arvoinen nähtävyys, kuten myös paikallinen taideskene modernin- ja nykytaiteen museoissa vanhalla teurastamoalueella.
Toulousen hintataso on Suomen luokkaa: ateria edullisessa ravintolassa maksaa 10-15 euroa.

5. Budapest, Unkari

Meno-paluulennot Helsingistä keskimäärin: 152 €
Unkarin pääkaupunki sijaitsee Tonava-joen rannalla, ja siellä voi nähdä ja kokea eri aikakausien arkkitehtuuria aina barokista uusklassiseen ja art decoon asti. Katujen varsilta löytyy lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Useasti uudelleen rakennetulta Budan linnan alueelta löytyy tärkeimmät kulttuuriset rakennukset, ja Terrorin talon museossa pääsee tutustumaan entiseen salaisen poliisin päämajaan. Klassista musiikkia voi kuunnella oopperatalolla. Szoborparkin ulkoilmamuseossa voi ihailla valtavan kokoisia patsaita. Päivän kiertelyn jälkeen voi rentoutua maan kuuluisissa kylpylöissä, jotka saavat vetensä maan alla olevista kuumista luonnonlähteistä.
Budapestissa pääsee huomattavasti halvemmalla kuin Suomessa: ateria edullisessa ravintolassa maksaa 4,7–7,9 euroa.

Lisätietoja hinnoista
Lentojen hinnat ovat keskimääräisiä economy-luokan meno-paluulentojen hintoja 1.3.2019–31.12.2019 tehtäville matkoille, jotka on haettu momondo.fi-sivustolla 18.9.2018–18.2.2019. Hinnat voivat muuttua, eikä säästöjä voida taata.
Kohteen hintataso on selvitetty Numbeo.com