BRITTEIN SAARET ON MAAILMA PIENOISKOOSSA

Brittein saaret maailma pienoiskoossa. Kuva: Teuvo V. Riikonen

”Joka juuttuu paikoilleen, saa kirouksen” on Brittein ja Irlannin saarilla vaikuttaneiden kelttiläisten lause. Tärkeintä ei ollut päämäärä, vaan matkalla olo. Saaret muodostuvat kahdesta valtiosta. Iso-Britanniaan mahtuu neljä aluetta, Englanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja Skotlanti. Irlantilaiset eivät tykkää Iso-Britannian sanasta, koska aina on lähdetty kahta asiaa karkuun: nälkää ja englantilaisia.

Aamusumuinen 1,2 miljoonan Dublin vaikutti sekä rähjäiseltä että romanttiselta. Puistojen, siltojen, kirjailijoiden ja pubien kaupunki. Joki erottaa rahvaan ja vauraamman väen. Mutta itsetunto on vahva. Englannin ikeestä on päästy. Olen kuin irlantilainen, jota kiinnostaa vanhat rauniot, jalkapallo, vaihtuva maisema, meren suuruus, kylmä olut ja tunne siitä, että matka jatkuu.

160 km Dublinista Belfastiin merkitsee siirtymistä Britanniaan. Täyteläinen maisema antoi parastaan, sillä se on kateudesta vihreä, rehevä ja oikukas kuin suuren kartanon emäntä. Alueen pitkä ja osittain verinen historia on jatkunut yli 300 vuotta. Englanti on aina halunnut pitää kiinni alueestaan, jossa enemmistö oli saarelle määrättyjä protestantteja.

Siirtolaispolitiikalla pyrittiin täyttämään omat avainpaikat. Mutta kun 2/3 oli protestantteja ja katolisia syrjittiin lähes kaikessa, 1960-luvulla mitta tuli täyteen ja maaperä oli valmis sotaan. Belfast ja Londonder muistuttivat sotatannerta, taloja poltettiin ja iskuryhmät pieksivät toisiaan uskonnon takia. Tätä jatkui 1990-luvulle asti, kunnes tajuttiin yli 3500 kuolleen jälkeen asian mielettömyys.

Jos maailmalle pitäisi valita vain yksi pääkaupunki, Lontoo olisi sopiva. Ainoa kaupunki, jolle on myönnetty kesäolympialaiset kolmesti. Lontoo on ihmiselle samaa kuin Jerusalem juutalaisille, Rooma kristityille ja Mekka muslimeille. Monikulttuurinen, kielten ja etnisten taustojen sekamelskassa elävä. Jos olet erilainen, mene Lontooseen, missä olet samanlainen erilainen. Jokainen voi omia Lontoon itselleen. Joka on kyllästynyt Lontooseen, on kyllästynyt elämään.

Teuvo V. Riikonen

Kirjailija ja matkablogisti, joka vieraili toukokuussa 2018 Brittein saarilla. Koko artikkeli luettavissa Matkalle-lehti heinäkuu 2018. Lue tästä: https://matka-kosonen.fi/uploads/294/matkalle-7-2018.pdf