Aurinkomatkat jälleen Suomen suurin

Aurinkomatkat jälleen Suomen suurin matkanjärjestäjä  vieden lähes 230 000 asiakasta matkoille ympäri maailman. Markkinaosuus matkanjärjestäjistä oli 34 prosenttia (Lähde: SMAL). Aurinkomatkat on toteuttanut suomalaisten lomaunelmia jo vuodesta 1963 ja vietti viime vuonna 60-vuotisjuhlavuottaan.

– Ensi kesän lomalta suomalaiset yhä toivovat takuuvarmaa lämpöä ja rentoutumista, mutta yhtä lailla halutaan myös kokea paikallista elämänmenoa ja kulttuuria, kertoo Aurinkomatkojen tuotannosta vastaava johtaja Mia Kopola.

Tämä selviää Aurinkomatkojen tuoreesta trendikyselystä, johon vastasi 913 Aurinkomatkojen kehittäjäyhteisö Aurinkoheimoon kuuluvaa asiakasta. Selvitimme myös, mitkä matkailun trendit kiinnostavat suomalaisia juuri nyt:

Matkailu vilkkaan sesongin ulkopuolella

Lomailijoita kiinnostaa matkailu yhä enemmän silloin, kun kohteissa on rauhallisempaa, ja 63.2 prosenttia kyselyyn vastanneista haluaisi matkustaa vilkkaimman sesongin ulkopuolella. Tällöin kohteessa on vähemmän ihmisiä, ja loman tahti on rauhallisempi. Toistaiseksi etenkin koulujen loma-ajat rytmittävät lomien ajankohtaa, mutta jos haluaa nauttia rauhallisemmasta tunnelmasta ja löytää matkoja hieman edullisemmin, kannattaa pitää silmällä esimerkiksi touko-kesäkuun matkoja ja elokuun matkoja.

Paikalliset, aidot kokemukset ja yhteys paikallisen yhteisön kanssa

Matkalla ei haluta pelkästään viettää aikaa lomaresortin uumenissa, vaan suomalaiset haluavat tutustua paikallisiin ihmisiin, tutustua kohteen historiaan ja kävellä ympäri kohdetta, jolloin päästään mukaan sen tunnelmaan. 56.2 prosenttia aurinkoheimolaisista haluaa paikallisia, aitoja kokemuksia ja yhteyden paikallisen yhteisön kanssa. Aurinkomatkoille paikallisuus on tärkeä teema: valikoimassa on pieniä paikallisomisteisia hotelleja, joissa pääsee vaikka omistajaperheen kautta tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.

Hyvinvointia lisäävät elämykset ja aktiviteetit

Vastaajista 41.1 prosenttia oli kiinnostuneita kokemaan lomallaan hyvinvointia lisääviä elämyksiä ja aktiviteetteja. Hyvinvointi ja aktiviteettilomat ovat olleet jo pidempään trendinä ja lomalla halutaan kokeilla uusia lajeja tai ylläpitää omia hyvinvointirutiineja. Aktiviteettilomat sopivat myös yksin matkustaville, sillä erilaisten aktiviteettien kautta voi tutustua helposti muihin lomailijoihin. Aurinkomatkojen valikoimassa on niin joogalomia kuin kohteita, joissa voi osallistua maksuttomille Aurinkotreeni-tunneille.

Useamman kohteen kokeminen yhdellä lomalla

Jopa 37.8 prosenttia vastaajista haluaisi kokea useamman kohteen yhdellä lomalla ja saada näin lomasta enemmän irti. Aurinkomatkojen yhdistelmämatkat ovat kasvattaneetkin suosiotaan viime vuosina ja esimerkiksi tämän talven Thaimaan lomilla yhä useampi matkailija kokee lomalla sekä rantaloman että Bangkokin suurkaupungin sykkeen.

Hidas matkailu – pidemmät matkat harvemmin

Matkaan ollaan kiinnostuneita panostamaan enemmän myös ajallisesti ja tekemään pidempiä matkoja entistä harvemmin (21.9 prosenttia vastaajista). Esimerkiksi pidemmän lentomatkan päähän suuntautuvilla matkoilla ollaan mielellään jopa useampi viikko, näin pääsee myös kunnolla tutustumaan paikalliseen elämänmenoon ja kulttuuriin.

Näihin kohteisiin suomalaiset haluavat matkustaa kesällä 2024
Kysyimme Aurinkoheimossa myös, minne suomalaiset haluavat matkustaa ensi kesänä, ja nämä ovat viisi suosituinta kohdetta:

Gardajärvi, Italia

Kreeta, Kreikka

Madeira, Portugali

Santorini, Kreikka

Dubrovnikin rannikko, Kroatia

Lue lisää: Aurinkomatkat palasi paalupaikalle