Arlyn jokilaakson kahden kerroksen laskettelukylät

Kelpaa sitä köllötellä rinneravintolassa ja ihastella Euroopan korkeinta vuorta.

Ranskan ehkä kalleimmat ja halvimmat rinnekilometrit

MEGEVE

Kateus voi olla rakentava voima. Käytyään Sveitsin St. Morizissa maailman rikkaimpaan sukuun kuuluva paronitar Noémie de Rothschild halusi hienostolle lomapaikan myös Ranskaan. Hän löysi viehättävän Megeven kylän läheltä Mont Blancia, nousi Arbois-vuorelle ja oli myyty.
Vuodesta 1920 alkaen Ranskan kuohukerma täytti erikoisjunat Pariisista. Toiset suuntasivat automobiilinsa paronittaren Palace des Neige -hotelliin ja suksensa alas vuorelta.

ESPACE VAL D’ARLY

Läheisen Megeven pelloksi kutsutun pikkukylän asukkaat seurasivat aikansa Megeven rikastumista kunnes päättivät kokeilla samaa kaavaa. Maisemat Mont Blancin silmien alla ja maastot ovat aivan yhtä hienot kuin Megevellä, mutta Rothschildien rahoja heillä ei ollut. Vuonna 1938 raahattiin lähimmälle mäelle nelisylinterinen Renault-moottori. Siihen liitettiin kela ja pitkä köysi, jolla kuusi ihmistä kerrallaan hinattiin kukkulalle.

Uudesta hiihtolajista innostuneita, joille Megeve oli aivan liian kallis alkoi virrata kylään. Erotuksesksi fiinimmästä sukulaisesta nimi muutettiin Praz sur Arlyksi. Toinen maailmansota keskeytti toiminnan, mutta sen jälkeen tavallisen kansan Praz sur Arly heräsi nopeasti henkiin ja alkoi laajeta.

1950-luvulla Crest Voland, Flumet, Notre Dame de Bellecombe ja pari muuta pikkukylää rakensi hissejä. Tällä vuosituhannella ne kaikki liittyivät erääksi Ranskan suurimmista keskuksista. Ulkomailla se on yhä tuiki tuntematon. Vuorille pääsee yhdestätoista paikasta tien varresta.

MEGEVE

Syöksähdän punaiselle rinteelle pitkin Megeven korkeinta harjannetta kahden laakson välissä. Näkymä on häkellyttävä. Oikealla, laakson takana kohoaa Mont Blancin massiivi. Vasemmalla matalammat vuoret ja laaksot vaihtelevat. Suoraan edessä siintää kaupunkeja kilometrien päässä, ja niiden takana monet huiput kurkottavat yli 3000 metrin korkeuteen. Mont Blancin huippua ei näy. Sen peittävät matalammat huiput.

Megeven rinteet on erinomaisesti hoidettuja. Mont Blancin vuoriston luoman mikroilmaston ansiosta kausi on pitkä, mutta nurmipohjaiset rinteet mahdollistaisivat laskettelun ohuellakin lumikerroksella.

Megeve on säilyttänyt vanhahtavan charmissa. Laskettelu on laajentunut lähihuipuille, mutta autottomasta keskustasta pääsee hissillä vain alkuperäiselle Rochebrune-rinnealueelle. Kahdelle muulle kuljetaan skibussilla tai reellä.
Keskustan majoituksen tahallinen vajaakapasiteetti ja hinta pitävät hissit ja rinteet ruuhkattomina. Hintava hissikortti kattaa kahdeksan ala-asemaa.

Majoitus Megevessä on melkein pelkästään sviittejä. Kahden hengen huoneita on tarjolla vain kylän laitamilla. Skibussi kyllä kuljettaa kauempaakin.

Ravintoloiden huippua ovat yhdellä, kahdella ja kolmella Michelin-tähdillä aateloidut. Lukuisat merkkiliikkeet, discot, yökerhot, kasino, oluttuvat, hienostuneet pianobaarit ja kymmenet ravintolat houkuttelevat ympäri vuoden.

ESPACE VAL D’ARLY

Täällä löydän sen aidon ranskalaisen tunnelman, jonka koin ensimmäisillä matkoillani 80-luvulla. Val d’Iseren ja Les Deux Alpes kaltaisista jättikeskuksista se on jo kadonnut. Puheensorina rinne- ja muissa ravintoloissa on vain ranskaa. Kuitenkin, 80-luvusta poiketen, kaikkialla saan palvelua englanniksi.

Mikä on Megeven rinteistä sanottu pätee myös Espace d’Arlyssa. Erityisesti panin merkille huolellisen rinteiden hoidon. Leveilläkään rinteillä rinnekoneen kahden jäljen välissä ei ollut kynnystä, joka pilvisellä säällä on monessa keskuksessa ollut varsinainen kompastuskivi. Huonoimmillaan molemmat sukseni ovat jääneet kynnykseen ja itse olen tutustunut rinteeseen lähikontaktilla.

Toisin kuin Megeveen, Euroopan korkeimman huipun Mont Blancin huippu näkyy tänne. Se ei ole ryhdikäs ja maskuliininen kuten Zermattin Matterhorn, vaan hiukan lauhkea kohouma muiden joukossa. Se muistuttaa muodoltaan Tähtien sota -elokuvan suurrikollista Hutt Jabbaa. Samanlainen on niiden luonnekin. Mont Blanc on vuosittain syypää lähes sataan kuolemaan.

Viikonloppuna kaikki parkkipaikat ovat täynnä Ranskan rekisterissä olevia autoja, ja äkkinäisen matkailijan on vaikea löytää majoitusta. Baarimikolle valittamalla huone kuitenkin löytyi läheltä. Arkena ei sitten taas olekaan muuta ongelmaa kuin, että melkein kaikki majoitustilat ovat n. 4 hengen perhehuoneita baarikeittiöineen.

Geneven lentokentältä jokaiseen jokivarren kaupunkiin/kylään ajaa n. 1h30min. Matkaa on 75-90 km. Lento Helsingistä kestää kolmisen tuntia ja kasaa n. 195 €.

Tammikuun lopussa Apartment Flogon , 42 neliön asunto esim. Notre Dame de Bellecombessa maksaa 338€/vk.

 

Teksti: Justin Case, kuva: Frederick Wallace