Arabian Alkuperää kunnioittaen -astiasarja täydentyy

Alkuperää kunnioittaen astiasarja.

Arabian Alkuperää kunnioittaen -astiasarja täydentyy isolla kulholla ja purkilla. Astiasarjan kuvitus pohjautuu Tove Janssonin haikeisiin teoksiin Muumipappa ja meri sekä Muumilaakson marraskuu. Uusien osien kauniissa kuvituksessa Muumit päästävät irti surusta ja kokevat toivon pilkahduksen.

Viime syksynä myyntiin tulleissa astiasarjan ensimmäisissä osissa Muumit ovat muuttaneet majakkasaarelle. Syksyisessä ja myrskyisässä saaristossa tunnelma on alakuloinen, ja Muumit käsittelevät suurta muutosta kukin tavallaan. Muumilaakson taakseen jättäneitä Muumeja jäävät kaipaamaan ystävät, jotka vaeltavat yksi kerrallaan tyhjään Muumitaloon.

Alkuperää kunnioittaen -astiasarjan kuvituksessa yhdistyvät kaksi Tove Janssonin tarinaa: Muumipappa ja meri (1965) ja Muumilaakson marraskuu (1970).

Muumilaakson marraskuu kuvaa läheisen kuolemaa 

Kaipuu ja haikea tunnelma kumpuavat todellisesta menetyksestä: Tove Jansson kirjoitti Muumilaakson marraskuun surressaan äitinsä poismenoa. Kirja jäi Tove Janssonin viimeiseksi Muumi-romaaniksi. Pian äidin kuoleman jälkeen kirjoitettu teos oli Muumien kasvutarina ja peili Toven kokemuksiin. Jansson kuvaa sitä, kuinka läheisen kuolema jättää ikuisen ikävän, mutta surusta on lopulta päästettävä irti.

Lupaus elämän jatkumisesta

Uusissa Alkuperää kunnioittaen -sarjan osissa tarina syvenee, kun suru hälvenee ja elämä jatkuu.

Keraamisen purkin (1,2 L) kuvituksessa Muumipeikko on vetäytynyt omiin oloihinsa majakkasaarella ja kiipeää majakan torniin sytyttämään lyhtyä. Purkin kääntöpuolella Muumimamma herää horisontista nousevaan aurinkoon ja istuu hetken yksin.

Kulhon (23 cm) kuvituksessa koti-ikävää potenut Muumimamma tuntee vihdoin toivon pilkahduksen. Hän astuu ulos ihailemaan auringossa välkehtivää merenpintaa, ja taivaalla suuntaa etsivä muuttolintujen parvi antaa lupauksen elämän jatkumisesta.

Kuvittaja-keraamikko Tove Slotten taitava kuvitus herättää eloon valot, varjot, tuulen sekä sateen. Arabian Muumi-astioita suunnitteleva Slotte käyttää Janssonin alkuperäisiä kuvituksia pohjana ja rakentaa kollaasitekniikalla kuvituksille uuden elämän.