Ankallisgalleria veti lapsia Ateneumiin

Ankallisgalleria näyttely / Ateneum Kari Korhonen: Taistelevat Ankat valokuvaus: Hannu Aaltonen / Kansallisgalleria

Ankallistaiteen helmet olivat esillä Suomen taiteen tarina –näyttelyssä Ateneumissa lokakuun alusta helmikuun loppuun. Näyttelyssä kävi ennätysmäärä lapsia. Teos Taistelevat Ankat on esillä Kuopiossa syyskuuhun saakka.

Ankallisgallerian taiteilijat Alpertti Aatelviltti, Akseli Kala-Kallela, Huuko Simpura, Altti Fasaani, Arvi Liljaluntti, Eino Maininkinen ja Nantti Vonrikti houkuttelivat Ateneumiin loka–helmikuun aikana 245 688 katsojaa. Joukossa oli paljon kouluryhmiä ja Ateneumissa ensi kertaa vierailleita.

-Uumoilin näyttelyä kootessa, että Ankallisgallerian myötä myös nuoret innostuvat tutustumaan Ateneumiin, ja näin myös kävi!, iloitsee Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Lokakuun kävijöistä lapsia oli 12 307. Ennen lokakuuta Ateneumissa vieraili kuukausittain keskimäärin 4 400 lasta.

Ankallistaiteen helmiä nähtiin Ateneumin teosten rinnalla Suomen taiteen tarina -näyttelyssä. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluivat muun muassa Ankanpoika ja varis, Elämäntaiteilija Hannu Hanhi, Iltaa ja köyhyyttä kohti, Leikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat. Apuna Ankallisgallerian teosten toteuttamisessa olivat Aku Ankan suomalaiset ja kansainväliset piirtäjät Kari Korhonen, Kati Kovacs, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes.

-Näyttelyn näkyvyys ja innostus ankallistettuihin klassikkoteoksiin ylitti kaikki odotukset. Aku Ankka onnistui jälleen yllättämään raikkaalla tavalla ja samalla juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea, Aki Hyyppä sanoo.

Ankallisgalleria oli Aku Ankan Suomi 100 -juhlavuoden huipennus. Jokaisessa Aku Ankassa oli viime vuoden ajan sarjakuva Suomen historiasta tai suomalaisuuteen liittyvästä teemasta, ja nämä sarjakuvat koottiin yksiin kansiin Aku Ankka ja Suomi -kirjaan. Lisäksi lehdessä oli upeita Suomi-henkisiä kansikuvia.

Ankallistaidetta voi tänä vuonna nähdä Kuopiossa. Nantti Vonriktin Taistelevat ankat on nähtävissä Kuopion taidemuseossa Veljekset von Wright -näyttelyssä 2.9. saakka.