Alkuvuoden 2019 parhaat budjettikohteet

Budjettikohteiden listalle voi perustellusti nostaa myös Intian Goan. Huippuedullinen ja kehittynyt valtavasti. Kuva: Jari Lappalainen

Lentoliput, majoitus ja päivittäiset kulut – kaikki nämä tulee ottaa huomioon lomamatkaa suunniteltaessa. Lomailukustannuksista ei kuitenkaan tarvitse tuntea syyllisyyttä – etenkään, jos valitset budjettiloman. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi tutki yleisimpiä lomamatkaan liittyviä kuluja, kuten lentoja, taksimatkoja, paikallisia oluita, keskihintaisessa ravintolassa syömistä ja yöpymistä kolmen tähden hotellissa. Niitä vertailemalla selvisi vuoden 2019 parhaat halvat matkakohteet. Jokaisen kuun matkakohde on valittu niin, että voit nauttia lomallasi parhaista mahdollisista sääolosuhteista, mutta vältät silti ruuhkaisimmat turistikaudet.

Tammikuu – San José, Costa Rica

Costa Rican eläväisen pääkaupungin San Josén viehättävyys perustuu sitä ympäröivien vehreiden metsäalueiden kauneuteen, ystävällisiin ihmisiin ja keskeiseen sijaintiin suhteessa maan moninaisiin nähtävyyksiin. Mercado Centralilta löytyy useita pieniä ravintoloita ja palvelupisteitä, joista voit ottaa mukaan erilaisia aterioita, kuten paikallisen klassikkoruoan chifrijon. Vaikka useimmat matkailijat eivät sitä tiedäkään, San Josésta on tulossa varteenotettava olutkaupunki. Esimerkiksi Barrio Amonissa sijaitsevassa Stiefel Pubissa on erittäin laaja olutvalikoima.
Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Costa Ricaan 963 €
Taksimatka 0,96 €/km
Paikallinen olut 2,22 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 6,22 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 61,70 €

Helmikuu – Tanger, Marokko

Tangerin rannalla voi myös ratsastaa kamelilla. *
Aivan Espanjan tuntumassa sijaitsee Marokon rannikon helmi, elämää kuhiseva Tanger, jossa näkyy arabien, berberien ja eurooppalaisten vaikutus. Medina eli vanhakaupunki on myyntikojujen ja mukulakivikatujen labyrintti, missä harrastetaan tinkimistä, minttuteen juomista ja maailman menon seuraamista.

Vaikkei Tangerin ranta olekaan ihanteellinen paikka uimiseen, voi siellä viettää aikaa hiekalla kävellen ja Avenue Pasteurilla ostoksia tehden. Jos etsit todellista rantaparatiisia, aja tunti etelään Asilahiin, mistä löydät turkoosina hohtavan meren ja valkoisten muurien ympäröimän kaupungin.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Tangeriin 300 €
Taksimatka 0,46 €/km
Paikallinen olut 2,53 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 2,77 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 35,42 €

Maaliskuu – Puebla, Meksiko

Puebla on yksi Meksikon vanhimmista kaupungeista ja myös maan neljänneksi suurin. Se tunnetaan ennen kaikkea yliopistokaupunkina, jolla on siirtomaahistoria, värikäs ympäristö ja arvostettu ruokakulttuuri. Lähellä vilkasta Zócalo de Puebla -aukiota on Museo Amparo, josta löytyy Etelä-Amerikan hienoimpiin kuuluva meksikolaisen taiteen kokoelma. Arkkitehtuuria arvostavien kannattaa suunnata barokkityyliseen Capilla del Rosarioon, 1600-luvulla rakennettuun kirkkoon, jonka hienostuneet sisäosat yllättävät. Osta vintagea Callejón de los Saposin liikkeistä ja keramiikkaa ja muita käsitöitä El Parian -markkinoilta.

Mitä maksaa…

Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Pueblaan 703 €
Taksimatka 0,46 €/km
Paikallinen olut 1,29 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 3,63 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 41,13 €

Huhtikuu – Novi Sad, Serbia

Tonavan rannalla sijaitseva Novi Sad tunnetaan ehkä parhaiten Exit-festivaalistaan, joka järjestetään joka heinäkuu Petrovaradinin linnoituksessa. Tähän Itävalta-Unkarin imperiumin aikakaudella rakennettuun linnakkeeseen kannattaa tutustua festivaalitunnelmoinnin ohessa jo pelkästään kaupungin yli avautuvan näköalan vuoksi.
Vuonna 2021 Novi Sadista tulee ensimmäinen EU:n ulkopuolinen Euroopan kulttuuripääkaupunki. Sinne kannattaa matkustaa siis jo tänä vuonna, ennen kuin turistimassat saapuvat. Käy Vojvodina-museossa ja kävele pitkin Zmaj Jovinan kävelykatua. Nauti illallista paikallisessa rosiljissa eli grilliravintolassa ja tilaa käsin pyöritettyjä ćevapčići-makkaroita.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Belgradiin 306 €
Taksimatka 0,46 €/km
Paikallinen olut 1,28 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 4,25 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 41,13 €

Toukokuu – Detroit, Michigan, Yhdysvallat

Amerikan autokaupunki Detroit on syntymässä uudelleen. Autoteollisuuden vanhan pääkaupungin uudet kulttuurimuseot, taidetilat ja kulinaariset helmet tuovat uutta eloa tähän neonvalaistujen katujen ja urbaanien ympäristöjen keskittymään. Joka toukokuun lopussa Detroit isännöi vuosittaista Movement Electronic Music Festivalia, joka kerää laajan tanssi- ja teknomusiikista innostuneen yleisön.
Detroitissa on New Yorkin jälkeen maan toiseksi suurin teatterikeskittymä. Historiallinen Fisher-teatteri on yksi Detroitin vanhimmista teattereista, ja kaupungin kruununjalokivi, Fox Theatre, kuuluu maan suurimpiin ja suosituimpiin teattereihin.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Detroitiin 876 €
Taksimatka 1,09 €/km
Paikallinen olut 3,06 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 9,62 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 154,25 €

Kesäkuu – Brașov, Romania

Lähde Transilvanian sydämeen tutustumaan yhteen Itä-Euroopan suurimmista vuorijonoista. Brașov on portti Romanian maaseudulle Karpaattien vuoristoon, missä voit harrastaa erilaisia ulkoilma-aktiviteetteja, kuten vaeltamista, retkeilyä ja maastopyöräilyä. Kaupungissa itsessään on myös paljon nähtävää ja koettavaa. Kävele satumaisissa maisemissa pitkin Brașovin mukulakivikatuja kohti Katariinan porttia, joka on kaupungin viimeinen jäljellä oleva keskiaikainen portti. Brașovin historiaan voi tutustua Biserica Neagrăssa eli mustassa kirkossa.
Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Sibiuun 236 €
Taksimatka 0,43 €/km
Paikallinen olut 1,29 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 5,39 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 41,13 €
Heinäkuu – Santiago de Compostela, Espanja

Heinäkuu – Santiago de Compostela, Espanja

Santiago de Compostela on paitsi Espanjan Galician alueen pääkaupunki, myös tunnetun pyhiinvaellusreitin Camino de Santiagon päätepiste. Santiagon vanhakaupunki on kaunis Unescon maailmanperintökohde, jolle ovat tunnusomaisia kiviset kadut ja sekoitus goottilaista, romaanista ja barokkityylistä arkkitehtuuria. Rúa do Francolta löydät perheravintolat ja viihtyisät baarit, joissa voit nauttia espanjalaiseen tyyliin lasillisen punaviiniä ja pientä purtavaa. Jatka eteenpäin ja vieraile Santiagon näyttävässä katedraalissa, jonne apostoli Jaakob on tarinoiden mukaan haudattu.

Mitä maksaa…
Keskihinta meno-paluulennolle Helsingistä Santiago de Compostelaan 313 €
Taksimatka 1 €/km
Paikallinen olut 2,11 €
Ateria yhdelle edullisessa ravintolassa 9,56 €
Yöpyminen 3 tähden hotellissa 78,81 €

Reilu vuosi sitten esittelimme momondon kanssa viisi upeaa kohdetta, jotka ovat yhä ajankohtaisia ja joihin voit tutustua osoitteessa https://www.laju.fi/uutiset/katkaise-arki-viisi-upeaa-kohdetta/