Aktiivinen perheloma Tallinnassa syyslomalla

Kadriorg-puisto on Viron näyttävin palatsi- ja kaupunkipuisto.Puistoa ruvettiin rakentamaan vuonna 1718 Pietari Suuren määräyksestä. Kuva: Visit Estonia.

Tallinnassa on paljon vaihtoehtoja monipuoliseen perhelomailuun – on seikkailu-, vesi- ja lumipuistoja sekä erilaisia leikki-, liikunta- ja pelikeskuksia. Olemme koonneet tähän artikkeliin aktiiviseen lomanviettoon sopivaa sisältöä niin perheen pienimmille kuin nuorisollekin.

Merikeskus Lentosatama tarjoaa puuhaa innokkaille osallistujille – taitojaan voi testata mm. sukellusveneen torpedohyökkäyksessä sekä liikkuvan kohteen tarkkuusammunnassa. Museossa voi vierailla aidossa sukellusveneessä ja nähdä useita muitakin aidossa koossa olevia näyttelyesineitä. Pihalla on vauhdikas leikkikenttä perheen pienimmille.

Energian oivalluskeskus on todellinen ”kokeile itse, niin tiedät”-museo, jossa lapset voivat itse tehdä sähköä, saada aikaan erilaisia ääniä ja jopa seikkailla avaruudessa.

Maarjamäen kartanossa avattiin hiljattain suurnäyttely ”MINUN VAPAA MAANI”, jossa on ikioma alueensa myös perheen pienimmille. Lasten tasavallassa valta on lapsilla, jotka oppivat leikin kautta valtiolle tärkeistä symboleista, esineistä ja vallanpitäjistä.  Maarjamäen kartanon mailla sijaitsee myös Viron elokuvamuseo, minkä lisäksi vieraita odottavat kiinnostavat ulkonäyttelyt, lepoalat sekä lasten leikkipuisto.

Jos lapset pitävät korkeista torneista ja jännittävistä tunneleista, Tallinnassa nämä kaksi on mahdollista yhdistää: Kiek in de Kök (saksaksi ’kurkkaa keittiöön’) ja bastionien käytävät ovat erinomainen historiakohde. Keskiaikainen Kiek in de Kök kertoo Tallinnan linnoitusten historiasta. Torni ja tunnelit sopivat yli 7-vuotiaille.

Rohkeimmat voivat kokeilla hermojaan Tallinnan TV-tornissa, missä pääsee kävelemään Pohjois-Euroopan korkeimmalla ulkotasanteella. 175 metrin korkeudessa on mahdollista kulkea koko tornin ympäri – ohjaajan mukana reunakävelylle pääsee kerrallaan neljä henkeä. Koko reitti on varustettu turvarakentein. Kävely kestää noin puoli tuntia, saat seikkailusta jälkikäteen kuvan sähköpostiisi. Ajanvarauksia voi tehdä netissä ja paikan päällä. Reunakävely soveltuu yli 13-vuotiaille. Nuoremmat ja varovaisemmat voivat hekin kokea päätä huimaavan korkeuden: TV-tornin 21. kerroksen näyttelyaulan lattiaikkunoilla seisotaan käytännössä ”tyhjän päällä”. Tornin ulkoalueella on lapsille lisäksi kiipeilyrata, köysirata, valopeli ja Planetaario.

Visit Tallinn ja Jari Lappalainen