Ainutlaatuiset kirjakaupat ovat nähtävyys

Ainutlaatuiset kirjakaupat
Ainutllatuiset kirjakaupat mm.Atlantis Books. Kirjakaupan perusti kaksi Kreikassa lomailevaa opiskelijaa 2000-luvun alussa. Kuva: Ebookers

Lukutoukkia ja matkailua ei ehkä ensimmäisenä yhdistetä toisiinsa, mutta maailman ainutlaatuisimmat kirjakaupat ovat hyvää vauhtia nousemassa kaiken kansan nähtävyyksiksi. Nettimatkatoimisto ebookersin viestintäpäällikkö Claudia Parker tietää syyn.

-Historiallisissa ja muuten omintakeisissa kirjakaupoissa on ainutlaatuinen, romanttinen ja jäljittelemätön tunnelma, joka on juuri sitä mitä moni matkaaja kaipaa kaupunkilomalta, sanoo Parker.

Kirjakaupat ovat kuin tehtyjä rauhoittumiseen, haaveiluun ja oman identiteetin etsimiseen.

Samasta materiasta on tehty matkailu, sanoo Parker.

Ebookers esittelee kymmenen kirjakauppaa maailmalta, jotka ovat jo itsessään matkan arvoisia.

Shakespeare and Company, Pariisi

Tämä Seinen rannalla sijaitseva perinteikäs kirjakauppa täyttää tänä vuonna kunnioitettavat sata vuotta. Muun muassa James Joycen romaanin Odysseuksen julkaissut Sylvia Beach avasi englanninkielistä kirjallisuutta myyvän Shakespeare and Companyn vuonna 1919, ja omistajuus siirtyi tunnetulle kirjallisuuden mesenaatille George Whitmanille vuonna 1951. Nykyisin kauppa toimii hänen tyttärensä Sylvia Whitmanin johdolla. Shakespeare and Company oli Ernest Hemingwayn ja Allen Ginsbergin kaltaisten tunnettujen nimien suosikkipaikka. Todelliset kirjallisuusfanit voivat myös kysyä kirjakaupasta majapaikkaa työntekoa vastaan.

The Strand, New York

Legendaarinen Strand-kirjakauppa Union Squarella on kooltaan valtava – kirjoja on lähes 30 hyllykilometrin verran – mutta silti viihtyisä. Kolmannen kerroksen harvinaisten kirjojen huoneessa asiakkaat voivat selailla tunnettuja kirjoja, joiden painokset ovat loppuneet. Vuonna 1927 avattu The Strand on ollut saman perheen omistuksessa koko historiansa ajan. Kirjakaupassa vallitsee lämmin ja kodikas tunnelma. Lastenosastolla järjestetään satutunteja neljä kertaa viikossa, ja kirjakaupan oma Ginzo-koira on mitä parhain lukukaveri.

City Lights Books, San Francisco

Runoilija Lawrence Ferlinghetti ja professori Peter D. Martin perustivat Charlie Chaplinin elokuvan mukaan nimetyn City Lights Books -kirjakaupan vuonna 1953. Tarkoituksena oli demokratisoida kirjakaupat ja tehdä niistä houkuttelevampia nuorille, aloitteleville kirjailijoille. City Lights Books oli ensimmäinen kirjakauppa Yhdysvalloissa, joka myi pelkästään pehmeäkantisia kirjoja. Se on pysynyt uskollisena liberaalille ajatusmaailmalleen ja on yhä edelleen erikoistunut kirjallisuutta, taiteita ja edistyksellistä politiikkaa käsitteleviin kirjoihin.

El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires

Tämä Buenos Airesissa sijaitseva kirjakauppa on yhtä loistelias kuin nimensäkin. Rakennuksella on vaiheikas menneisyys: se rakennettiin vuonna 1919 teatteriksi ja muutettiin myöhemmin elokuvateatteriksi, kunnes sai uuden elämän kirjakauppana. Valtaosa kirjoista on espanjankielisiä, mutta vaikka kieltä ei osaisikaan, se on tutustumisen arvoinen paikka. Upeita freskojen peittämiä, teatterin ajoilta peräisin olevia seiniä sekä parvien ja pylväiden koristeellisia kultakaiverruksia voisi ihailla tuntien ajan. Kirjakaupan kahvila toimii entisen teatterin näyttämön paikalla valtavien punaisten verhojen takana.

Libreria Acqua Alta, Venetsia

Tässä omaleimaisessa, lähellä Pyhän Markuksen toria sijaitsevassa kirjakaupassa kirjat on laitettu esille kylpyammeisiin, kanootteihin ja gondoliveneisiin. Italiankielinen nimi tarkoittaa ”nousuveden kirjakauppaa”, ja poikkeuksellisen sisustuksen tarkoitus on myös suojata kirjoja kastumiselta tulvien aikana. Valikoima kattaa niin vanhat teokset kuin Venetsiaan sijoittuvat matkakertomukset sekä sarjakuvat ja keittokirjatkin. Nappaa mukaasi muutama kirja ja siirry pihan puolelle – sieltä johtavat tietosanakirjoista tehdyt portaat hienon kanavanäkymän ääreen.

Selexyz Dominicanen, Maastricht

Alankomaissa, Maastrichtissa sijaitsevan kirjakaupan menneisyys on yhtä jännittävä kuin parhaimmissa jännityskirjoissa. Selexyz Dominicanen on rakennettu vuonna 1294 goottilaiseksi kirkoksi, ja vuonna 1794 Napoleon Bonaparte valtasi sen. Ranskan keisari hyödynsi kirkon irtaimistoa ja henkilökuntaa Flanderin sotaretkensä aikana. Vuonna 2005 entinen kirkko kunnostettiin nykyaikaiseksi kirjakaupaksi. Vanhat holvikatot ja koristeelliset seinät säilytettiin vanhassa asussaan.

Livraria Lello, Porto

Kun kirjailija J.K. Rowling asui 90-luvun alussa Portugalin Portossa, hänen tiedetään käyneen usein Livraria Lellon kirjakaupassa, joka sittemmin toimi innoittajana Harry Potter -kirjojen Tylypahkalle. Vuonna 1906 rakennettu kirjakauppa on säilytetty pitkälti alkuperäisessä asussaan. Jugendtyylisen julkisivun taakse kätkeytyvät upeat uusgoottilaiset sisätilat, joissa on karmiininpunaisia, kiemurtelevia portaikkoja, taidokkaasti kaiverrettuja puupaneeleita ja värikäs lasimaalauksin viimeistelty katto. Kirjakaupasta on tullut niin suosittu, että sisäänpääsystä peritään nykyisin maksu.

Atlantis Books, Santorini

Atlantis Books -kirjakaupan perusti kaksi Kreikassa lomailevaa opiskelijaa 2000-luvun alussa. Valkoiseksi kalkitussa talossa Santorinilla sijaitsevassa kirjakaupassa vallitsee rento tunnelma, ja sieltä avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Egeanmerelle. Valikoimaan kuuluu niin bestsellereitä, ensipainoksia kuin Kreikan kulttuuria ja historiaa käsittelevää englanninkielistä kirjallisuuttakin. Kirjakaupan terassilla voi viettää ikimuistoisen illan upeaa auringonlaskua ihaillen.

The Last Bookstore, Los Angeles

Kirjakaupan verkkosivuilla kysytään osuvasti: ”Mitä odotat? Emme ole täällä ikuisesti.” Mutta The Last Bookstore on todellakin tullut jäädäkseen. Se toimi aluksi avaamisensa jälkeen vuonna 2005 keskustassa sijaitsevassa ullakkohuoneistossa, kunnes muutti myöhemmin nykyiseen sijaintiinsa vanhaan pankkiin. Valikoimaan kuuluu vaikuttava kokoelma vintage-kirjoja sekä levyjä, jotka ovat esillä pankin upeiden marmoripylväiden välissä. Myymättä jääneistä vanhoista kirjoista on rakennettu kaaria, jotka johtavat vanhaan pankkiholviin. Se toimii nykyisin viihtyisänä lukusoppena.

Hatchards, Lontoo

Vuonna 1797 perustettu Hatchards tunnetaan Lontoon vanhimpana kirjakauppana, ja se on toiminut avaamisestaan lähtien samassa rakennuksessa osoitteessa 187 Piccadilly. Hatchards on toimittanut kirjoja niin kuningattarelle, prinssi Philipille kuin prinssi Charlesillekin. Ulkopuolelta rakennus edustaa tyypillistä yrjöjenaikaista tyyliä, ja sisäpuolella perinteikkäissä, mustissa kirjahyllyissä on esillä kirjoja muun muassa kuninkaallisesta perheestä ja Winston Churchillistä. Saatavilla on myös Margaret Atwoodin, D.H. Lawrencen ja Iris Murdochin ensipainoksia. Vuonna 2014 Hatchards avasi toisen kirjakaupan St Pancrasin rautatieasemalle.