Yllättävän moni työskentelee myös lomalla!

Rooma on myös Tjärebor gin asiakkaidenkestosuosikki. Kuva: Jari Lappalainen

Äskettäin julkistettu kyselytutkimus (Hotels.com) paljastaa, että yli puolet nuorista (57 %) kokee olevansa liian kiireisiä ja stressaantuneita käyttääkseen vuosilomapäivänsä kokonaan.

Jos he kuitenkin pitävät lomaa, peräti 25 prosenttia lomasta, mikä vastaa keskimäärin kuutta päivää, kuluu kotitöissä ja muissa arkisissa elämänhallintatehtävissä.

Lisäksi monien lomaan kuuluu lääkärikäyntejä (22 %), häitä (20 %), kodin sisustus- ja remontointiprojekteja (20 %) tai hautajaisia (18 %). Kun niin monet täyttävät vuosilomansa pakollisilla arkimenoilla, ei ole mikään ihme, että viidesosa palaa töihin tuntien, ettei olisi lomalla ollutkaan.

Tämän seurauksena kyselyyn vastanneet tunsivat tarvitsevansa vuosilomaa miltei kaksi viikkoa nykyistä enemmän, mikä tarkoittaisi 35 päivää nykyisen keskimäärin 22 päivän sijaan. Tämä voi johtua siitä, että vastaajat sanoivat lomalla tarvitsevansa keskimäärin neljä päivää saadakseen työasiat kokonaan pois mielestään, tai siitä, että miltei kolme neljästä (73 %) joutuu hoitamaan työasioita myös lomalla.

Mielenkiintoista kyllä, miltei sama määrä miehistä (44 %) ja naisista (40 %) ottaa työtietokoneensa tai -puhelimensa mukaan lomalle ja tarkistaa sähköpostit keskimäärin kuudesti viikon loman aikana. Työpakkomielle vaikuttaa ymmärrettävästi ihmissuhteisiin, ja 22 prosenttia vastaajista kertoikin riitelevänsä puolisonsa kanssa töiden tekemisestä lomalla.

Elämäntaitovalmentaja ja hyvinvointikonsultti Sloan Sheridan-Williams korostaa loman merkitystä hyvinvoinnille. -Kunnollinen loma on elintärkeä emotionaalisen, fyysisen ja henkisen hyvinvointimme kannalta. Rentoutuminen ja töiden unohtaminen hetkeksi ei ole ylellisyyttä, vaan välttämättömyys.

-Annan usein vinkiksi maksimoida vuosilomapäivät esimerkiksi niin, että varaa loman kansallisten vapaapäivien ympärille. Lisäksi arkea kuormittavat kotityöt ja muut askareet kannattaa ulkoistaa, niin saa nauttia lomasta täysillä ilman keskeytyksiä. Mitä pidempään lomailee, sitä paremmin saa ladattua akut ja jaksaa taas tehdä töitä parhaansa mukaan. Ja rentoutuneena ja virkeänä on tuotteliaampi ja valmis viemään elämänsä seuraavalla tasolle – ehkä jopa pyytämään ylennystä tai palkankorotusta.