Vuokramökille entistä spontaanimmin

Yhä useampi lomailija varaa kotimaan vuokramökkinsä vasta juuri ennen loman alkua. Jopa neljännes vuokramökeistä varataan äkkilähtönä.

-Juhannusviikonloppuna Etelä-Suomen kohteista vielä 10 prosenttia on vapaana, kertoo Lomarenkaan operatiivinen johtaja Juha Purhonen. Varsinkin Lapista ja Kainuusta löytyy juhannusmökkejä ja heinäkuussa on vielä hyvin vapaita vuokramökkejä kaikille viikoille, Purhonen jatkaa.

Vuokramökkien valinta ja varaus on monelle lomailijalle yhä spontaanimpaa. Vaihtoehtoja vertaillaan tarkkaan ja vasta juuri ennen loman alkua tehdään lopullinen päätös lomakohteesta. Mökeillä vietetään myös aiempaa vaihtelevampia ajanjaksoja aiemman vakioviikon sijaan.

Lomarengas on huomioinut trendimuutoksen myös omassa toiminnassaan. Vuokramökit on mahdollista varata aiempaa aikaisemmin myös alle viikoksi.

Vaikka vuokramökkien kysyntä onkin lisääntynyt viime vuoteen verrattuna, heinäkuussa Lomarenkaan vuokramökeillä on vielä hyvin tilaa. Tämä ei kuitenkaan huoleta Purhosta. Hän luottaa, että tänäkin kesänä viime hetken varaukset täyttävät mökit kuten viime kesänä, jolloin 25 % kaikista varauksista tehtiin, kun loman alkuun oli enää alle viikko.

-Heinäkuun viikonloppu 4 hengelle hyvin varustellussa vuokramökissä maksaa keskimäärin 320 euroa, viikko 800 euron molemmin puolin, Purhonen kertoo. Juhannusviikonlopuksi pääsee mökkeilemään alkaen 300 eurolla, keskimäärin juhannusviikonlopusta maksetaan kuitenkin noin 600 euroa.

Vaikka lomailun spontaanius on kasvanut, hyvästä lomapaikasta halutaan pitää kiinni. Siksi monet Lomarenkaan asiakkaat varaavatkin vuokramökin uudelleen seuraavaksi kesäksi heti aiemman loman päätyttyä. Tämän vuoksi Lomarenkaalla onkin nyt mahdollista varata jo kesän 2019 lomia.

Myös ulkomaiset asiakkaat ovat lisänneet mökkivuokraustaan Lomarenkaan kautta. Viime vuoteen verrattuna ulkomaisten osuus on kasvanut yli viidenneksen. Venäläiset ovat jälleen löytäneet Suomen ja ovat taas ulkomaisten asiakkaiden kärkisijalla. Muut kärkitrion maat ovat Saksa ja Sveitsi.

-Suomen hyvä imago ja näkyvyys vaikuttavat selkeästi ulkomaisten varausten kasvuna, Lomarenkaan Purhonen summaa.