VR panostaa joululiikenteen turvallisuuteen erityisen paljon

Joulusesonki on tänä vuonna poikkeuksellinen ja VR  panostaa tänä jouluna erityisen paljon joululiikenteen turvallisuuteen. Kaikissa junissa on laajat turvallisuustoimenpiteet.

Joulun päiväjunissa on tilaa, joten matkaan pääsee vielä todella hyvin. Tällä hetkellä joulun suosituimmat reitit ovat Helsinki–Rovaniemi, Helsinki–Oulu ja Helsinki–Joensuu.

-Sekä meno- että paluuliikenteen päiväjunissa on tavallista joulua huomattavasti väljempää. Muutamia yksittäisiä täydempiä vuorojakin on, mutta suurin osa vuoroista on hyvin väljiä, kertoo matkustajaliikenteen johtaja Topi Simola.

Yöjunat pohjoiseen ovat pääosin täynnä ennen joulua ja autopaikat täynnä ennen uutta vuotta. Paluuliikenne etelään hajaantuu useammalle päivälle, joten makuuhyttejäkin on vielä saatavilla joulun jälkeen. Autopaikoissa suosituimmat paluupäivät (26.-27.12, 1.-5.1.2021, 9.1.2021) ovat täynnä, mutta muille päiville löytyy vielä tilaa.

Matkustajien terveysturvallisuudesta pidetään huolta lukuisin toimenpitein

Junissa ei ole todettu yhtään koronatartuntaa, eikä joukkoliikennettä ole mainittu kertaakaan yhtenä tartunnanlähteenä THL:n viikoittaisissa tilannearvioissa. Myös kansainvälisten tutkimusten mukaan joukkoliikenteen rooli koronan leviämisessä on minimaalinen. Junalla on siis turvallista matkustaa.

-Jos haluaa lisäturvallisuutta, voi ostaa viereisen paikan edullisempaan hintaan tyhjäksi tai hytin omaan käyttöönsä. Ekstra-luokan lippuun kuuluu maski ja tyhjä viereinen paikka. Ekstra-luokassa on maskipakko, ja muuten kaikissa junissa on vahva maskisuositus. Tällä hetkellä maskeja käyttää jopa 70-80 % matkustajista. Kasvomaski on tuoreen saksalaisen tutkimuksen mukaan tehokas tapa vähentää pisaroiden leviämistä. Toivomme, että mahdollisimman moni käyttäisi maskia myös joulun liikenteessä, sanoo Simola.