Viisi vinkkiä ympäristötietoiselle lentomatkustajalle

Kuva: Norwegian

Lentomatkustaminen mahdollistaa tutustumisen eri kulttuureihin sekä uusien kokemusten ja elämysten hankkimisen. Moni pohtii kuitenkin yhä useammin matkustamisen ympäristövaikutuksia. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, miten matkustaa mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Ilmastonmuutos on yksi suurimmista globaaleista haasteista, ja ilmailun ja muiden liikennemuotojen päästöjen vähentäminen on välttämätöntä. Pohjoismaiden suurin lentoyhtiö, Norwegian, on panostanut omassa toiminnassaan moniin tekijöihin, jotta yhtiö voi tarjota matkustajilleen mahdollisimman ympäristöystävällisiä lentomatkoja. Globaalina lentoyhtiönä Norwegian korostaa maailmanlaajuisten kestävien toimien tärkeyttä.

– Merkittävin yksittäinen tekijä, jonka lentoyhtiö voi tehdä, on investointi uusiin koneisiin. Norwegianin lentokoneiden keski-ikä on vain 3,8 vuotta. Norwegianin lentolaivasto onkin yksi maailman nykyaikaisimmista ja polttoainetehokkaimmista, kertoo Norwegianin Suomen ja Ruotsin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Uuden teknologian käytöllä, kuten kevyempien materiaalien käytöllä lentokoneiden sisustuksessa, koneiden siivissä olevilla ilmanvastusta vähentävillä siipiulokkeilla eli wingleteillä, lentokoneisiin ja niiden moottoreihin käytettävällä erikoispesulla sekä kehittyneiden säätietojen käytöllä lentoreittien suunnittelussa, Norwegian on vähentänyt polttoaineen kulutusta merkittävästi. Mitä vähemmän lentokone kuluttaa polttoainetta, sen vähemmän se aiheuttaa päästöjä.

– Ennen kuin uusiutuviin energianlähteisiin pohjautuvien polttoaineiden käyttöönotto on mahdollista laajassa mittakaavassa, Norwegian pyrkii monilla eri keinoilla vähentämään lentämisestä aiheutuvaa hiilijalanjälkeä. Olemme jo nyt eri toimilla vähentäneet kymmenessä vuodessa matkustajakilometriä kohden laskettuja päästöjä 30 prosentilla, kertoo Charlotte Holmbergh Jacobsson.

– Uudet lentokoneet aiheuttavat vanhoja koneita vähemmän meluhaittoja. Uuden kalustomme ansiosta pystymme vähentämään merkittävästi myös lentämisestä aiheutuvia meluhaittoja, sanoo Holmbergh Jacobsson.

Norwegianin kannustaa ympäristötietoista lentomatkustajaa kiinnittämään huomiota seuraaviin asioihin:

1. Valitse lentoyhtiö, jolla on uusi laivasto

Uudet lentokoneet ovat 20 prosenttia polttoainetehokkaampia kuin 10 vuotta vanhat lentokoneet. Valitsemalla lentoyhtiö, jonka laivasto on mahdollisimman uusi, voi jo nyt vaikuttaa selkeästi oman hiilijalanjälkensä pienentämiseen.

2. Suosi suoria lentoja

Nousuissa ja laskuissa kuluu merkittävästi lentopolttoainetta. Valitsemalla suorat lennot tai

mahdollisimman vähän välilaskuja, voi vaikuttaa oman lentomatkan päästöihin.

3. Pakkaa vähemmän

Matkustamalla kevyemmillä matkatavaroilla, voi omalta osaltaan vaikuttaa koneen painoon ja

siten myös polttoaineen kulutukseen ja päästöihin.

4. Kiinnitä huomiota lentoyhtiön ympäristötekoihin

Kiinnitä huomiota siihen, mitä lentoyhtiö on aidosti tehnyt päästöjen vähentämiseksi omassa toiminnassaan.

5. Hyvitä jäljelle jäävät omat päästösi
Jos haluat hyvittää omat päästösi, on siihen monenlaisia vaihtoehtoja erilaisten palvelujen kautta. Myös Norwegianilta on tulossa palvelu, jonka avulla voit laskea jäljelle jäävät päästöt sen jälkeen, kun päästöissä on huomioitu lentoyhtiön jo tekemät toimet päästöjen vähentämiseksi.