Vain kolmasosa museokävijöistä miehiä!

Nämä tunnetut suomalaiset heittävät haasteen.

Isänpäivän innoittamana Suomen museoliitto ry, Museokortti ja joukko tunnettuja kulttuurin puolestapuhujia haastaa miehet museoon. Haasteen heittävät esimerkiksi presidentti Tarja Halonen, puhemies Paula Risikko, muusikko Samae Koskinen, kapellimestari Atso Almila ja toimittaja Arto Nyberg.

Museokäynnit lisäävät tutkitusti hyvinvointia ja merkityksen tunnetta arjessa, mutta ne eivät jakaudu tasaisesti eri väestöryhmien kesken. Miesten osuus museokävijöistä on merkittävästi naisia pienempi. Sama ilmiö on havaittavissa myös useimmissa muissa kulttuuriharrastuksissa.
Isänpäivän innoittamana Museokortti, Suomen museoliitto ry ja joukko tunnettuja henkilöitä haastavat miehet museoon. Kampanjan tavoitteena on yhdenvertaistaa museokäyntien sukupuolirakennetta.

”Milloin kävit viimeksi museossa? Mitäpä jos kävisit nyt? Tosin se saattaa koukuttaa. Haastan #miehetmuseoon”, kannustaa presidentti Tarja Halonen.

Naiset aktiivisimpia museokävijöitä

Museoiden valtakunnallisen Museokävijä-tutkimuksen (Museoliitto, 2011) mukaan kävijöistä on 62% naisia, 38% miehiä. Myös luovia taideharrastuksia naisilla on enemmän kuin miehillä (Tilastokeskus, 2011).

Museokortin omistajista noin 66% on naisia, 33% miehiä ja 1% heistä on muunsukupuolisia tai tieto puuttuu. Naiset myös käyttävät Museokorttejaan miehiä aktiivisemmin.

Kulttuurirahaston (2013) mukaan kulttuurin aktiivikuluttajat käyvät useita kertoja vuodessa sekä populaari- että korkeakulttuurin kohteissa ja tilaisuuksissa. Aktiivikuluttajiin kuuluvia löytyy tasaisesti kaikista väestöryhmistä, mutta keskimääräistä enemmän heitä on naisten ja akateemisen tutkinnon suorittaneiden keskuudessa.

-Olkoon näyttely tai esitys millainen tahansa, siitä jää aina jotain käteen. Jokin tajunnassa alkaa käsittelemään kokemusta. Kaikkea ei ole pakko ymmärtää, oikeastaan päinvastoin, itseäni kiehtoo juuri se, kuinka mitättömiltäkin näyttävien asioiden äärellä voi hämmästyä. Suosittelen haltioitumista kaikille, varsinkin tämän pimeyden keskellä, kannustaa muusikko Samae Koskinen.

”Milloin kävit viimeksi museossa? Mitäpä jos kävisit nyt? Tosin se saattaa koukuttaa. Haastan #miehetmuseoon”
Presidentti Tarja Halonen

”Olen löytänyt museosta tervalta tuoksuvan veneen, hehkuvan värisen taulun ja omituisen soittopelin. Olen nähnyt ennen julkaisemattoman kuvan Mick Jaggerista, vanhan Puijon tornin ja vanhan jäänmurtajan sisältä. Museo elää linkkinä menneen ja tulevan välillä.”
Kapellimestari Atso Almila

”Museossa pystyy olemaan hetken aivan itsekseen, vaikka olisi väentungoksen keskellä. Pienen hetken voit olla täysin uppoutuneena taideteokseen, omiin mietteisiin ja fiilikseen teoksesta.”
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki

”Taide ja kulttuuri kuuluu kaikille. Mies, älä jää paitsi elämyksistä. Mene museoon.”
Feministi, tutkija ja taiteilija Saara Särmä

”Museokortti on loistava käyttöliittymä niin historiaan kuin tulevaisuuteenkin. Erinomainen isänpäivä- ja joululahja.”
Professori Pekka Sauri

”Mene museoon niin et muumioidu!”
Toimittaja Arto Nyberg

”Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta yksi käynti museossa kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Tulevaa on helpompi ymmärtää, kun tietää jotain menneestä. Siksi haastan #miehetmuseoon”
Mentalisti Pete Poskiparta

”Olkoon näyttely tai esitys millainen tahansa, siitä jää aina jotain käteen. Jokin tajunnassa alkaa käsittelemään kokemusta. Kaikkea ei ole pakko ymmärtää, oikeastaan päinvastoin, itseäni kiehtoo juuri se, kuinka mitättömiltäkin näyttävien asioiden äärellä voi hämmästyä. Suosittelen haltioitumista kaikille, varsinkin tämän pimeyden keskellä.”
Muusikko Samae Koskinen

”Ei museo miestä pahenna, yleensä vain täydentää. Ota hetki itsellesi, ota sielusi täyteen – nyt #miehetmuseoon!”
Europarlamentaarikko Henna Virkkunen