Uusissa takoissa salakavala tulipaloriski?

Uusissa takoissa voi piillä salakavala tulipaloriski – tarkista takan paloturvallisuus

Osasta viime vuosina rakennetuista takoista on löytynyt vakava paloriski. Niissä takan korvausilmakanava on rakennettu kokonaan tai osin muoviputkesta, mikä ei ole paloturvallista.

Energianhinnan nousun ja vallitsevan maailmantilanteen vuoksi yhä useampi suomalainen haluaa kotiinsa vaihtoehtoisen lämmönlähteen. Uusiin asuntoihin onkin rakennettu paljon takkoja – ne eivät välttämättä ole kuitenkaan kaikki turvallisia.

Pohjola Vakuutuksen tietoon tuli viime vuoden lopulla muutama tulipalovahinko, joissa takan korvausilmakanava on rakennettu kokonaan tai osin muoviputkesta, joka ei ole paloturvallista.

– Takkaan tulevan korvausilmakanavan putki voi olla metallista ilmastointiputkea, mutta lattiarakenteessa kanava vaihtuu muoviputkeksi, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

Puun polttamisesta syntyvä kekäle voi päästä putoamaan takan tuloilmakanavaan, jos tuhka-astia on laitettu paikoilleen niin, että korvausilmakanavasta jää osa näkyviin. Jos kekäle pääse muoviputkeen, se sulattaa putken ja alkaa polttaa rakenteita. Palo etenee piilossa takan ja lattian rakenteissa hiljalleen ja saattaa leimahtaa esimerkiksi vasta yöllä, jos takkaa on lämmitetty illalla.

– Olemme saaneet tietoomme vasta muutamia vahinkotapauksia, mutta tiedämme, että tällä ratkaisulla on rakennettu viime vuosina paljon takkoja, Kujala sanoo.

Salakavala tulipaloriski voi piillä takassa tarkastajan käynnistä huolimatta

Pohjola Vakuutuksen selvitysten perusteella takan korvausilmakanavan paloturvallisuudesta ei ole olemassa yksityiskohtaisia rakennusmääräyksiä, ohjeita tai suosituksia.

– Vaikka takka olisi tarkastajan hyväksymä, ongelma voi silti piillä. Tarkastus keskittyy tulisijan ja savuhormin yhteensopivuuteen, suojaetäisyyksiin ja nuohottavuuteen, eikä tarkastuksessa välttämättä käydä läpi lainkaan korvausilmakanavaa. Takan korvausilmahormin toteutus ei myöskään ole aina helposti tarkastettavissa silmämääräisesti, jos takan korvausilma on tuotu suoraan takan sisään lattiarakenteessa, Kujala kertoo.

Palo korvausilmakanavassa ei välttämättä aiheuta suurta vahinkoa, mutta palon levitessä vaarana on rakenteiden vaurioituminen. Vakavimmissa tapauksissa palo voi levitä koko rakennukseen, jolloin omaisuusvahingot voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin, ja riskinä ovat myös henkilövahingot.

– Kannattaa selvittää, miten oman takan ilmanvaihto on toteutettu. Jos takan korvausilma johdetaan suoraan takan sisälle, on huolehdittava, ettei kuumaa tuhkaa pääse siirtymään tulipesästä ja tuhkaluukusta korvausilmakanavaan. Tärkeää on tyhjentää tuhkaluukku tarpeeksi usein ja pyytää esimerkiksi nuohooja seuraavan nuohouskerran yhteydessä tarkastamaan ilmanvaihtokanavan toteutustapa ja kunto, Kujala neuvoo.

Lue lisää: omistajan velvollisuuksista