Tertin Kartanolle vuoden 2018 Matkailuteko -palkinto  

Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry on myöntänyt Vuoden 2018 Matkailuteko -palkinnon Tertin Kartano Oy:lle. Palkinto luovutettiin yrittäjäpariskunta Matti ja Pepita Pylkkäselle Yrittäjägaalassa 26.1.2019.

Tertin Kartano vietti viime vuonna 40-vuotisjuhlavuottaan.

– Tertti on koko tämän ajan ollut edelläkävijä alallaan ja kehittänyt hyvän ruoan, historian ja tarinoiden ympärille rakentuvaa kartanomatkailua Etelä-Savossa. Yritys on osallistunut aktiivisesti alan verkostojen toimintaan ja näyttänyt esimerkillään suuntaa alueen matkailun kehittämiselle, perustelee Mikkelin Seudun Matkailupalvelu ry:n hallituksen puheenjohtaja Timo Halonen valintaa.

– Etelä-Savo tunnetaan Suomessa kartanoiden alueena, ja Tertti on osaltaan ollut luomassa tätä mielikuvaa. Tertin Kartano on myös onnistuneesti rakentanut toimintaansa Etelä-Savon strategisten kärkien – metsän, veden ja ruoan – varaan. Yrittäjät ovat osanneet pukea paikalliset vahvuudet aidoksi matkailutuotteeksi, joka puhuttelee myös muualta tulevia matkailijoita, Halonen kiittelee.

Tertin Kartano on perheyritys, jonka toiminnasta vastaavat Matti ja Pepita Pylkkänen. Myös Pylkkästen kaksi poikaa ovat mukana toiminnassa. Kartano on Matin kotitila, jossa aikaisemmin pidettiin lypsykarjaa ja viljeltiin maata. Matkailutoiminta sai alkunsa, kun tila siirtyi pariskunnalle sukupolvenvaihdoksen myötä.

– Sukupolvenvaihdoksen jälkeen pohdimme kartanon toiminnalle uutta suuntaa. Matin äiti oli hyvä laittamaan ruokaa, ja minun perheelläni oli Mikkelissä ravintola, jossa olin kantanut astioita. Yhtenä keväänä päätimme järjestää äitienpäivälounaan, ja saimme lounaalle yllättäen pari sataa varausta. Menestyksen innoittamana järjestimme pian uuden lounaan, mutta vieraita tulikin vain kahdeksan, muistelee Pepita Pylkkänen toiminnan alkuaikoja.

Lähi- ja luomuruoka kulmakiviä

Pienestä takaiskusta huolimatta yrittäjäpariskunta lähti sinnikkäästi rakentamaan matkailutoimintaa. Tavoitteena oli tarjota elämyksiä asiakkaiden kaikille aisteille.

– Asuimme itse pihapiirissä, ja halusimme että kartano on viihtyisä yhtä lailla meille kuin vieraille. Olemme matkustaneet paljon ja hakeneet innoitusta esimerkiksi Ranskan Provencesta.

Lähi- ja luomuruoka ovat olleet Tertin kulmakiviä alkuajoista lähtien. – Vuosikymmeniä sitten lähi- ja luomuruoka eivät olleet niin trendikkäitä kuin tänä päivänä, mutta olemme aina hyödyntäneet oman maa- ja metsätilamme tuotteita ja jalostaneet niitä edelleen. Meillä voi nauttia oman maan juureksia, kasviksia ja yrttejä sekä yli 130 vuotta vanhaan juureen leivottua ruisleipää. Etelä-Savossa on myös hyvin paljon pientuottajia, joiden tuotteita käytämme kartanossa.

Tertin Kartanon rakennuksia on kunnostettu matkailukäyttöön pikkuhiljaa. Liikkeelle lähdettiin kahvilatoiminnasta, jonka rinnalle tuli myöhemmin pitopalvelu ja sittemmin jatkuva ravintolatoiminta. Kartanon vanha väentupa ja aitat on kunnostettu majoituskäyttöön ja entinen hevostalli toimii kesäisin herkkukauppana. – Jopa vanha ulkohuussimme on kunnostettu neuvottelutilaksi, Pepita Pylkkänen mainitsee.

Palveluiden kehittäminen jatkuu ajan hengen mukaisesti myös tulevina vuosina. Verkostoituminen on yhä tärkeämpää, uskoo Pylkkänen. – Matkailijat haluavat tänä päivänä kokea samalla reissulla enemmän. Tekemällä yhteistyötä muiden matkailuyritysten sekä ruoan pientuottajien kanssa voimme tarjota matkailijoille parhaan mahdollisen kokemuksen