Tallinkin tilastot kertovat karua kieltä korona-ajasta

Tallinkin tilastot paljastavat pandemian vaikutukset.  Vuoden 2020 kokonaismatkustajamäärä laski 61,8 prosenttia. Yhtiö kuljetti kaikkiaan yhteensä 3 732 102 matkustajaa kaikilla operoimillaan reiteillä vuonna 2020 (9 763 210 vuonna 2019).

Matkustajamäärät laskivat yhtiön kaikilla reiteillä. Useita reittejä pysäytettiin tiukoista matkustusrajoituksista ja poikkeustilasta johtuen. Suurinta pudotus matkustajamäärissä oli Ruotsi-Latvia-reitillä (82,5 prosenttia vähemmän matkustajia, kuin vuonna 2019) sekä Ruotsi-Viro-reitillä (81,9 % vähemmän matkustajia). Liikennöinti keskeytettiin näillä reiteillä kokonaan tai osittain maaliskuusta 2020 alkaen. Suomi-Ruotsi-reittien matkustajamäärät vähenivät 66,1 prosenttia ja Suomi-Viro-reitin 52,3 prosenttia vuonna 2020 verrattuna vuoden 2019 lukuun.

Kuljetettujen ajoneuvojen määrä väheni vuonna 2020 kaikilla reiteillä yhteensä 36,7 prosenttia. Suurinta pudotus oli edelleen Ruotsi-Latvia ja Ruotsi-Viro-reiteillä.

Rahti jopa kasvoi

Lukuisista vuoden 2020 haasteista huolimatta yhtiö kuljetti yhteensä 359 811 rahtiyksikköä vuonna 2020, mikä on vain 5,2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Yhtiö jopa onnistui kasvattamaan Suomi-Viro-reittien kuljetettujen rahtiyksikköjen määrää yhdellä prosentilla verrattuna vuoden 2019 vastaavaan lukuun.

-Tallinkin tilastot eivät yllätä ketään, olemmehan julkaisseet tietoja ja tilastoja tilanteestamme pitkin vuotta avoimesti. Kun ottaa huomioon maaliskuusta 2020 alkaneet tiukat rajoitukset, kesän kahden kuukauden pienellä hengähdystauolla, yhtiö on selviytynyt myrskystä suhteellisen hyvin. Olemme tehneet kaikkemme voitavamme, jotta matkustajien ja työntekijöidemme terveysturvallisuus olisi etusijalla, huolehtien samalla siitä, että pystymme jatkamaan toimintaamme myös vuonna 2021 ja sen jälkeenkin. Olemme myös tehneet kaiken voitavamme sijoittajien ja osakkeenomistajien varojen säilyttämiseksi, sanoo Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

“Olemme hieman mustelmilla”

-Vaikka emme saavuttaneetkaan kunnianhimoisia kasvutavoitteita, joita asetimme matkustaja- ja rahtimäärillemme, pystyimme kuitenkin takaamaan elintärkeän rahdin kuljetuksen maidemme välillä, sekä mahdollistamaan ihmisille mahdollisuuden liikkua maasta toiseen tarvittaessa. Pystyimme myös lyhyen kesäkauden aikana antamaan matkustajillemme irtioton arjesta ja pientä toivoa paremmasta huomisesta. Ja mikä tärkeintä olemme edelleen täällä, liikennöimme ja teemme suunnitelmia paremmasta tulevaisuudesta. Olemme toki hieman mustelmilla, ja joukkomme on vähentynyt, mutta olemme valmiita jatkamaan taisteluamme myrskyjen läpi ja olemme päättäneet aloittaa tien toipumiseen vuonna 2021, Nõgene kommentoi.

-Haluankin kiittää jokaista asiakastamme, jotka käyttivät palveluitamme vuonna 2020, jokaista kanta-asiakastamme sekä sitoutuneita työntekijöitämme, jotka mahdollistivat matkustamisen ja sen, että Tallink pysyy vahvana ja seilaa kauniilla Itämerellämme vielä monien vuosien ajan, Paavo Nõgene toteaa.

Lue tästä lisää koronan vaikutuksista