Tallink-konsernin matkustajamäärä laski – rahti kasvussa

Tallinkin matkustajamäärä laski lievästi Baltic Princess-aluksen telakoinnin aikana. Kuva: Tallink Silja

Tallink-konserni kuljetti vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen aikana yhteensä 1 930 449 matkustajaa, mikä on 0,5 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2017. Sen sijaan kuljetettujen rahtiyksiköiden määrä jatkoi voimakasta kasvuaan ollen 90 687 yksikköä, mikä on 8,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Myös kuljetettujen ajoneuvojen määrä kasvoi: ensimmäisen vuosineljänneksen aikana kuljetettiin 222 370 ajoneuvoa, kasvua vuodentakaiseen on siten 2,3 prosenttia.

-Matkustajamäärät kasvoivat vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä melkein kaikilla reiteillämme Suomen ja Ruotsin välistä liikennettä lukuun ottamatta. Turku-Tukholma-reitin Baltic Princessille tehtyjen uudistusten ja teknisten töiden vuoksi reitillä liikennöi 10 viikon ajan vain yksi laiva kahden sijasta ja täten matkustajamäärän lasku reitillä oli odotettavissa. Ruotsi-Viro- ja erityisesti Ruotsi-Latvia-reitit ovat kehittyneet hyvin ja matkustajamäärät kasvamassa, vaikka konsernin kokonaismatkustajamäärä laskikin 0,5 prosenttia, sanoo Tallinkin talousjohtaja Veiko Haavapuu.

-Ensimmäisen vuosineljänneksen positiivisin kehitys oli kuljetettujen rahtiyksiköiden määrän kasvu kaikilla reiteillämme. Eniten rahtia kuljetettiin jälleen Suomen ja Viron välillä, missä kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan oli 12,9 prosenttia. Rahtimäärä kasvoi kuitenkin eniten Ruotsin ja Latvian välisessä liikenteessä, edellisvuoteen verrattuna peräti 62,6 prosenttia. Näin merkittävän kasvun taustalla oli toisen laivan lisääminen reitille joulukuussa 2016, sekä molemmille kyseisen reitin laivoille vuoden 2017 alussa tehdyt ennalta suunnitellut tekniset työt – tämän vuoksi reittiä vasta elvytettiin vuoden 2017 alussa, Haavapuu selventää.

-Myös kuljetettujen ajoneuvojen määrän kasvua lähes kaikilla reiteillämme, yhteensä 2,3 prosenttia, on korostettava, sillä läpi vuoden 2017 todistimme marginaalista laskua vuoden 2016 lukuihin verrattuna, Haavapuu toteaa.