Syksyn lomilla etsitään kadonnutta kesää

Moni suomalainen katkaisee tänä syksynä pitkän, pimeän ja sateisen vuodenajan pienellä lomalla joko kotimaassa tai ulkomailla. Suomen matkatoimistoalan liitto (SMAL) yhdessä jäsenyritystensä kanssa on toteuttanut syysloma- ja joululomakyselyn, jonka avulla on kartoitettu suomalaisten syksyn ja joulunaikaisia matkustussuunnitelmia. Kyselyyn vastanneista lähes 90 prosenttia sanoo ottavansa pienen irtioton arjesta joko syksyn aikana tai matkustamalla pois kotoa joulunpyhien aikana. Lähes 30 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo lähtevänsä matkalle koulujen syyslomien aikaan.

Selvityksen mukaan noin 60 prosenttia matkalle lähtevistä tai aikovista kertoo varaavansa majoituksen ja/tai kuljetuksen omatoimisesti ja erillisinä palveluina verkossa, kun taas reilut 40 prosenttia kertoo varaavansa matkapaketin matkanjärjestäjän tai matkatoimiston verkkosivuilta. Matkapaketin matkanjärjestäjältä tai matkatoimistosta puhelimitse tai käymällä palvelupisteessä varaa noin 15 prosenttia ja kuusi prosenttia kertoo varaavansa majoituksen ja/tai kuljetuksen puhelimitse tai käymällä palveluntarjoajan palvelupisteessä.

– Internet-maailmassa monelle kuluttajalle on kuitenkin epäselvää se, minkälaisen matkan on oikeasti ostanut ja minkälainen suoja matkustajalla on. Tähän tulee luomaan lisävaloa ensi vuonna voimaan tuleva matkapakettilainsäädäntö, jonka myötä entistä useampi matka on paketti. Laki myös velvoittaa matkamyyjiä tiedottamaan vastuistaan asiakkaalle entistä laajemmin, tiivistää Suomen matkatoimistoalan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Edellisvuosien tapaan selvityksemme osoittaa, että tänäkin vuonna kyselyyn vastanneet ovat varanneet eniten pitkiä lomia. Yli 32 prosenttia kyselyyn vastanneista onkin varannut 7 päivän mittaisen tai sitä pidemmän loman, joka suuntautuu johonkin Euroopan kohteeseen. Sen lisäksi noin kolmasosa vastanneista on varannut tai suunnittelee varaavansa syksylle 2-3 vuorokauden mittaisen kotimaanmatkan. Pienikin irtiotto arjesta tuntuu olevan suomalaisille tärkeää.

Noin 40 prosenttia syysloman aikana matkalle aikovista kertoo käyttävänsä saman verran rahaa matkoihin tänä syksynä kuin viime vuonna, mutta lähes 27 prosenttia sanoo käyttävänsä rahaa matkailuun enemmän kuin viime vuonna.

– Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo, että heidän taloudessaan syyskauden matkustamiseen kuluu yli 1000 euroa. Rahaa matkojen ostamiseen käytetäänkin tänä syksynä vähintään saman verran kuin edellisenä vuonna ja yli neljäsosa kertoo käyttävänsä viimevuotista enemmän matkojen ostoon, kertoo Mäki-Fränti.

Ennen matkan varaamista tietoa matkakohteesta haetaan ensisijaisesti matkatoimistojen ja/tai matkanjärjestäjien kotisivuilta (61 %), joissa on kattavasti tietoa eri kohteista ja niiden matkapalvelujen tarjonnasta. Seuraavaksi suosituimmat tiedonhakukanavat ovat kyselyn tulosten perusteella lentoyhtiöiden, laivayhtiöiden ja muiden palveluntuottajien sivut (47 %), kohdemaiden kotisivut (45 %), TripAdvisor ja muut vastaavat sivustot (31%) sekä sosiaalisen median -sivustot (21 %).

Syyslomalla lomalaiset majoittuvat suurimmalta osin maksullisessa majoitusliikkeessä esim. hotellissa tai hostellissa (74 %), ja lomakohteeseen matkustetaan usein lentokoneella (58 %). Matkakumppaneina meillä suomalaisilla on yleensä puoliso / kumppani tai koko perhe, mutta yksin matkalle aikoo tai harkitsee lähtevänsä noin 10 prosenttia.