Suomenlinnan kuva-arkisto avautui yleisölle

Talvinen Suomenlinna. Kuva: Santeri Laamanen

Suomenlinnan hoitokunta on dokumentoinut Suomenlinnan kunnostushankkeita ja arkistoinut valokuva-aineistoa omaan kuva-arkistoonsa 1970-luvulta alkaen. Rakennusten historia -kartan kautta hoitokunnan kuva-arkisto avautuu suuremmassa laajuudessa ensimmäistä kertaa yleisölle. Suomenlinnan merilinnoitus on ollut osa kolmen valtion – Ruotsin, Venäjän ja Suomen – puolustusta ja linnoituksen rakennuksilla on ollut erilaisia käyttötarkoituksia eri aikakausina.

– Edellinen Suomenlinnan rakennusten historia -kartta on ollut verkossa 2000-luvun alusta lähtien. Kartta on osin vanhentunut ja kunnostushankkeiden edetessä tietoja on ollut tarve päivittää. Kartta on ollut yksi suosituimmista Suomenlinnan verkkosivujen palveluista. Kartan päivitystyö aloitettiin vuonna 2015 ja on hienoa saada uusi kartta esille kaikille linnoituksesta kiinnostuneille, kertoo Suomenlinnan hoitokunnan tietopalvelusuunnittelija Minna Hanhivaara.

Rakennusten historia -kartta kertoo Suomenlinnan rakennusten vaiheista kuvien, tekstien, piirustuksien ja vuorovaikutteisen ilmakuvan tukemana. Kartasta löytyy kiinnostavaa tietoa lähes 200 rakennuksen käyttötarkoituksesta ja kuvia sisätiloista. Kartan kautta pääsee kurkistamaan myös suljettuina pidettyihin tiloihin ja karttaan on lisätty telakkaan liittyvää aineistoa.

Tekstilähteinä on käytetty Museoviraston rakennushistorian osaston julkaisemaa Suomenlinnan rakennusten historia -kirjaa ja Suomenlinnan hoitokunnan julkaisemaa Suomenlinnan kunnostus ja uusi käyttö -teosta. Kartassa käytetyt 1700-luvun ja 1800-luvun alun linnoituspiirustukset ovat Ruotsin sota-arkiston, Krigsarkivetin, kokoelmista. Vuosien 1808-1918 piirustukset ovat Venäläisen insinöörikunnan kokoelmasta, jota säilytetään Kansallisarkistossa.

Kartan valokuvat ovat pääosin hoitokunnan kuva-arkistosta, mutta mukana on myös muutamia Kansalliskirjaston Finna-palvelun tarjoamia kuvia. Hanke on toteutettu Suomenlinnan hoitokunnan ja Flycam Oy:n yhteistyönä. Kartta aukeaa myös mobiililaitteilla, joten sitä voi hyödyntää linnoituksessa vierailun aikana. Tutustu www.suomenlinna.fi