Suomalaisten kesälomabudjetit hienoisessa laskussa

Kuva: Nick Karvounis / Unsplash

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi tutki suomalaisten kesälomabudjetteja ja rahankäyttöä lomalla. Tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että huolimatta Suomen parantuneesta taloustilanteesta suomalaiset aikovat käyttää tänä vuonna kesälomaansa hieman vähemmän rahaa kuin vuosi sitten.  Lähes puolet suomalaisista laatii lomalleen budjetin, johon kuuluvat sekä matkavaraukset että matkalla syntyvät kulut.

Talouden noususuhdanne ei näy vielä suomalaisten kesälomabudjeteissa.  Lento- ja hotellihakukone momondon uudessa tutkimuksessa yleisimmät kesälomabudjetit olivat 500–1000 euroa ja 1001–2000 euroa. Tasan neljäsosa suomalaisista ilmoitti käyttävänsä kesälomaansa 500–1000 euroa.  23 prosenttia ilmoitti kesälomabudjetikseen 1001–2000 euroa.  Vain kaksi prosenttia suomalaisista ilmoitti lomabudjetikseen 5001–10000 euroa ja yksi prosentti yli 10 000 euroa.

-Viime vuoteen verrattuna suomalaisten kesälomabudjetit ovat hienoisessa laskussa, sillä vuosi sitten yleisin kesälomabudjetti oli yli 1000 mutta alle 2000 euroa. Viime vuonna 18 prosenttia kesälomailijoista oli liikkeellä 2001–5000 euron budjetilla, kun nyt vastaava luku oli 14 prosenttia”, kertoo momondon Suomen markkinointipäällikkö Jenna Perus.

-Suomalaiset kartuttavat matkakassaansa pääasiassa säästämällä ja tinkimällä ekstramenoista, kun taas kansainvälisessä vertailussa esimerkiksi matkan maksaminen osamaksuina on yleistä Etelä-Amerikassa ja monet muut kyselyyn vastanneet, kuten esimerkiksi venäläiset, ottavat ennen matkaa ylimääräisen työpaikan kootakseen budjettia.

41 prosenttia suomalaisista ilmoitti laittavansa rahaa säännöllisesti säästöön lomaa varten. Lähes joka kolmas (31 %) kartuttaa lomabudjettia myös säästämällä shoppailusta ja ulkona käymisestä. Vaikka lyhytaikainen asunnonvuokraus on viime vuosina noussut yleiseksi tavaksi majoittua matkakohteessa, vain 2 prosenttia suomalaisista ilmoitti vuokraavansa kotinsa loman ajaksi matkakassan kartuttamiseksi. Suomalaiset ovat myös tutkimuksen ahkerimpia kirppismyyjiä: 14 prosenttia kartuttaa lomakassaansa myymällä tavaroitaan kirppiksillä tai netissä.

JOKA KOLMAS SUOMALAINEN EI TEE LOMALLEEN BUDJETTIA

Loman kuluja pyritään pitämään kurissa suuntaa-antavalla budjetilla: 42 prosenttia suomalaisista kertoo laativansa sekä lento- ja majoitusvaraukset että lomalla kuluvan käyttörahan kattavan budjetin. Tutkimuksen mukaan viime vuodesta on kuitenkin kaksinkertaistunut niiden lomailijoiden määrä, jotka eivät laadi lainkaan lomabudjettia. Nyt näin toimii 29 prosenttia suomalaisista, kun vuosi sitten vastaava luku oli 15 prosenttia.

Mikäli lomalla on tarve karsia kuluja, säästävät suomalaiset mieluiten shoppailusta (47 %) ja ulkona käymisestä (46 %). Kaikista kyselyyn vastanneista kansallisuuksista vain venäläiset (48 %) ja intialaiset (53 %) olivat suomalaisia valmiimpia säästämään ulkona käymisestä.