Suomalaisten enemmistö lomailee Euroopassa

Tallinnan on säilyttänyt vuodesta toiseen asemansa suomalaisten ykkössuosikkina. Kuva: Visit Estonia

Hotels.comin® viimeisin Hotel Price Index® tyrmää epäilyt maailmanlaajuisen matkailualan hiipumisesta. Hotelliyön maailmanlaajuinen keskihinta nousi vuoden 2018 aikana 3 %. Tyynenmeren indeksiä lukuun ottamatta myös kaikki alueelliset hintaindeksit olivat nousussa.

Matkailualan kasvua eivät pysäyttäneet Brexit, Kalifornian maastopalot, Etelä-Afrikan kuivuus tai Japanin maanjäristykset. Kasvua nähtiin myös aiemmin rauhattomissa kohteissa, kuten Pariisissa, Egyptissä ja Turkissa; valuuttakurssien heilumisesta kärsineillä alueilla, kuten Etelä-Afrikassa; sekä luonnonkatastrofeista kärsineessä Pohjois-Amerikassa.

-Hotel Price Index on jo pitkään ollut hyvä matkailualan barometri, jonka avulla pystymme myös seuraamaan uusimpia matkailutrendejä. Vaikka viime vuoteen mahtui sekä poliittista myllerrystä että vakavia luonnonkatastrofeja, globaali matkailuala jatkoi kasvuaan. Hiipumisen merkkejä ei siis ole ilmassa, Hotels.comin toimitusjohtaja Adam Jay sanoo.

Hotel Price Index on ollut käytössä vuodesta 2004, jolloin sen indeksiluvuksi määriteltiin 100. Indeksin avulla Hotels.com pystyy seuraamaan hotelliyöpymisistä todellisuudessa maksettujen hintojen* vuosittaista vaihtelua ilman, että valuuttakurssimuutokset vääristäisivät lukuja.

Hinta vaikuttaa valintoihin

Monissa kansainvälisissä kohteissa hinnat nousivat tuntuvasti. Esimerkiksi Thaimaan Phang Ngassa hotelliyö kallistui 23 % ja saman maan Koh Samuilla 18 %. Huomattavaa nousua mitattiin myös muun muassa Turkin Istanbulissa (20 %) ja Vietnamin Phu Quocilla (17 %). Tätä nykyä hotelliyön keskihinta on Phang Ngassa 121 €, Koh Samuilla 86 €, Istanbulissa 68 € ja Phu Quocilla 89 €. Monessa tapauksessa kohteen kallistuminen vaikutti myös sen suosioon: yöpymismääriä mittaavalla listalla Kuala Lumpur putosi vuodessa 17 pykälää ja on nyt sijalla 74, Phuket 8 pykälää sijalle 14, Krabi 8 pykälää sijalle 23, Koh Samui 8 pykälää sijalle 51, Phu Quoc 8 pykälää sijalle 60 ja Phang Nga 7 pykälää sijalle 72.

Suosikkikohteista 50 Euroopassa

Vaikka myös Euroopassa hinnat olivat paikoin nousussa, lyhyiden viikonloppumatkojen ja kaupunkeihin kohdistuvan kiinnostuksen ansiosta vanha manner on ylivoimaisessa asemassa suomalaisten suosikkikohdelistalla – 75 suosikkikohteesta peräti 50 sijaitsee Euroopassa. Euroopassa hinnat nousivat eniten Pariisissa (nousua 15 %, nykyinen keskihinta 143 €), Espanjan Benalmádenassa (14 %, 94 €), Münchenissä (13 %, 153 €), Dublinissa (12 %, 156 €) ja Brysselissä (10 %, 127 €).

Parasta hinta-laatusuhdetta suomalaisille

Vuonna 2018 suomalaiset saivat rahoilleen huomattavasti entistä parempaa vastinetta etenkin Lähi-Idässä ja Aasiassa sijaitsevissa neljän ja viiden tähden hotelleissa. Esimerkiksi Dubaissa neljän tähden hotellien keskihinta putosi 19 % lukemaan 123 €. Vietnamin Phu Quocilla luksushotellit halpenivat puolestaan 17 % keskihintaan 150 € ja Thaimaan Krabissa 14 % lukemaan 173 €. Kaikkein eniten halpenivat Teneriffalla sijaitsevat viiden tähden majoitusliikkeet, joiden keskihinta laski peräti 21 % ja on nyt 225 € per yö.

Hotel Price Indexin tarkemmista tiedoista kuka tahansa voi helposti löytää sekä loistavaa hinta-laatusuhdetta tarjoavia että vähemmän tunnettuja huippukohteita.

Tässä suomalaisten top 10 suosituinta kohdetta 2018 vs. 2017:

Kaupunki Maa 2018 2017
Tallinna Viro 1 1
Lontoo UK 2 2
Berliini Saksa 3 3
Tukholma Ruotsi 4 4
New York USA 5 9
Pariisi Ranska 6 10
Rooma Italia 7 5
Pattaya Thaimaa 8 8
Praha Tšekin tasavalta 9 11
Bangkok Thaimaa 10 7