Suomalaiset kartuttavat lomakassaa säästämisellä

Reissuun pitäisi päästä, mutta miten kasata sen vaatima budjetti? Hyödynnä vaikkapa momondon alle kokoamia säästövinkkejä. Lento- ja hotellihakukone momondo.fi selvitti kansainvälisessä tutkimuksessaan, miten ihmiset eri maissa kartuttavat matkakassaansa. Tutkimustulosten perusteella suomalaiset ovat ahkeria säästäjiä ja lähes puolet laittaakin rahaa sivuun säännöllisesti lomamatkoja varten.

momondo.fi otti tutkimuksessa selvää muun muassa siitä, miten matkailijat varmistavat, että heillä on lomamatkallaan riittävästi rahaa käytettävissä. Suomalaisista vastaajista 41 prosenttia kertoi säästävänsä matkustelua varten säännönmukaisesti. Toiseksi suosituin tapa (15 %) kartuttaa kassaa on myydä tarpeettomaksi käyneitä tavaroita esimerkiksi kirpputorilla tai verkossa. Sen sijaan osamaksusuunnitelmat (5 %) tai kulutusluotot (3 %) eivät juuri suomalaisia kiinnosta.

-Suomalaiset haluavat kerryttää lomakassansa jo etukäteen ja säästävät rahaa matkusteluun suunnitelmallisesti”, kommentoi momondon Suomen markkinointipäällikkö Miina Malkki .

-Kuitenkin kansainväliseen keskitasoon nähden yllättävän harva suomalainen varautuu lomaan säästämällä”, Malkki tarkentaa. -Keskimäärin yli puolet (52 %) kaikista vastaajista laittaa rahaa sivuun ennen lomamatkaa. Esimerkiksi ruotsalaisista vastaajista 60 prosenttia kertoi säästävänsä säännöllisesti lomaa varten ja brasilialaisista peräti 71 prosenttia. Tähän verrattuna suomalaisten 41 prosenttia on alhainen luku.

Suomalaiset ovat kuitenkin tarkan markan matkailijoita, sillä suurin osa kertoo säästävänsä jostakin matkaan liittyvästä kuluerästä. Mieluiten suomalaiset säästävät shoppailusta kohteessa (33 %), lentolipuista (27 %) tai majoituksesta (24 %). Ruuasta säästää vain 14 prosenttia suomalaisista, kun esimerkiksi amerikkalaisille ateriat ja välipalat ovat tärkein säästökohde (38 %).

-Tulosten perusteella Suomessa naiset ovat säästäväisempiä matkailijoita kuin miehet. Miehistä 21 prosenttia ei murehdi lomamatkan kustannuksista lainkaan, kun naisista vain 16 prosenttia on yhtä huolettomia. Miehistä 43 prosentilla on varaa matkustella säästämättä sitä varten etukäteen, kun taas naisista samoin vastasi vain 33 prosenttia, sanoo Miina Malkki.

Tässä momondon säästövinkit matkakassan kerryttäjälle:

1. Jätä take away -kahvit ostamatta. Kun jätät päivittäisen neljän euron latten ostamatta ja keität kahvit kotona, säästät 80 euroa kuussa kuin varkain.

2. Laita rahaa sivuun säännöllisesti. Aloita pienellä summalla ja kasvata sitä hiljalleen. Kun säästämisellä on selkeä tavoite, on matkakassan kerryttäminen tyydyttävämpää.

3. Peru tarpeettomat kuukausimaksut . Mieti voisitko peruuttaa lehtitilauksen tai kuntosalijäsenyyden jolle sinulla ei riitä aikaa, tai tarkista puhelinliittymäsi hinnoittelu.

4. Myy tarpeettomat tavarasi. Vie kaapin perälle jääneet vaatteet ja kellariin hylätyt käyttötavarat kirpputorille tai myy ne netissä.