Suomalaiset haaveilevät nyt kaupunkilomista

Etelä-Espanjassa sijaitseva Malaga on historiallinen kulttuurikaupunki. Kuva: Willian Justen de Vasconcellos / Unsplash

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi tarkasteli elokuun kahden ensimmäisen viikon aikana tehtyjä hakuja, jotka paljastavat kesälomiltaan palaavien suomalaisten haetuimmat matkakohteet.

Lomalta töihin paluun aiheuttamaa ahdinkoa voi helpottaa monin eri tavoin. Mehiläisen vastaava työpsykologi Maaret Punto nimeää seuraavan loman suunnittelun yhdeksi tehokkaimmista keinoista, joilla helpottaa arkeen palaamista.

-Suositus on, että kerran kvartaalissa pitäisi pystyä viettämään pidennetty viikonloppuvapaa. Näitä viikonloppuja kannattaa suunnitella ja mahdollisia matkoja ja muuta kivaa tekemistä varata jo etukäteen, sillä pienenkin reissun odottaminen lisää hyvinvointia. Jos arki ehtii imaista mukaansa ilman, että tulevia vapaita on ehtinyt suunnitella, niin silloin helposti työkin menee pelkäksi selviytymiseksi eikä lopulta olekaan energiaa miettiä omaa hyvinvointiaan pidemmällä tähtäimellä, sanoo Punto.

Kansainvälisestä, momondo.fi:n toteuttamasta matkailututkimuksesta käykin ilmi, että 18 % suomalaisista helpottaa lomalta paluun aiheuttamaa ahdinkoaan suunnittelemalla seuraavaa lomaansa.

Kaupunkilomista saa paljon irti lyhyessäkin ajassa

Suomalaisten matkahauissa loppuvuoden haavekohteista suosituimpia Euroopan kaupunkeja olivat Berliini, Lontoo ja Malaga. Tutut ja turvalliset kaupunkilomakohteet ovat suosittuja ehkä juuri tunnettuutensa ansiosta – monella matkaajalla on entuudestaan kokemusta näistä kohteista tai ne ovat korkealla haavekohteiden listalla. Lisäksi erityisesti pitkillä viikonloppulomilla ajastaan tarkka matkaaja hyötyy siitä, että Suomesta on suhteellisen helppoa ja nopeaa matkata lähellä sijaitseviin Euroopan kaupunkikohteisiin.

Tarkasteltaessa suomalaisten loppuvuoden haavekohteita, kahdenkymmenen suosituimman matkahaun joukossa on vain kaksi kaukokohdetta – Bangkok ja New York. Tämä kertoo osaltaan Euroopan kohteisiin suuntautuneiden kaupunkilomien suosiosta sekä mahdollisesti myös haaveiltujen reissujen ajallisesta kestosta – pitkä viikonloppu on helpompi toteuttaa kuin pidempi matka. Alkusyksystä etelämpänä Euroopassa on vielä lämmintä, mikä varmasti selittää eurooppalaisten kaupunkikohteiden suosiota suomalaisten hauissa elo- ja syyskuulle ajoittuville matkoille.

Lämpimän kauden aikana suomalaiset matkustavat todennäköisemmin Euroopan sisällä, mutta kylmempinä kuukausina matkahaaveet kohdistuvat kaukomaille. Suomalaisten hauissa lokakuulle ajoittuvissa matkoissa 10. sijalle listalla nousee kaukokohde Bangkok. Syksyn edetessä kaukokaipuu kasvaa entisestään. Marraskuulle tehdyissä hauissa Bangkok nousee listan kärkeen ja kymmenen suosituimman hakukohteen joukossa ovat kaukokohteista myös Dubai, New York, Miami sekä Phuket. Näiden heti kesälomien jälkeen tehtyjen hakujen perusteella joulukuussa matkustamisesta haaveilevien viisi suosituinta kohdetta ovat Bangkok, Lontoo, Berliini, Dubai ja Phuket – kaikki loistavia valintoja joululahjaostosten tekemiseen tai juhlapyhien aiheuttaman stressin välttelyyn.

Tilastot on kerätty vuoden 2018 elokuun 1. ja 16. päivän välisenä aikana momondo.fi:n kautta 1.8.2018–31.12.2018 aikavälille sijoittuvien lentohakujen perusteella.

TIETOA MATKAILUTUTKIMUKSESTA

Lento- ja hotellihakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn ihmisten matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Cint-paneelin kautta. Kysely toteutettiin 9.–17. tammikuuta 2018, ja siihen osallistui 1 015 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista.