Silja Serenaden matkat perutaan – legionellabakteeri?

Artikkeli päivitetty 13.11.2023 Silja Serenade palaa

Säännöllisen vedenlaadun tarkkailun yhteydessä Helsinki-Tukholma-reitin Silja Serenadella on todettu alustavissa tuloksissa laivan vesijärjestelmää raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia, jotka legionellabakteeri voi aiheuttaa.

Varotoimenpiteenä laivalle suoritetaan mittava vesijärjestelmän desinfiointi ja tehoklooraus Tukholmassa ja matkat 12.-13.11.2023 perutaan kokonaan. Lisäksi lauantain 11.11. Helsingistä lähtevien risteilymatkustajien matkat perutaan. Perjantaina 10.11. Tukholmasta lähteet matkustajat kuljetetaan normaaliin tapaan takaisin Tukholmaan. Laivan odotetaan palaavan reitilleen tiistaina 14.11. Tukholmasta klo 16.45.

Muutamia hyttejä on suljettu tapauksen vuoksi ja lisäksi laivan lämpimän veden lämpötilaa on nostettu ja vesipisteitä alettu desinfioida ja huuhdella

Legionellabakteeri ei leviä ihmisestä toiseen eikä vettä juomalla, vaan se tarttuu vesiaerosoleina hengitysteitse. Tietoon ei ole tullut risteilyn jälkeen legionelloosiin sairastuneita matkustajia.

Legionelloosin oireita ovat kuiva yskä, kuume, päänsärky, lihaskipu ja hengenahdistus. Itämisaika tartunnasta ensioireisiin on 2‒10 vrk. Matkustajia pyydetään tarkkailemaan terveyttään ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli heillä ilmenee vastaavia oireita Silja Serenadella matkustamisen jälkeen.

Tallink Siljan laivoilla tehdään säännöllisesti ja rutiininomaisesti eri bakteeritasojen mittauksia ja varotoimiin ryhdytään aina, jos jokin lukema ylittää raja-arvot. Tallink Siljan muiden laivojen lukemat ovat normaalit ja laivat liikennöivät normaalien aikataulujen mukaisesti.

 Silja Serenade palaa 15.11.

Silja Serenaden matkat 12.-13.11. jouduttiin perumaan laivalle tehtävän tehokloorauksen vuoksi. Laivan oli määrä palata reitilleen tiistaina 14.11. Tukholmasta. Tehokloorauksen jälkeen tehtävät huuhtelutoimenpiteet vievät kuitenkin odotettua enemmän aikaa, joten laiva ottaa seuraavan kerran matkustajia kyytiin Helsingistä keskiviikkona 15.11. klo 17.00 lähdöllä.

Silja Serenade siirtyy kuitenkin Tukholmasta Helsinkiin 14.11.-15.11., mutta kuljettaa tällä matkalla vain miehistöä sekä pienen määrän rahtikuljettajia sekä rekkoja. Laiva ei myöskään pysähdy Maarianhaminassa.

Tehoklooraus etenee suunnitelmien mukaisesti ja on käynnissä Silja Serenadella Tukholman satamassa. Varustamo on yhteydessä niihin asiakkaisiin, joihin peruutuksella on vaikutusta.

Varustamo Pahoittelee asiasta aiheutuvaa haittaa ja harmia.