Sami Kuronen vie makumatkalle Saimaalle

Sami Kuronen vie makumatkalle Saimaalle. Kuva: Vilma Korpi

Sami Kuronen vie uudessa TV-sarjassa suomalaiset makumatkalle Saimaalle. 6-osainen sarja esittelee Saimaan alueen ruokakulttuuria, puhtaita raaka-aineita ja ruokatuotteita sekä ainutlaatuisia matkailukohteita. Sarja esitetään Liv-kanavalla keskiviikkoiltaisin 7.7. alkaen.

Kiinnostus ruokamatkailua kohtaan kasvaa voimakkaasti – ruokakulttuuri on yhä useammalle kotimaiselle ja ulkomaiselle matkailijalle keskeinen osa matkailuelämystä. Paikalliset raaka-aineet, ruokatuotteet ja erikoisuudet sekä niihin liittyvät tarinat kytkeytyvät kiinteästi näihin elämyksiin.

Uusi TV-sarja ”Sami Kurosen makumatka Saimaalla” johdattelee suomalaiset Saimaan alueen makujen ja tarinoiden äärelle. Sarjan kuusi jaksoa nostavat esiin Saimaan gastronomian helmiä: jaksojen teemoiksi on valittu järvikalat, villiyrtit ja sienet, lammas, hanhi, puutarhan antimet ja muikku. Sami Kuronen valmistaa yhdessä jakson pääkokin kanssa kolmen ruokalajin illallisen teeman mukaisista raaka-aineista.

-Saimaasta tulee ensimmäisenä mieleen järven antimet: monipuolisesta kalajärvestä saa maailmanluokan raaka-aineet vaativampaankin keittiöön. Lähiruoka-ajatus toteutuu Saimaalla helposti itsestään, sillä rannoilta löytyy kaikki herkulliseen ateriaan. Monipuolisuus yllätti todella. Jokaisella karitsan fileellä, hanhen rinnalla tai villiyrtillä on tarina. Tiedät, mistä nauttimasi ruoka on tullut, usein suorinta reittiä. Oli ilo taltioida näitä hienoja makuja ja tarinoita koko Suomen nautittavaksi, sanoo Sami Kuronen.

Makumatkalla ateriat nautitaan paikallisten vieraiden seurassa, heidän kanssaan tarinoiden. Mukana menossa on myös D.O. Saimaa -chef Ilkka Arvola, joka tunnetaan lähellä tuotetun ruoan vankkana puolestapuhujana – puhtaista vesistä, metsistä ja pelloista saadaan huikeita raaka-aineita. Sarjan tarkoitus on lisätä Saimaan alueen ruokakulttuurin tunnettuutta. Samalla se houkuttelee suomalaisia tutustumaan Saimaan makuihin myös paikan päällä.

Sarjaa kuvattiin Mikkelin ja Savonlinnan alueella

-On ollut ilo seurata tuotantotiimin reaktiota kokemiinsa kohtaamisiin ja kuulemiinsa tarinoihin tällä matkalla. Tiimi on aidosti vaikuttunut, liikuttunut ja suorastaan häkeltynyt paikallisten asenteesta ja vieraanvaraisuudesta sekä alueen tarjonnasta. Hienointa on, että nämä aidot kokemukset ovat jokaisen matkailijan nautittavissa – Saimaan alueen yritykset todella tarjoavat laatua, iloitsee Visit Saimaa 2 – Lakeland Finlandin projektipäällikkö Minna Gurney.

-Saimaan alueella ja erityisesti Etelä-Savossa on tehty jo vuosikymmeniä pioneerityötä ruokamatkailussa, jonka kivijalkoja ovat upeat raaka-aineet, luonto, paikallinen elämäntapa ja kulttuuri. Alueella toimii 280 luomuruoan tuottajaa, joiden joukossa on myös erikoiskasviviljelyä, ja luonnosta saadaan kaupallisesti merkittäviä määriä raaka-aineita luonnonkaloista sieniin. Vetovoimaa tuo myös korkeista laatukriteereistä ja vastuullisuudesta viestivä D.O. Saimaa -alkuperämerkki, joka on laatuaan ensimmäinen Suomessa, sanoo D.O. Saimaan projektipäällikkö Miia Korja.

Sarjaa kuvattiin yhdeksän päivän ajan Mikkelin ja Savonlinnan alueella. Lisäksi mukana oli yrityksiä Varkauden alueelta. Kaikkiaan mukana kuvauksissa oli 30 yritystä. Kuvausten aikana tutustuttiin alueen matkailukohteisiin sekä raaka-aineiden tuottajiin ja ruokatuotteiden valmistajiin. Ohjelma on tuotettu yhteistyössä Visit Saimaa 2- ja D.O. Saimaa -hankkeiden kanssa.

Esitysajat:

Liv-kanava, ensiesitykset keskiviikkoisin 7., 14. ja 21.7. klo 21–22 (kaksi 30 minuutin jaksoa peräkkäin)
Uusinnat Liv-kanavalla pe klo 19–20, su klo 19-20 ja ma klo 16–17
Ruutu-suoratoistopalvelu 12 kk ensiesityksestä