Planin aineettomat lahjat tukevat tyttöjä kehitysmaissa

Turvarinkin avulla tytöt auttavat toisiaan, esimerkiksi lapsiavioliiton uhatessa. Kuva: Plan

Plan International Suomen uudessa ja helppokäyttöisessä lahjakaupassa voi edistää esimerkiksi tyttöjen koulunkäyntiä, kuukautisterveyttä ja suojelua lapsiavioliitolta.

Plan International Suomi on avannut uuden aineettomien lahjojen verkkokaupan, josta saatavilla aineettomilla lahjoilla voi edistää kehitysmaiden lasten, erityisesti tyttöjen, oikeuksia.

– Tytöillä on edelleen sukupuolensa takia poikia heikommat lähtökohdat toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Lahjojen avulla parannamme tyttöjen elämää ja suojelua esimerkiksi Ugandassa, Mosambikissa, Laosissa, Jordaniassa ja Nigeriassa, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.

Kehitysmaiden tytöt kokevat syrjintää ikänsä, sukupuolensa ja köyhyytensä takia ja he kärsivät poikia useammin aliravitsemuksesta, huonosta koulutuksesta, lapsiavioliitoista, väkivallasta, lapsikaupasta ja hiv/aidsista.

Lahjoilla voi edistää esimerkiksi tyttöjen koulutusta ja tietokonetaitoja, lisätä kestositeiden saatavuutta, parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita sekä ehkäistä lapsiavioliittoja ja sukuelinten silpomista.

Lisäksi lahjoilla voi tukea puhtaan veden ja kuivuutta kestävien siementen saatavuutta sekä varhaiskasvatusta ja lasten terveystarkastuksia erityisesti katastrofialueilla. Lahjoilla voi myös parantaa vammaisten lasten mahdollisuuksia leikkiin ja liikuntaan sekä tukea kouluruokailua.
– Aineeton lahja ilahduttaa sekä lahjan saajaa että lapsia kehittyvissä maissa. Aineeton lahja on paitsi merkityksellinen myös ympäristöystävällinen valinta, Heinänen sanoo.

Uusi lahjakauppa on entistä helpompi käyttää. Kaupassa voi ostaa kerralla useampia lahjoja, joista jokaiselle saa oman kortin, joko sähköisenä tai tulostettavana. Kortteihin saa mukaan oman tervehdyksen.
Tutustu lahjakauppaan ja hanki joulun arvokkaimmat lahjat: plan.fi/aineeton-lahja (kauppa aukeaa 16.11.)

Esimerkkejä Planin uusista aineettomista lahjoista

SATUHETKI LAPSELLE 10 €

Jokainen lapsi ansaitsee satuhetken, myös kriisin keskellä. Anna lahjaksi lastenkirjoja pakolaisleirille.
Monet pakolaisperheet ovat joutuneet jättämään suurimman osan omaisuudestaan kotiinsa. Kun perheet saapuvat pakolaisleireille, harvalla lapsella on mukanaan leluja tai kirjoja. Kirjat ovat myös kalliita, eikä pakolaisperheillä ole niihin usein varaa. Lahjoituksellasi jaamme lastenkirjoja pakolaislasten käyttöön, jotta mahdollisimman moni lapsi voi lukea. Keräämme kirjat iltapäiväkerhojemme tiloihin, joissa ne ovat turvallisessa säilytyksessä ja kaikkien lasten käytettävissä.

KESTOSITEET TYTÖLLE 12 €

Kun kuukautissiteitä ei ole, tytöt jäävät kotiin. Lahjasi avulla tyttöjen koulu ei keskeydy edes kuukautisten ajaksi.
Tytöt joutuvat usein keskeyttämään koulunsa kuukautisten ajaksi, koska heillä ei ole siteitä eivätkä koulun hygienia ja wc-tilat ole riittäviä siteiden vaihtoa varten. Lahjoituksellasi tuemme kestositeiden valmistusta ja autamme tyttöjä saamaan kestositeitä edullisesti. Lisäämme tyttöjen ja poikien sekä heidän yhteisöjensä tietoa kuukautisista, tarjoamme hygieniakasvatusta ja vähennämme kuukautisiin liittyviä ennakkoluuloja sekä tabuja.

PUHDASTA VETTÄ PERHEELLE 20 €

Puhdas vesi on ihmisoikeus, jota ilman ei kenenkään tarvitsisi olla. Lahjasi avulla lapset pysyvät terveinä ja koulussa.
Monella perheellä on tuntien kävelymatka lähimmälle kaivolle, minkä takia he joutuvat usein käyttämään likaista ja puhdistamatonta vettä. Lahjoituksellasi jaamme perheille muun muassa vesikanistereita ja vedenpuhdistustabletteja. Lisäksi levitämme tietoa hygieniasta, kuten käsienpesun ja juomaveden puhtauden tärkeydestä. Puhdas vesi pitää lapset terveinä, ja myös tytöt pääsevät kouluun, kun perheen vedenhakumatkoihin ei tarvitse käyttää aikaa.

TURVARINKI 30 €

Anna lahjaksi arvokasta turvaa. Ryhmän avulla tytöt auttavat toisiaan, esimerkiksi lapsiavioliiton uhatessa.
Lahjoituksellasi perustamme nuorten vertaisryhmiä, joissa tytöt ja pojat oppivat oikeudestaan päättää omasta kehostaan, seksuaali- ja lisääntymisterveydestä, taloudellisesta toimeentulosta ja toimimisesta lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Ryhmissä nuoret saavat tukea ikätovereiltaan ja apua esimerkiksi sukuelinten silpomisen tai lapsiavioliiton uhatessa. He jakavat tietoa ja muuttavat asenteita omissa yhteisöissään ja voivat tehdä vaikuttamistyötä esimerkiksi lapsiavioliitot kieltävien lakien edistämiseksi.

OMAT OIKEUTENI -OPPITUNTI 50 €

Oppi kantaa läpi elämän. Anna lahjaksi tietoa, jolla nuoret voivat pelastua lapsiavioliitoilta ja sukuelinten silpomiselta.
Sukupuolten välinen tasa-arvo ja tyttöjen oikeudet toteutuvat usein heikosti kehittyvissä maissa. Lahjoituksellasi järjestämme koulutuksia, joilla lisäämme tyttöjen ja poikien tietoa omista oikeuksistaan ja haitallisista perinteistä kuten lapsiavioliitoista, sukuelinten silpomisesta sekä lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Oikeutensa tuntevat tytöt ja pojat voivat puolustaa itseään ja muita, muuttaa yhteisönsä asenteita sekä olla edelläkävijöitä haitallisten perinteiden poistamisessa.