Petteri Taalas – vuoden 2019 ulkosuomalainen

Ulkosuomalaisten asiantuntija-, palvelu- ja edunvalvontajärjestö Suomi-Seura ry on valinnut vuoden 2019 ulkosuomalaiseksi Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) Genevessä toimivan pääsihteerin Petteri Taalaksen. WMO on YK:n sään, ilmaston ja vesivarojen erityisjärjestö, jolla on 192 jäsenmaata. Taalas on ollut järjestön pääsihteerinä vuodesta 2016 alkaen toimittuaan sitä ennen muun muassa Suomessa Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana.

Vuoden ulkosuomalainen on valittu vuodesta 1993 lähtien

Tänä vuonna Suomi-Seura korostaa vuoden ulkosuomalaisen valintaratkaisullaan kaikkien vastuuta ilmastonmuutoksesta ja yhteisestä ympäristöstä.

Suomi on maailman puhtain ja vihrein maa.Suomalainen on tunnetusti luotettava yhteistyökumppani ja valmis kantamaan vastuuta riippumatta siitä, missä päin maapalloa elää ja toimii. Ulkosuomalaisia on noin 2 miljoonaa ja ulkosuomalaisia yhteisöjä lasketaan maailmalla olevan 1500. Ulkosuomalaiset muodostavat laajan verkoston, jossa jokainen verkoston jäsen voi vaikuttaa omilla arjen ratkaisuillaan lähiympäristönsä ja luonnon kestokykyyn.

Kannetaan vastuuta yhdessä

Suomi-Seura muistuttaa, että yhteisen maapallon monimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastomuutoksen torjuminen alkavat aina ihmisten teoista asuinpaikasta riippumatta.

Pääsihteeri Taalas iloitsee valinnastaan vuoden 2019 ulkosuomalaiseksi ja toteaa, että muutoksen avainasemassa ovat valtionpäämiehet ja poliittiset päättäjät. Silti hän kannustaa jokaista meistä kantamaan vastuuta yhteisestä ympäristöstämme ja ilmastonmuutoksesta.

-Päätöksentekijöiden linjauksia ei kannata jäädä kuitenkaan odottamaan, vaan jokainen meistä voi omalla toiminnallaan vaikuttaa ja tehdä esimerkiksi asumiseen, liikkumiseen ja ruokavalioon liittyviä ratkaisuja. Vastuu on globaali ja yhteinen, Taalas sanoo.

Petteri Taalas palkitaan keskiviikkona 24.4. klo 10 pidettävässä tilaisuudessa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Palkitsemistilaisuus järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa.