Olut sopii suomalaiseen joulupöytään ja pukinkonttiin

Yli puolet suomalaisista katsoo, että olut sopii joulupöytään. Kuva: Hartwall

Olut kuuluu suomalaiseen joulupöytään, tuumaa 55 % täysi-ikäisistä suomalaisista. Etenkin nuoret aikuiset pitävät erikoisolutta joulupöytään sopivana, vaikka suosituin olut on joulunakin lager. Yli puolet suomalaisista pitää oluita oivallisina joululahjoina ja kokeilee juhlapyhinä myös uusia oluita, selviää Hartwallin teettämästä kyselystä.

Oluella on vankkumaton paikka suomalaisten joulupöydässä, sillä yli 55 % täysi-ikäisistä sanoo oluen kuuluvan joulupöytään. Suomalaisista miehistä 66 % aikoo juoda jouluna olutta ja naisista 46 %. Maantieteellisesti tarkasteltuna mieluiten olutta jouluna nauttivat eteläsuomalaiset.
Kaikista joulujuomista glögi on ykkönen, mutta miehet valitsisivat heti seuraavaksi oluen, yli viinin, liköörin tai vaikkapa konjakin. Jopa 43 % miehistä valitsi oluen joulun mielijuomakseen. Naisistakin yli neljäsosa kertoo oluen olevan heidän lempijuomaansa joulunaikaan.

Erikoisoluet maistuvat jouluruokien kaverina

Oluttyyleistä lager on edelleen suosituinta, mutta erikoisoluet kiinnostavat yhä enemmän myös juhlapyhinä. Jopa 55 % jouluna olutta juovista kokeilee joulunaikaan uusia oluita.

Vastaajista, joiden mielestä olut kuuluu joulupöytään, peräti 96 prosenttia 18–24-vuotiaista sanoo myös erikoisoluiden kuuluvan joulupöytään. Erikoisoluttyyleistä erityisesti porter ja stout ovat miesten mieleen: joka viides jouluisin olutta nautiskeleva mies ajattelee näiden tummien ja täyteläisten oluiden kuuluvan ehdottomasti joulupöytään.

Olut sopii pukinkonttiin

Olutta arvostetaan myös lahjana. Useampi kuin joka toinen suomalainen (51 %) sanoo, että olut sopii myös joulupakettiin. Lisäksi olut sopii suomalaisten mielestä mainiosti moniin jouluisiin hetkiin, kuten kinkunvalvojaisiin (27 %) ja tapanintansseihin (22 %).

Joulunaikaan panostetaan hienompiin juomiin

Joulunaikaan olutta juovat suomalaiset panostavat pöydän antimiin, sillä yli puolet heistä (55 %) kertoo ostavansa joulun aikaan parempaa olutta kuin yleensä. Lisäksi jopa joka neljäs suomalainen kertoo tarjoavansa jouluvieraille hienompaa juomaa kuin normaalisti tulisi itselle ostettua. Vain prosentti tutkimukseen vastaajista myöntää tarjoavansa vierailleen huonompaa juomaa kuin ostaa itselleen.

Kysely toteutettiin viikoilla 48-49 Bilendi Oy:n online-paneelissa. Kyselyyn vastasi n=1000 suomalaista. Otos on sukupuolen, iän ja aluejaon osalta tilastollisesti lähtöjoukkoa (täysi-ikäisiä suomalaisia) edustava.