Norwegian – vahva tulos toisen vuosineljänneksellä

Norwegianin liikevoitto (EBIT) oli 651 miljoonaa Norjan kruunua toisella vuosineljänneksellä, kertoo konsernijohtaja Geir Karlsen  Siihen vaikutti vahva toiminnallinen suorituskyky kesän kiireisen matkailukauden alussa. Lisäksi Norwegianin ja Strawberryn uusi kanta-asiakasyhtiö ilmoitti tänään, että Avida on valittu yhtiön pääasialliseksi rahoituskumppaniksi. Yhdessä Norwegianin hiljattain julkistaman Widerøen ostosopimuksen kanssa nämä uudet kumppanuudet mahdollistavat entistäkin paremman ja saumattomamman matkustuskokemuksen tarjoamisen.

Norwegianin vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen liikevoitto (EBIT) oli 651 miljoonaa Norjan kruunua. Tulos ennen veroja (EBT) oli 538 miljoonaa Norjan kruunua. Likviditeetti parani 9,3 miljardiin Norjan kruunuun. Norwegianin laivastossa oli vuosineljänneksen lopussa 81 lentokonetta.

Korkea käyttöaste ja toiminnallinen erinomaisuus

Norwegianilla oli toisella vuosineljänneksellä 5,6 miljoonaa matkustajaa, kun toisella vuosineljänneksellä vuonna 2022 yhtiöllä oli 5,0 miljoonaa matkustajaa. Kapasiteetti (ASK) oli 8,7 miljardia istuinkilometriä ja myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) oli 7,3 miljardia istuinkilometriä. Kapasiteetti nousi 44 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, kun Norwegian lisäsi kapasiteettiaan ennen kesän kiireistä matkailukautta. Vuosineljänneksen käyttöaste nousi 84,4 prosenttiin viime vuoden saman ajanjakson 81,2 prosentista.

– Vuosineljännes osoitti kykymme lisätä kapasiteettia ja saavuttaa erinomainen toiminnallinen suorituskyky, jolla nousemme yhdeksi Euroopan parhaista lentoyhtiöistä. Näiden tulosten saavuttaminen on ollut mahdollista sen ansiosta, että yli 4 700 kollegaamme ovat työskennelleet väsymättä varmistaakseen, että matkustajamme saapuvat määränpäähänsä mahdollisimman sujuvasti. Koska lennämme yksinomaan omilla koneilla ja lentohenkilöstöllä, voimme tarjota

-Norwegian-kokemuksen kaikille asiakkaillemme. Saumaton asiakaskokemuksemme on tehnyt meistä yhden pidetyimmistä lentoyhtiöistä Pohjoismaissa, sanoo Norwegianin konsernijohtaja .

Geir Karlsen kiittelee vahvaa tulosta

Täsmällisyys, aikataulussa lähteneiden lentojen osuus, nousi toisella vuosineljänneksellä 81,5 prosenttiin viime vuoden saman ajanjakson 78,8 prosentista. Toteutuneiden lentojen osuus oli 99,5 prosenttia. Maailmanlaajuinen ilmailualan konsulttiyhtiö Cirium nimesi Norwegianin Euroopan täsmällisimmäksi lentoyhtiöksi toukokuussa. Myös huhti-, kesä- ja heinäkuussa Norwegianin oli eurooppalaisten lentoyhtiöiden kärkikolmikossa.

– Kesäkausi 2023 tulee olemaan yksi parhaista Norwegianin historiassa. Olen iloinen, että tuleva varaustilanne jatkuu vahvana, kun liikematkustajat palaavat ja toiset suunnittelevat syyslomiaan, sanoo Geir Karlsen.

Kestävä kasvu merkittävillä yhteistyökumppanuuksilla

Huhtikuussa Norwegian kertoi strategisesta kumppanuudesta Norsk e-Fuelin kanssa maailman ensimmäisen täysimittaisen sähköpolttoainelaitoksen rakentamiseksi Mosjøeniin Norjaan. Laitoksessa tuotetaan kestäviä lentopolttoaineita (SAF). Kumppanuuden arvioidaan turvaavan noin 20 prosenttia Norwegianin SAF:n kokonaiskysynnästä vuoteen 2030 saakka. Lisäksi Norwegian sijoittaa yli 50 miljoonaa Norjan kruunua yrityksen vähemmistöosuuteen.

Kesäkuussa Norwegian julkisti uuden kumppanuuden Strawberryn, aiemmin Nordic Choice Hotels, kanssa yhteisen kanta-asiakasyhtiön perustamiseksi. Yhtiö tarjoaa yhteisen ekosysteemin kanta-asiakasohjelmille. Kanta-asiakasyhtiö saavutti tänään seuraavan merkkipaalunsa, kun se ilmoitti, että KKR:n omistamasta Avida Finans AB:stä tulee yhtiön ensisijainen rahoituskumppani, joka kehittää seuraavan sukupolven rahoituspalveluja yli 7 miljoonalle jäsenelle. Kun tietyt ehdot ja viranomaishyväksynnät ovat täyttyneet, Norwegian ja Strawberry tulevat omistamaan yhtä paljon uudesta kanta-asiakasyhtiöstä samalla, kun Avida hankkii lähes 2 prosentin omistusosuuden. Norwegian odottaa kirjaavansa tähän liittyvän kertaluonteisen noin 800 miljoonan Norjan kruunun voiton, kun sopimus saadaan päätökseen arviolta neljännellä vuosineljänneksellä vuonna 2023.

Lisäksi Norwegian voitti hiljattain lentosopimuksen yksinoikeudella Norjan puolustusvoimien kanssa. Tämä on niin ikään osoitus yhtiön houkuttelevasta tarjonnasta. Norwegian sai sopimuksen muun muassa sillä perusteella, että yhtiö on toteuttanut konkreettisia toimia päästöjen vähentämiseksi ja yhtiö kykenee vastaamaan puolustusvoimien korkeisiin standardeihin kestävämpien ratkaisujen tarjoamiseksi.

Widerøe ja Norwegian tuovat paremman asiakastarjonnan

Heinäkuussa Norwegian kertoi, että se on tehnyt sopimuksen norjalaisen lentoyhtiön, Widerøen, ostosta 1 125 miljoonalla Norjan kruunulla, jos tietyt kaupan ehdot täyttyvät. Kaupan myötä syntyy entistä parempi asiakastarjonta paremmilla yhteyksillä ja saumattomalla matkustuskokemuksella. Lisäksi kauppa tuo omistajille lisäarvoa, kun toisiaan täydentävät reittiverkostot yhdistyvät ja syntyy merkittäviä toiminnallisia synergiaetuja. Kaupan, jonka toteutumisen edellytyksenä on Norjan kilpailuviranomaisten hyväksyntä, odotetaan toteutuvan vuoden 2023 neljännen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Norwegian raportoi aikaisemmin historiallisen vahvasta heinäkuusta