Norwegian paransi reippaasti – yksikkötuotot nousivat

Norwegian siirtyy kasvusta kannattavuuteen ja se näkyy tuloksessa. Kuva: Norwegian

Norwegianin vuoden 2019 liikennetiedot osoittavat, että yhtiö toimii strategiansa mukaisesti sen siirtyessä kasvusta kannattavuuteen. Suunnitellut kapasiteetin vähennykset ja reittiverkoston optimointi vaikuttavat lukuihin positiivisesti. Kaikkiaan vuoden 2019 kapasiteetti oli istuinkilometreillä mitattuna prosentin korkeampi kuin vuotta aiemmin, mikä on hieman yli aiemmin ilmoitetun nollakasvun. Yli 36 miljoonaa matkustajaa valitsi lentoyhtiökseen Norwegianin vuonna 2019.

Yksikkötuotot nousivat koko vuoden 2019 osalta yhteensä seitsemän prosenttia, täsmällisyys oli lähellä 80 prosenttia ja käyttöaste oli 86,6 prosenttia. Yhtiön uuden lentolaivaston, suorien lentojen suuren osuuden ja korkean käyttöasteen ansioista CO2-päästöt vähenivät neljällä prosentilla 69 grammaan CO2-päästöjä matkustajaa kohti.

Norwegian sai vuonna 2019 myös useita kansanvälisiä palkintoja ja tunnustuksia, jotka perustuvat asiakkaiden arvioihin mukaan lukien arvostetun SkyTrax Awards -tunnustuksen “Maailman paras halpalentoyhtiö kaukolennoilla” viidentenä vuotena peräkkäin.

– On ilo esitellä positiiviset liikennetiedot oltuani vasta muutaman päivän yhtiön konsernijohtajana. Norwegianin henkilöstö on tehnyt vaikuttavaa työtä vuonna 2019 toteuttaessaan strategiaa, jonka mukaan siirrymme kasvusta kannattavuuteen, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Jacob Schram.

– Yhtiö on läpi vuoden vähentänyt kapasiteettia kysynnän mukaiseksi ja työskennellyt jatkuvasti reittirakenteen mukauttamiseksi alan suuriin kausivaihteluihin. Samanaikaisesti päästöjä on vähennetty aiempaan vuoteen verrattuna. Myynti näyttää hyvältä tulevina kuukausina sekä liike- että vapaa-ajan matkoilla. Toivotan sekä kaikki uudet että uskolliset asiakkaat lennoillemme, Schram jatkaa.

– Odotan nyt innolla tutustuvani paremmin yhtiöön ja työntekijöihin. Lähiviikkoina itselleni etusijalla ovat Norwegianin omistautuneet työntekijät ja aion vierailla useissa Norwegianin toimistoissa ja tukikohdissa, sanoo Schram.

Tuotot kasvoivat joulukuussa

Myös vuoden viimeiselle kuukaudelle ominaista oli merkittävä yksikkötuottojen kasvu ja hyvä käyttöaste. Yksikkötuotot nousivat 21 prosentilla ja käyttöaste 4,9 prosenttiyksiköllä 83,5 prosenttiin. Joulukuussa 2 255 109 matkustajaa lensi Norwegianilla. Kapasiteettia vähennettiin merkittävästi joulukuussa, mikä on täysin linjassa sen kanssa, mitä yhtiö on aiemmin tiedottanut rahoitusmarkkinoille.

Norwegian lensi 99,5 prosenttia aikataulun mukaisista lennoistaan joulukuussa, joista 78,4 prosenttia lähti aikataulussa.

Joulukuussa yhtiön CO2-päästöt laskivat 11,3 prosenttilla 68 grammaan matkustajakilometriä kohden huolimatta siitä, että MAX-koneet seisovat maassa ja yhtiön on ollut pakko vuokrata vanhempaa korvaavaa kalustoa. Norwegianilla on yksi maailman nykyaikaisimmista ja polttoainetehokkaimmista lentolaivastoista, jonka keski-ikä on 3,8 vuotta. Vuodesta 2008 lähtien yhtiö on vähentänyt CO2-päästöjä 30 prosentilla. Jos ainoastaan Norwegianin omat lentokoneet olisi otettu mukaan päästölukuihin, päästövähennys olisi ollut vieläkin suurempi tässä kuussa ja siten myös koko vuonna