Näin säästät rahaa lennoissa – neljä vinkkiä

Penninvenyttäjän tärkein sääntö halpoja lentoja etsiessä on ehdoton: varaa lennot vähintään 30 vuorokautta ennen matkaa. Tämä selviää nettimatkatoimisto ebookersin emoyhtiön (Expedia Group) ja maailman suurimman lentodatatietopankin Airlines Reporting Corporation:n tuottamasta globaalista tutkimuksesta.

Myytti last minute -lentojen edullisuudesta ei pidä paikkaansa, päinvastoin. Lennot ovat kalleimmillaan 0-3 vuorokautta ennen lentoa, sanoo ebookersin markkinointipäällikkö Claudia Parker.

Tutkimuksen mukaan Helsingistä ulkomaille suuntautuvat menopaluulennot käyvät sitä kalliimmiksi mitä lähempänä lentopäivä on. Kuukausi on lentojen hinnoissa vedenjakaja: hinnat nousevat jyrkästi, kun 30 vuorokauden rajapyykki lentopäivään on ylitetty.
Yli kuukautta etukäteen varaamiselle ei sen sijaan tutkimuksessa löydy merkittäviä kannustimia. Lennot ovat lähes samanhintaisia kolme kuukautta ennen matkaa varattuina kuin ne ovat kuukautta ennen matkaa.

-Lentohintojen varauskäyrä noudattelee niin kutsuttua Deep Slope, Flat Tail -mallia, eli lentopäivästä alkaen katsottuna hinta putoaa jyrkästi ensimmäiset 30 vuorokautta, mutta pysyttelee tämän jälkeen suhteellisen tasaisena, sanoo Parker.
Tuhansiin lentotietoihin perustuvassa tutkimuksessa selvitettiin myös varaushintojen käyttäytymistä viikonpäivien mukaan. Selvisi, että keskimäärin edullisin viikonpäivä menopaluulentojen varaamiselle on sunnuntai, jolloin lentojen hinnat ovat usein noin 20 – 30 prosenttia edullisempia. Kallein päivä Helsingistä lähtevän ulkomaanlennon varaamiselle on perjantai.

Myös varsinaiset lentopäivät vaikuttavat hintaan: edullisin viikonpäivä lennolle on perjantai ja kallein päivä on sunnuntai.
Säästöjä voi tehdä myös keskittämällä ulkomaanmatkat keväälle ja kesäksi. Tutkimuksessa selvitettiin lentojen hintavaihtelua eri kuukausien välillä ja edullisimmaksi kuukaudeksi aloittaa matka osoittautui toukokuu. Kallein kuukausi ulkomaanmatkalle Helsingistä on puolestaan joulukuu.
Parkerin mukaan säästöjä tavoittelevan on hyvä muistaa myös resepti, joka toimii kaikkina vuodenaikoina ja viikonpäivään katsomatta: paketointi.
-Kun hotellin ja lennot varaa samaan aikaan eli matkan paketoi, matka tulee edullisemmaksi, sanoo Parker.

ebookersin säästölista

1. Varaa lentosi vähintään kuukautta ennen matkaa
2. Varaa sunnuntaina, lennä perjantaina
3. Lennä keväällä ja kesällä
4. Paketoi matkasi eli varaa lennot ja majoitus samaan aikaan