Minne katosi Antti Järvi – Tieto Finlandia ehdokkaana

Arvostetun toimittajan ja tietokirjailijan Antti Järven Minne katosi Antti Järvi Tieto Finlandia ehdokkaana. Kertomus kadonneesta isoisoisästä ja luovutettuun Karjalaan jääneistä (Gummerus) on ensimmäinen kotimainen tietokirja, joka käsittelee talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle vapaaehtoisesti jääneitä suomalaisia. Samalla se on romaanin lailla avautuva teos perhesalaisuudesta ja vaietusta historiasta.

Palkintolautakunta perustelee ehdokkuutta seuraavasti: ”Kirjailija lähtee etsimään sukulaista, joka katosi ensin rajan taakse ja sitten myös suvun muistoista. Tiedon etsintä johdattaa pohdintoihin Suomen historiapolitiikasta, rajaseudusta ja yksittäisten valintojen kohtalokkaista ja pitkälle ulottuvista seurauksista. Muisto suvun esi-isästä haalistuu, mutta häpeä pysyy ja kantaa yli sukupolvien.
Se mikä meille opetettiin yksinkertaisena totuutena Karjalasta, avautuu uudesta ja yllättävästä näkökulmasta tässä kerronnaltaan kirkkaassa teoksessa.”

Tietokirjallisuuden Finlandian voittaja valitaan 29.11. Palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö.
Antti Järvi on toimittaja ja tietokirjailija, joka kuuluu tutkivasta journalismista ja laajoista reportaaseista tunnetun Long Play -verkkojulkaisun perustajiin. Myös hänen edellinen teoksensa Karanteeni (Siltala 2014, yhdessä Hanna Nikkasen kanssa) oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana.

Lue lisää aiheesta