Milloin lomamatka pitäisi varata?

Suomalaisille on keskimääräistä tärkeämpää, että lomalento lähtee sopivana ajankohtana. Kuva: Fabian Irsara / Unsplash

Lento- ja hotellihakukone momondo.fi on selvittänyt lomamatkojen varaamiseen liittyviä tottumuksia kansainvälisessä tutkimuksessa. Tulokset kertovat, että suurin osa suomalaisista varaa lentonsa ja majoituksensa kahdesta kolmeen kuukautta ennen matkaa. Lennot ovatkin tutkitusti halvimmillaan keskimäärin 60 päivää ennen lähtöä.

Tutkimustulosten perusteella suomalaiset varaavat lomamatkansa mieluiten omatoimisesti verkossa. Yli puolet momondon teettämään kansainväliseen kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista (53 %) kertoi ostavansa lentoliput yleensä verkon matkahakukoneen kautta. Vain alle seitsemännes (15 %) suomalaisista kertoi ostavansa lennot suoraan lentoyhtiöiltä ja kivijalkamatkatoimistoja suosii vain 6 prosenttia vastaajista.

-Suomalaiset ovat löytäneet verkon matkahakukoneet ja ne ovat tutkimuksen mukaan korvanneet suoraan lentoyhtiöiden kanssa asioimista”, kommentoi momondon Suomen edustaja Miina Malkki .

-Muissa Pohjoismaissa matkahakukoneita ei käytetä yhtä aktiivisesti. Esimerkiksi norjalaisista noin kolmasosa ostaa lennot suoraan lentoyhtiöltä. Kivijalkamatkatoimistojen suosion hiipuminen näkyy niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa, joissa kaikissa alle 10 prosenttia vastaajista suosii perinteisiä matkatoimistoja.

Tutkimustuloksista selviää myös, että suomalaiset varaavat matkansa useimmiten (29 %) kahdesta kolmeen kuukautta ennen lähtöä. Vastaajista 15 prosenttia ostaa lennot noin kuukautta ennen matkaa ja 15 prosenttia on liikkeellä jo neljästä kuuteen kuukautta etukäteen. Todellisia äkkilähtöjä suosii harva: vain 7 prosenttia ostaa lennot viikosta kolmeen ennen matkaa ja 2 prosenttia alle viikkoa ennen.
Majoitus varataan suunnilleen samaan aikaan kuin lennotkin. 28 prosenttia vastaajista varaa majapaikan kahdesta kolmeen kuukautta etukäteen, mutta viidesosa (21 %) hoitaa varausten tekemisen vasta kuukautta ennen lähtöä.