Miksein yrityspalkinto Harri Haavikko Oy:lle

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy on myöntänyt vuoden 2022 Edelläkävijä-palkinnon Harri Haavikko Oy:lle. Edelläkävijä-palkinto jaetaan vuosittain Mikkelissä toimivalle ja toimintaansa kehittäneelle yritykselle.

Harri Haavikko Oy on nuori, innovatiivinen ja ennakkoluuloton yritys, jonka päätuote on cRoom-tuotemerkillä valmistettavat laitetilat mm. teollisuuden sähkötiloiksi, sähköasemiksi sekä tele- ja LVI-tiloiksi. Yritys tuottaa laitetilat omalla patentoidulla elementtiratkaisulla ja varustelee tilan asiakkaan tarpeen mukaan viimeiseen varoitustarraan saakka.

-Yrityksen tarinassa merkittävässä osassa on myös uudistumiskyky, Mikkelin kehitysyhtiö Miksein toimitusjohtaja Timo Paakki kertoo.

Harri Haavikon tarina alkoi vuonna 2016 teollisuuden asennuspalveluiden tuottajana. Omana tuotantona tehtävät laitetilat olivat ensin yrityksen sivutuote, mutta vahvan kysynnän vuoksi yritys päätti keskittyä kokonaan laitetilojen valmistukseen ja ylläpitotoimintaan syystalvella 2021.

-Tarkastelimme toista kymmentä eri kandidaattia ja Harri Haavikon toiminnassa erottuu edukseen viisaus pysähtyä, tarkastella suuntaa ja kyky uudistua, palvelujohtaja Mari Meriläinen muotoilee.

”Alun perin halusin perustaa konepajan, mutta siihen ei ollut rahaa”

Harri Haavikon yrittäjäura tuli perittynä isän kuollessa turvesuolle työn ääreen vuonna 2013.

-Olin tuolloin 29-vuotias kauppatieteilijä ja työskentelin Jyväskylästä käsin Puolustusvoimissa Mikkelissä ICT-puolella. Ajoin syysmyrskyssä suolle ja siitä homma lähti. Voisi kai sanoa, että minusta tuli pakkoyrittäjä.

Lukioikäisenä Haavikolla ei ollut visiota tulevaisuuden ammatista, mutta insinööritekeminen, teollisuus ja näiden ympärillä olevat asiat olivat aina kiehtoneet. Opiskeluvalinta päätyi kuitenkin kauppatieteisiin, sillä sen avulla pystyi pitämään monet vaihtoehdot avoinna.

-Alun perin insinööritieteiden piti olla harrastus ja kaupankäynnin työ. Sitten totesin, että nyt käsissä onkin kaksi turvetuotantoyritystä ja kuljetusyritys. Jatkoin yrittäjän työn ohella vielä muutaman vuoden Puolustusvoimillakin töissä. Tehtävä oli kyllä mielenkiintoinen, mutta jotenkin tuli sellainen olo, että halusin tehdä jotain omaa. Halusin tehdä teollisuuteen jotain.

Turvetuotannosta teollisuuteen

Vuonna 2014 Haavikot muuttivat Jyväskylästä takaisin Juvalle ja jo 5 kuukauden jälkeen Mikkeliin. Syntyi ajatus Harri Haavikko Oy:stä ja teollisesta toiminnasta, jolle aloitettiin rakentaa hallia vuonna 2016. Varsinainen liiketoiminta aloitettiin vuonna 2017.

-Mikkeliä katsellessa tuntui, että jokaisella varteenotettavalla teollisuusyrityksellä piti olla halli, joten minäkin tein sellaisen. Alun perin halusin perustaa konepajan, mutta tarvittavien laiteinvestointien kokoluokka oli niin suuri, ettei siihen olisi ollut rahaa. Sitten ajattelin, että voin olla osa konepajaa. Minun ajatuksenani oli fasilitoida, toimia katalyyttinä ja hoitaa isoja projekteja. Tuotanto olisi jäänyt muille. Ajatus pelkästä projektinhallinnasta ei kuitenkaan kantanut ja yrityksen toiminta kääntyi omaan tuotantoon: teollisuuden rakentamispalveluihin, huoltotöihin ja maanrakennuspalveluihin.

Vuonna 2018 yrityksen osakkaaksi tuli Tero Tuhkalainen. Yrityksen liiketoiminta kasvoi tasaisesti ja kokemus erityisesti teollisuuden rakentamisesta karttui.