Matkailutrendi 2018 – loma ihan pihalla

Kreikka, Rodos, TUI Family Life Aegean Park by Atlantica

Suomalainen matkailija haluaa tänä vuonna lomallaan istua hotellissa omalla terassilla, veden äärellä, useimmiten Kreikassa. Välttämättä ei haittaa, vaikkei lomalla olisikaan hirveästi suunniteltua ohjelmaa. Palautumisesta ja levosta on tullut megatrendi – ja siihen halutaan löytää täydelliset puitteet. Näin viestittää TUI Finland

1. Ihan pihalla

Parvekkeet, terassit, patiot, kuistit… Pohjoismaalaiset matkailijat rakastavat viihtyisiä ulkotiloja – ja tämä näkyy myös suosikkihotellien suunnittelussa. Terassin tai parvekkeen tulee olla hotellihuoneen luonteva jatke, jossa voidaan viettää aikaa vaikka suuremmallakin seurueella.

Pohjoismainen terassihysteria ja halu asua veden äärellä ovat selitys myös sille, miksi swim up -huoneista on tullut niin suosittuja. Hyvä esimerkki on vaikkapa uusi TUI Sensatori Resort Rhodes by Atlantica -hotelli, joka valmistuu ensi kesäksi Rodokselle: Lähes puolet huoneista tulee olemaan swim up -huoneita, eli niiden terasseilta on suora käynti uima-altaaseen.

2. Vesi vanhin voitehista

Vesi on yksi onnistuneen loman tärkeimmistä elementeistä. Puhdas juomavesi on tietysti elintärkeää, mutta on vedellä muitakin hyviä ominaisuuksia: Useiden tutkimusten mukaan veden äärellä tai vedessä meistä tulee onnellisempia, terveempiä ja keskittymiskykyisempiä.

EU:n vuosittaisen raportin mukaan Euroopan puhtaimmat uimavedet löytyvät Kyprokselta. Polskiminen näissä kristallinkirkkaissa vesissä ei siis ole pelkästään hauskaa, vaan myös hyödyllistä.

3. Hygge goes holiday

Kotoilu ja vällyjen välissä fiilistely on edelleen pop, mutta nyt lämpimään hyggetunnelmaan halutaan päästä myös reissussa. Aktiivilomat ovat jo vuosia kasvattaneet suosiotaan, mutta nyt niiden vastapainoksi on ihan okei ja jopa trendikästä olla tekemättä lomalla yhtään mitään: hidastaa, mietiskellä, lueskella, nautiskella, venytellä ja käpertyä ihanaan lomahyggeen.

Aikuisille suunnatuissa TUI Sensimar -hotelleissa on tarjolla tyylikkään ja seesteisen ilmapiirin lisäksi terveellistä ja intohimolla valmistettua ruokaa, joogaa, tasokas spa ja rauhallista iltaohjelmaa – eli yksityiskohtia myöten täydelliset puitteet hyggeilyyn.

4. Hyödylliset elämykset

Hotelleilla järjestetään nykyään paljon erilaisia aktiviteetteja – muutakin kuin himoliikuntaa. Rentoon lomapäivään saa mukavasti vaihtelua osallistumalla lyhyelle kielikurssille, valokuvauskävelylle, ruokakurssille, viininmaistajaisiin tai vaikkapa ohjattuun tähtitaivaan katseluun. Yhä useammat haluavat tehdä matkallaan myös jotain paikallisesti hyödyllistä, kuten osallistua vaikkapa merikilpikonnien pelastusprojektiin.

5. Leffabongausta

Harry Potterin Lontoo, James Bondin Korfu, Pretty Womanin Los Angeles… Eri elokuvien ja tv-sarjojen kuvauspaikoista on muodostunut suosittuja matkailunähtävyyksiä. Kroatian Dubrovnikista on tullut Game of Thrones -fanien “pyhiinvaelluskohde”. Kaupungissa voi osallistua mm. Game of Thrones -vaellukselle, jonka oppaista useat ovat itse toimineet avustajina sarjan teossa.

6. (V)ideoita

Video or it didn’t happen! Lyhyet videotarinat ovat yhä suositumpi tapa jakaa somessa autenttisia lomatunnelmia vaikkapa livenä suoraan kohteesta. Katsojat puolestaan saavat videoista uusia vinkkejä oman lomakohteen löytämiseen ja ylipäätään matkailusta inspiroitumiseen. Nordic Travel Studyn mukaan 63 prosenttia suomalaisista matkailuvideoiden katselijoista kertoo saaneensa niistä inspiraatiota lomansa suunnitteluun.

7. Baby moon

On jo melko tavallista, että vauvaa odottavat pariskunnat lähtevät pienelle hemmottelulomalle ennen lapsen syntymää. Lämpimässä on hyvä lujittaa parisuhdetta, valmistautua muuttuvaan elämäntilanteeseen ja kerätä voimia tuleviin ponnistuksiin.

8. Kauas kesälläkin

Moni haluaa matkustaa kesälläkin jonnekin kauemmas – onhan kesällä yleensä myös pidemmät lomat. Tähän tarpeeseen TUIn kesävalikoimaan on otettu mukaan myös kaukokohteita reittilennoin. Esimerkiksi Thaimaa, Meksiko ja Mauritius ovat aidoimmillaan varsinaisen matkailusesongin ulkopuolella.