Matka-Kosonen panosti terveysturvallisuuteen

Matka-Kosonen joutui hankalaan tilanteeseen alkuvuonna 2021, kun aivasteleva matkustaja laittoi liikkeelle tartuntaketjun, joka asetti myös ison osan henkilökunnasta karanteeniin.

Tapauksen jälkeen Matka-Kosonen päätti panostaa matkustajien ja henkilökunnan turvallisuuteen vielä enemmän, ja ensimmäinen Valeo UV Purifier -ilmanpuhdistin asennettiin pikavuoroja ajavaan linja-autoon kesäkuussa 2021. Asiakkailta saatu palaute laitteesta on ollut erittäin positiivista: linja-auton ilmanlaatua on kehuttu, ja turvallisen matkustamisen edistämisestä on saatu kiitosta. Tulevaisuudessa ilmanpuhdistimia onkin tarkoitus asentaa myös yrityksen muihin autoihin.

Erityisesti linja-autokäyttöön suunniteltu Valeo UV Purifier on ilmanpuhdistin, joka poistaa virukset, bakteerit ja homeet tehokkaasti sisäilmasta. Laitteen toiminta perustuu lyhytaaltoiseen UV-C-valoon (254 nm), joka inaktivoi jopa 95 % ilmassa olevista viruksista. Ultraviolettivalo tuhoaa viruksen DNA:n, jolloin se ei pysty enää monistumaan. Laitteen tehoa on testattu menestyksekkäästi myös Covid-19 -tautia aiheuttavalla SARS-CoV-2 -viruksella.

Valeo UV Purifier imee ilman kotelon läpi, desinfioi sen muutamassa sekunnissa ja puhaltaa ilman takaisin linja-autoon käytännössä kliinisesti puhtaana ilmana. Laitteen muotoilu ja ilman virtausnopeus on suunniteltu niin, että kotelosta ulos tuleva ilma on lähes viruksetonta (>95 %). Puhdistettua ilmaa virtaa laitteesta koko matkan ajan, joten sisäilman viruspitoisuus pysyy matalana, vaikka kyydissä olisi tartunnan saaneita henkilöitä.

Koska UV Purifier on suunniteltu liikkuvaan kohteeseen, on laite käynyt läpi lukuisia turvallisuustestejä. Paksu kvartsilasi tekee lampusta lähes särkymättömän ja teflonpinnoite estää lasinsirujen tai nesteiden pääsyn sisätiloihin esimerkiksi onnettomuustilanteessa. Lisäksi UV Purifierin läpäisemätön metallikotelo varmistaa, ettei haitallista UV-säteilyä pääse matkustamoon.

Matka-Kosonen on kuljettanut matkustajia jo vuodesta 1938

Matka-Kosonen, viralliselta nimeltään Linja-autoliike S. Kosonen Oy, sai alkunsa jo vuonna 1938, kun Risto Kosonen aloitti liikennöinnin ns. ”seka-autolla”, eli bussilla, joka oli varustettu kuorma-auton lavalla. Ensimmäinen reitti kulki Kerimäeltä Kulennoisten ja Makkolan kylien kautta Savonlinnaan.

Vuosien kuluessa yritys laajeni pikkuhiljaa, ja 60-luvulla tuli aika sukupolven vaihdokselle. Risto Kososen poika, Seppo Kosonen, otti yrityksen hoitoonsa ja jatkoi tehtävässä aina 1990-luvulle asti. Vuosituhannen loppupuolella matkustajamäärät vähenivät kuitenkin vuoroliikenteessä huomattavasti, joten Kosonen päätti suuntautua yhä enemmän matkailuliikenteeseen.

Nykyään Matka-Kosonen toimii myös erilaisten valmismatkojen järjestäjänä – matkapaketteja löytyy niin kotimaahan kuin ulkomaillekin. Lisäksi ajetaan vakio- ja pikavuoroja Savonlinnasta sekä tilausajoja. Yritystä pyöritetään jo kolmannessa polvessa, toiminnasta vastaa nykyisin Risto Kososen pojanpoika Jyrki Kosonen. Myös neljäs sukupolvi, Aleksi Ekberg, on jo toiminnassa mukana yrityksen osakkaana.

Lue lisää koronapiinasta