Maabongarille – Saint Helenan saari

Atlantilla sijaitseva Saint Helenan saari on nyt helpommin saavutettavissa.

Suomen ensimmäinen ryhmämatka

Tänä vuonna Kristina Cruises tekee ensimmäisen suomalaisen ryhmämatkan Saint Helenan saarelle. Saari on suomalaisille tuttu ainakin Afrikan Tähti -pelistä, jossa jahdattiin pelin nimen mukaista jalokiveä. Aikaisemmin Saint Helena on ollut hankalasti saavutettava matkakohde. Atlantilla, lähes 2000 kilometrin päässä Afrikan lounaisrannikosta sijaitsevalle saarelle avattiin lentoyhteys lokakuussa 2017.

Aikaisemmin laivamatka kesti saarelle kuusi päivää, nyt sinne pääsee kuudessa tunnissa. Kristina Cruisesin matkalla nähdään esimerkiksi maailman vanhin maanpäällä elävä eläin, Napoleonin viimeisten elinvuosien asuinpaikka ja nautitaan maailman parhaaksi rankattua kahvia.

Pimennysbongareille on tarjolla harvinaislaatuinen elämys, kun auringonpimennystä pääsee seuraamaan Intian valtamerellä. Kristina Cruisesin risteily alkaa Arabiemiraattien Dubaista ja päättyy Intian Mumbaihin.

Saint Helenan saari on pieni, mutta maineeltaan suuri. Saari on vain 122 neliökilometrin kokoinen ja vakituisia asukkaita noin 4500. Vertailun vuoksi: Ahvenanmaa on pinta-alaltaan noin 1500 neliökilometriä ja väkiluku noin 30 000. Pieni on Saint Helenan kohdalla kuitenkin vain pinta-alan määre. Saari päihittää monet matkakohteet mielenkiintoisilla nähtävyyksillään ja historiallaan.

– Harvassa kohteessa pääsee kokemaan Saint Helenan kaltaisia elämyksiä. Matkan aikana pääsemme näkemään maailman vanhimman maanpäällä elävän eläimen. Vuonna 1882 saarelle tuotiin 50-vuotias kilpikonna. Nyt tuo Jonathaniksi nimetty herra on 186-vuotias. Napoleon ei saavuttanut lähellekään Jonathan-kilpikonnan ikää, kun hän toukokuussa 1821 kuoli Saint Helenan saarella maanpakonsa päätteeksi vain 51 vuoden ikäisenä. Vierailemme Napoleonin kodissa, joka on nykyään ranskalaisten omistama ja toimii museona, kuvailee matkakohteen erikoisuuksia Kristina Cruisesin toimitusjohtaja, Mikko Partanen.

Saint Helenan saari on Kristina Cruisesille harvinainen matkakohde muutoinkin kuin uutuutensa vuoksi. Risteilylomia jo yli 30 vuotta järjestänyt yhtiö tarjoaa nyt suomalaisille matkan, joka ei ole risteily.

– Kun Saint Helenan saaren matkakohdetta tarjottiin valikoimiimme, emme voineet kieltäytyä. Se on erittäin harvinainen ja vastaa vahvasti asiakkaidemme toiveisiin erikoiskohteista. Elämyksiä, uusia maisemia ja mielenkiintoista ruokakulttuuria. Saaren ainutlaatuinen historia kruunaa matkan. Ja vesielementti, josta Kristina Cruises tunnetaan, on läsnä vahvasti. Matkan aikana teemme laivalla retken saaren ympäri. Jos hyvin käy niin voimme nähdä vesillä delfiinejä, valashaita ja jopa ryhävalaan, Partanen kertoo.

Saint Helenan saari on brittien omistama ja se on osa Britannian merentakaista aluetta, johon kuuluvat myös Ascension ja Tristan da Cunha. Saint Helena on muinainen tulivuori, jonka huippu kohoaa yli 800 metrin korkeuteen merenpinnasta. Maisemaltaan saari on tunnettu suurista rotkoista, laaksoista ja kirkasvetisistä lähteistä. Kristina Cruisesin Saint Helenan saaren 11 päivän matka toteutetaan marraskuussa 2019.

Pimennysbongari pääsee näkemään auringonpimennyksen Intian valtamerellä

Tänä vuonna joulun voi viettää täysin eri maisemissa ja samalla kokea jotain todella harvinaislaatuista. Kristina Cruises järjestää boutique-tason Azamara Quest -laivalla unohtumattoman risteilyloman. Matka alkaa Arabiemiraattien Dubaista, josta jatketaan Qatarin Dohaan. Abu Dhabin jälkeen jouluaattona on vuorossa Omanin pääkaupunki Muscat. Miljoonakaupungista lähdetään viettämään meripäivää joulupäivän tunnelmissa. Tapaninpäivänä koittaa yksi matkan huipennuksista: lähes täydellinen auringonpimennys Intian valtamerellä.

– Onhan tämä pimennysbongarin unelmamatka. Toki matka sopii muillekin kuin bongareille. Vaikka ei vielä tähän mennessä olisi onnistunut olemaan paikalla, kun kuu osuu maan ja auringon väliin, niin voihan harrastuksen aloittaa tällä melkoisen harvinaisella elämyksellä, Mikko Partanen hymyilee.

Auringonpimennyksestä risteilylomalaiset matkaavat kohti Mumbaita, josta päästäänkin kotimatkalle valmistautumaan uuden vuoden viettoon. Sää Arabiemiraateissa vastaa joulukuussa Suomen kesää. Lämpötila on alimmillaan parinkymmenenasteen paikkeilla. Kristina Cruisesin jouluinen Dubai–Mumbai risteilyloma kestää 13 päivää.