Lentoyhtiöt ovat kohdelleet matkustajia väärin?

37 prosenttia lentomatkustajista Euroopassa kokee saaneensa huonoa kohtelua lentoyhtiöltä. Asia käy ilmi maailman johtavan lentokorvausyhtiön AirHelpin teettämästä tutkimuksesta. Yli 7 100 vastaajan tuntoja kartoittaneen tutkimuksen mukaan noin viides lentohäiriöitä kokeneista matkustajista kertoi, että oli lennon myöhästyessä kokenut tulleensa jätetyksi oman onnensa nojaan lentokentälle, ettei lennon peruunnuttua saanut tarpeeksi tietoa lentoyhtiöltä tai ettei hänelle ollut tarjottu paikan päällä ruokaa ja juomaa.

EU-asetuksen EC 261 mukaan lentoyhtiöiden on tarjottava matkustajille ateria ja juotavaa sekä mahdollisuus kahteen puheluun tai sähköpostiin tapauksissa, joissa yli 1 500-kilometrinen lento myöhästyy yli kaksi tuntia. Tarvittaessa lentoyhtiön tulee lisäksi tarjota tällaisille matkustajille majoitus ja kuljetus majapaikalle.

Syitä siihen, että matkustajat eivät ole tyytyväisiä lentoyhtiön palveluun, on kuitenkin muitakin. Esimerkiksi 14 % haastatelluista matkustajista on ollut tyytymättömiä jalkatilaan lennoilla. Lähes 10 % vastaajista kertoi, että on törmännyt epäkohteliaaseen lentohenkilökuntaan. 7 % vastaajista puolestaan on joutunut laittamaan käsimatkatavaroitaan ruumaan. 4 % on joutunut vaihtamaan varaamansa paikat toisiin ja 5 %:lta lentoyhtiö on veloittanut piilomaksuja.

AirHelpin Suomen-maajohtaja Aleksi Seppo sanoo:
-Vuosien ajan Euroopassa on ollut ylitarjontaa lentoyhtiöistä. Tämä on johtanut hintasotaan, erityisesti suosituilla lomareiteillä. Lentoyhtiöt peruuttavat monia palveluitaan maksimoidakseen tuottonsa, ja liian usein maksaja on matkustaja. Esimerkiksi penkkirivejä lisätään lentokoneisiin, jotta maksavia asiakkaita saataisiin mahdollisimman paljon. Lisäksi henkilökuntavaatimuksissa on joustettu, mikä laskee matkustajille tarjotun palvelun tasoa merkittävästi.

-Tämän seurauksena matkustajilla on nyt aiempaa vähemmän jalkatilaa, he saattavat kohdata epäkohteliasta käytöstä henkilökunnalta ja toisinaan joutuvat tilan vähyyden takia luovuttamaan matkatavaransa ruumaan. Lentoyhtiöillä on velvollisuus toimia asiakasystävällisesti, jotta ne pystyvät saavuttamaan kuluttajiensa luottamuksen, Seppo jatkaa.