Lappi satsaa isosti saksalaisiin

DER Touristik, yksi Saksan suurimmista matkanjärjestäjistä, lennättää yhteistyössä Visit Finlandin, Finnairin ja Levin Matkailun kanssa 100 matkatoimistotyöntekijää Suomen Lappiin  tutustumaan kohteeseen ja palveluihin paikan päällä. Kyseessä on iso panostus, jonka kuitenkin lasketaan kannattavan, sillä saksalaiset ovat ostovoimainen matkailijakansa.

Tapahtuman nimi on Campus Live ja sen tarkoituksena on tukea lupaavassa kasvussa olevaa saksalaisten matkailijoiden talvimatkustusta Lappiin sekä pohjustaa kesätuotannon kehittämistä ja matkailusesongin pidentämistä. Tapahtuma on osa DER Touristikin laajaa koulutuskokonaisuutta, jossa perehdytään tiettyyn matkailukohteeseen. Kokonaisuus sisältää verkkokursseja ja infotilaisuuksia DER Touristikin omien matkatoimistojen työtekijöille. DER Touristikilla on Saksassa edelleen noin 9 500 omaa matkatoimistoa.

Saksassa järjestettävien osuuksien jälkeen kaikista osallistujista valitaan sata työntekijää, jotka pääsevät tutustumaan kohteeseen paikan päälle. Matkatoimistotyötekijät viipyvät Lapissa viikon ja ohjelma sisältää kuusi tutustumiskierrosta Lapin eri alueille: Harrinivaan, Inariin, Iso Syötteelle, Rovaniemelle, Sallaan ja Saijaan sekä Ylläkselle. Tutustumiskierrosten jälkeen tapahtuma huipentuu Leville, jossa ohjelmaan kuuluu aktiviteetteja, hotellikierroksia ja työpajoja.

Yhteistyön tarkoitus synnyttää kestävää kysyntää

Suomalaisten yhteistyökumppaneiden rahallinen panostus projektiin on pitkäaikainen investointi Saksan markkinoille. DER Touristikin Pohjoismaiden ja Baltian maiden johtaja Philipp Detmer iloitsee suomalaisten yhteistyökumppaneiden kanssa hyvin sujuneesta projektista.

– Meille on erittäin tärkeää, että matkatoimistojemme työntekijät pääsevät itse kokemaan myymänsä tuotteen paikan päällä. Kokemuksen jälkeen myyjistä tulee ikuisia Lapin ystäviä, Detmer sanoo.

Myös Finnairin saksankielisten markkinoiden johtaja Jan Pellinen on tyytyväinen projektiin ja toivoo sen vahvistavan yhteistyötä kumppaneiden välillä entisestään. Pellisen mukaan on tärkeää luoda mahdollisimman kestävä kysyntä, josta Saksan ja Suomen osapuolet voivat nauttia pitkään.

Nykyinen projekti sai alkunsa vuosi sitten maaliskuussa 2017 maailman suurimmilla matkailumessuilla ITB Berliinissä. Levin Matkailu Oy:n kehitysjohtajan Maija Palosaaren mukaan Saksan markkinan merkitys Leville on kasvanut vuosittain eritoten talvikauden suorien lentoyhteyksien ansiosta.

– Campus Live -tapahtuma lisää saksalaisten ammattilaisten tuntemusta Levin alueesta ja sen matkailutuotteista merkittävästi. Odotan Saksan markkinoilta uusia avauksia myös lumettomalle kaudelle 2019 ja DER Touristik tulee olemaan tässä isossa roolissa, Palosaari sanoo.

Saksa on Suomen matkailun tärkeimpiä lähtömarkkinoita

Vuonna 2017 saksalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat yli 15 % ja he olivat toiseksi suurin ulkomainen matkailijaryhmä venäläisten jälkeen 622 900 yöpymisellä. Saksalaiset matkailevat koko Suomessa, mutta matkustaminen Lappiin on lisääntynyt viime vuosina suorien lentoyhteyksien ansioista. Perinteisten kiertomatkojen ja mökkilomien lisäksi saksalaiset ovat kiinnostuneita erilaisista aktiviteeteista ja erikoismajoituksista.

Saksalaiset ovat perinteisesti matkailukansaa, Saksan talous on hyvällä mallilla ja kuluttajat ostovoimaisia. Saksalaisten voi olettaa matkustavan Suomeen myös tulevina vuosina. Finnair on lisännyt lentoja Saksan ja Suomen välillä, ja lentää nyt kuuteen kohteeseen Saksassa.