Lapin lentoasemille kansainvälinen ilmastosertifikaatti

Finavia on pitkäjänteisen työn tuloksena saavuttanut tänä vuonna hiilineutraaliuden kaikilla lentoasemillaan. Seuraavaksi yhtiö tähtää nollapäästöihin.

– Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että pystymme vähentämään oman toimintamme päästöjä ja että voimme kantaa kortemme kekoon lentoliikenteen päästöjen vähentämiseksi. Kaikki lentoasemamme ovat saavuttaneet hiilineutraaliuden tänä vuonna. Lapin lentoasemien hiilijalanjäljen pienentäminen on nyt todennettu myös lentoasemien kansainvälisellä ACA-sertifikaatilla (Airport Carbon Accreditation). Helsinki-Vantaa sertifioitiin jo vuonna 2017, kertoo Finavian vastuullisuudesta vastaava tekninen johtaja Henri Hansson.

Hansson sanoo, että Finavian ilmastotoimien ansiosta lentoasemien hiilidioksidipäästöt matkustajaa kohti ovat kymmenessä vuodessa laskeneet 68 prosenttia. Vuosien 2007 ja 2018 välillä hiilidioksidipäästöt matkustajaa kohti laskivat 2,2 kilosta 0,7 kiloon.

Aurinkovoimala Helsinki-Vantaalla

– Kaikki käyttämämme sähkö tuotetaan tuulisähköllä. Helsinki-Vantaalla meillä on myös oma aurinkovoimala. Helsinki-Vantaalla ja Lapin lentoasemilla dieselajoneuvojen polttoaine on korvattu uusiutuvalla, jätteistä ja tähteistä tehdyllä dieselillä.

Verkostolentoasemilla Finavia käyttää lämmityksessä mahdollisuuksien mukaan uusiutuvia energialähteitä kuten pellettejä. Puolet lentokentistä lämpiää kotimaisella puupohjaisella biopolttoaineella.

Jäljelle jäävän osuuden, esimerkiksi liikematkoista aiheutuvat päästöt, Finavia on kompensoinut. Näin kokonaishiilitase saadaan painettua nollaan. Tällä hetkellä kompensoitava osuus päästöistä on noin 45 prosenttia.

– Pienennämme jatkuvasti päästöjä konkreettisilla toimenpiteillä kuten laajentamalla uusiutuvien lämmönlähteiden ja uusiutuvan dieseliä käyttöä sekä lisäämällä sähköautoja ja -kalustoa lentoasemillamme, Hansson kertoo tulevista toimenpiteistä.

Tärkeä vastuullisuusaskel

Kompensoinnilla Finavia rahoittaa Gold Standard -sertifioituja hankkeita, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä muualla. Tällä hetkellä Finavia on mukana tukemassa laajaa projektia Ghanassa, jossa tehokkailla liesillä vähennetään paikallisten metsien hakkuita polttopuiksi. Projektin ansiosta Ghanassa pystytään vähentämään yhteensä miljoona tonnia hiilidioksidipäästöjä sekä samalla tuotetaan paikallisia työpaikkoja ja vaurautta.

Hanssonin mukaan lentoasemien hiilineutraalius on tärkeä vastuullisuusaskel. Seuraavaksi Finavia tähtää nollapäästöihin.

– Se tarkoittaa, että hiilipäästömme olisivat nollassa ilman kompensointia. Allekirjoitimme kesäkuussa kansainvälisen lentokenttäjärjestön Airports Council Internationalin sitoumuksen, jossa kymmenet lentoasemayhtiöt sitoutuivat nettonollapäästöihin 2050 mennessä. Tämän tavoitteen pyrimme Suomessa saavuttamaan jo 2030-luvulla.

Finavia on mukana lentokenttien yhteisessä sitoumuksessa, jonka tavoitteena on saada Eurooppaan sata hiilineutraalia kenttää vuoteen 2030 mennessä. Finavian lentoasemat muodostavat tästä tavoitteesta 20 prosenttia.