Koronavirus vaikuttanut merkittävästi liikennemääriin

Viranomaisten antamat ohjeet ja suositukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ovat vaikuttaneet laajasti suomalaisten liikkumisessa ja liikennemäärissä maalla, merellä ja ilmassa koko maassa.  Suomi on rajoittanut rajaliikennettä torstaista 19.3. alkaen huhtikuun puoliväliin saakka. Liikennemuodoista rajuinta liikenteen supistuminen on ollut lentoliikenteessä.

Tieliikenne vähentynyt selvästi

Tieliikenteessä Suomen hallituksen 12. maaliskuuta julkaisemat suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi heijastuivat liikennemääriin nopeasti pääkaupunkiseudun lisäksi myös muualla maassa. Liikenteen supistuminen on jatkunut myös alkuviikosta.

Vaikutuksia myös rautateillä, merellä ja ilmassa

Myös meriliikenteessä matkustajaliikenteen vuoroihin on tullut peruutuksia, jotka näkyvät alusliikenteessä vähitellen.

Rautateillä junien määrät supistuivat 17. – 19.3. välille ilmoitettujen peruutusten vuoksi. Muun muassa Venäjälle suuntautuva matkustajajunaliikenne loppui 18.3. jälkeen. Viikon 12 aikana rautatieliikenteen liikennemäärät laskivat viikkoon 11 verrattuna lähiliikenteen osalta 15% ja kaukoliikenteen osalta 24%.

Lentoliikenteessä laskeutumisten ja nousujen määrät vähenivät viime viikon loppua kohti Suomessa rajusti. Sunnuntaina 23.3. Helsingissä oli lentoja jo 71 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän (www.eurocontrol.int). Suurin osa lentoliikenteestä on käytännössä loppumassa matkustusrajoitusten ja lentoyhtiöiden peruutusten seurauksena. Kansainvälinen lentoliikenne keskittyy rajoitusten ajan Helsinki-Vantaalle, Turkuun ja Maarianhaminaan.

-Suomalaiset ovat ottaneet pääosin tosissaan suositukset toimenpiteistä koronaviruksen ehkäisemiseksi. Rajuimmin koronatilanne on vaikuttanut lentoliikenteen määriin, mikä on saanut koko toimialan sopeuttamaan toimintaansa. Myös junien ja autojen määrät ovat vähentyneet tuntuvasti. Alkuviikosta tieliikenne on ollut noin kolmanneksen normaalia pienempää. Muun muassa etätöiden lisääntyminen näkyy ihmisten arkiliikkumisessa. Traffic Management Finlandin liikenteenohjaus maalla, merellä ja ilmassa pyrkii kaikin keinoin varmistamaan, että liikenne yhteiskunnan tärkeänä hermoverkkona toimii myös poikkeustilanteessa ja liikenteenohjauksen palveluita on saatavissa, toteaa vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho Traffic Management Finlandista.

Reaaliaikaista liikennetieto tästä