Katkaise arki – viisi upeaa kohdetta

Goa on kenties parhaiten tunnettu kauniista rannoistaan, joista monet kuuluvat koko Intian upeimpiin. Kuva: Michael Scalet

Pohjoisen pallonpuoliskon pimeämpi ja kylmempi puoli vuodesta kannattaakin katkaista pyrähdyksellä lämpimään, joka saa talven tuntumaan lyhyemmältä. Listasimme viisi tuttua ja turvallista loppuvuoden lämpimintä kohdetta, joista hakea aurinkoa syvenevään pimeyteen.

KYPROS

Keskilämpötila lokakuussa: 22 °C, marraskuussa: 18 °C, Aurinkotunteja päivässä: 7-8h, Lentoaika: 5 h 45 min (vaihdolla)

Vaihda syysblues pehmeisiin hiekkarantoihin ja kirkkaansiniseen veteen. Kypros on Välimeren kolmanneksi suurin saari ja suosittu lomakohde valkoisine hiekkarantoineen ja suojaisine poukamineen. Saaren suosituimmat rannat sijaitsevat Kyproksen kaakkoisosissa, jossa on matalia ja hienohiekkaisia rantoja niin pitkälle kuin silmä kantaa. Jos sen sijaan mielii vähemmän kansoitetuille rannoille, kannattaa suunnata kohti lännen pienempiä ja rauhaisampia rantoja.

Kulttuuria ja tunnelmaa sen sijaan tarjoilee Kyproksen keskiosassa sijaitseva pääkaupunki, kyproslaiseen ja turkkilaiseen puoleen jaettu Nikosia.

MARRAKECH, MAROKKO

Keskilämpötila lokakuussa: 21 °C, marraskuussa: 17 °C, Aurinkotunteja päivässä: 8 h, Lentoaika: 5 h 30 min (suora)

Värikäs ja vilkas Marrakech kuuluu Marokon suosituimpiin matkakohteisiin, ja se on viime vuosina noussut laajalti myös omatoimimatkailijoiden suosioon. Marrakechin vetonauloihin kuuluvat sen markkinat, joita on alueella loputon määrä mutta joista suurimmat löytyvät Djemaa el-Fna -aukiolta. Markkinoilla voi kokea kaikkea käärmeenlumoajista akrobaatteihin ja tuoreista hedelmistä valmistetuista mehuista aina valtaviin maustevalikoimiin ja käsintehtyyn keramiikkaan. Taidokkain yksityiskohdin varustellut keramiikkatuotteet kuuluvat suosituimpiin paikallisiin matkamuistoihin.

Tiivistä tunnelmaa tarjoilevat myös vanhankaupungin eli Medinan basaarikujat, joilla kannattaa käydä tutustumassa paikalliseen kaupankäyntiin ja upeisiin itämaisiin mattoihin. Marrakechin arkkitehtuuri on ainutlaatuista, ja sitä voi parhaiten ihastella Badian ja El Badin palatseissa ja kauniisti koristelluissa moskeijoissa kuten Koutoubia, jonka rukouskutsut kaikuvat minareetista moneen eri ilmansuuntaan.

Marrakechin hyvän ravintolatarjonnan turvin herkullisista paikallisista aterioista nauttii pikkurahalla, ja alueen lukuisat hammamit kutsuvat rentoutumaan höyryäville marmorilavitsoilleen hierottavaksi ja hemmoteltavaksi.

 

GOA, INTIA

Keskilämpötila marras- ja joulukuussa: 27 °C, Aurinkotunteja päivässä: 10 h, Lentoaika: 8 h 10 min (suora) tai n. 13 h 40 min (vaihdolla)

Jos perinteisemmät marras- ja joulukuun matkakohteet eivät innosta, saattaa Goa olla sinun juttusi. Intian eläväinen rytmi, monet markkinat ja rannikon valkeat hiekkarannat tarjoavat vaihtelevaa puuhaa, joskin Goan legendaarisilla rannoilla kannattaa lekotella edes kerran.

Goalla voi shoppailla sydämesi kyllyydestä alueen monissa suurissa kauppakeskuksissa, tai teetättää Suomen hintatasoa edullisempia mittatilausvaatteita joillakin alueen monista räätäleistä. Harva kuitenkaan lähtee Intiaan ostosmatkalle, ja suositumpaa Goalla onkin etsiä rauhaa ja rentoutumista. Aamunsa voi aloittaa jollain alueen lukuisista joogakouluista ja rentoutua myöhemmin paikallisessa ayurvedahieronnassa. Intialainen ruoka on kokonaan oma lukunsa, sillä mausteiset kasvisruoat vievät matkailijan kielen ja sydämen mennessään.

SAL, KAP VERDE

Keskilämpötila joulukuussa: 25 °C, Aurinkotunteja päivässä: 8 h, Lentoaika: n. 8h 20 min (suora lento) tai n. 12 h (vaihdolla)

Länsi-Afrikassa sijaitseva Kap Verden saariryhmä on ihanteellinen kohde aurinkolomalle joulukuussa. Lämpö ja aurinko ovat taattuja, sillä esimerkiksi suositulla Salin saarella aurinko paistaa 350 päivää vuodessa. Sal on nimetty saarella sijaitsevan suolakaivoksen mukaan, joka onkin upeiden valkohiekkaisten rantojen lisäksi saaren päänähtävyys. Kap Verde tarjoaa paljon mahdollisuuksia aktiivilomailijoille, sillä Atlantin tuulet ovat suotuisat paitsi lempeälle ilmastolle, myös muun muassa surffaukselle. Saariryhmä onkin suosittu paikka erilaisten vesiurheilulajien harrastukseen.

TENERIFFA, KANARIANSAARET

Keskilämpötila loka-, marras- ja joulukuussa: 17-22 °C, Aurinkotunteja päivässä: 8-9 h, Lentoaika: n. 6 h 30 min (suora) tai n. 15 h (vaihdolla)

Lähellä Afrikkaa, kauniilla saarella Atlantin rannalla sijaitsee Teneriffa, suurin Espanjalle kuuluvista Kanariansaarista. Teneriffalla on paljon tarjottavaa rannoista upeisiin vaellusreitteihin. Eteläisellä Teneriffalla nautitaan eniten auringosta ja koetaan kaikkein vähiten sadepäiviä, ja siksi saaren eteläosassa sijaitsevat monet suosituimmista lomakohteista. Pääkaupunki Santa Cruz de Tenerife pursuilee ostosmahdollisuuksia ja hyviä ravintoloita, mutta saaren ehdoton tavaramerkki on sen mahtava Teide-tulivuori, joka on Espanjan suurin ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori.

Teneriffalla kannattaa vuokrata auto ja lähteä ajelulle tutustumaan alueen moniin viinitiloihin. Myös paikallisia herkkuja kannattaa maistella, ja erityisesti Pohjois-Teneriffan pienet tavernat ja viinitilat ovat pullollaan huikeita – ja edullisia – makuelämyksiä. Teneriffalla kannatta myös vierailla pienissä kylissä turistialueiden ulkopuolelle, jossa lämminhenkinen kohtaaminen paikallisten kanssa jää varmasti mieleen.

Lähteet: momondo.fi ja Jari Lappalainen