Kaamos-rikossarjan kuvaukset käynnistyvät Utsjoella

Utsjoki toimii uuden draamasarjan näyttämönä. Kuva: Markos Annala/ Mogul Movies.

Uusi mustalla huumorilla höystetty rikossarja Kaamos vie katsojan Lapin pimeyteen. Sarjan pääosia tähdittävät tunnetut eturivin näyttelijät: Kai Vaine, Armi Toivanen ja Kari Väänänen. Kansainvälisessä yhteistyössä tehtävää, suurenluokan draamasarjaa kuvataan Euroopan äärilaidoilla: Espanjan Málagassa ja Suomen Utsjoella.

Kahdeksanosaisen sarjan kuvaukset käynnistyvät tammikuussa ja jatkuvat koko kevään. Rikossarja Kaamos kertoo 40-vuotiaasta Málagassa asuvasta Europolin rikostutkijasta, Juliuksesta, joka matkustaa Utsjoelle hautaamaan äitinsä. Saavuttuaan Euroopan pohjoisimpaan poliisipiiriin Julius löytää itsensä keskeltä outoa rikosvyyhtiä, joka pakottaa tämän jäämään kylmään ja pimeään pohjoiseen. Samalla alkaa matka Juliuksen juurille ja sisimpään.

-Kaamos kuvataan ainutlaatuisissa lokaatioissa, taianomaisessa Lapissa. Kaamoksen pimeydessä välähtelee paikka paikoin myös musta huumori ja tilannekomiikka, joka tuo tähän rikossarjaan oman ainutlaatuisen tunnelmansa, sanoo tuottaja ja alkuperäisidean kehittänyt Markos Annala.

-Lappi ja Utsjoki olivat alunperin tarinan luonnolliset tapahtumapaikat. Sarja kirjoitettiin nimenomaan Utsjoen ympärille, vietimme käsikirjoittajien kanssa siellä viikon kaamoksen aikaan ennen kirjoitustyön aloittamista. Tunnelma haluttiin heti alkuunsa autenttiseksi.

Tuottaja Markos Annala on ollut tekemässä tv-tuotantoja Lapissa jo vuosien ajan, muun muassa Lapin Poliisit tv-sarjaa, jota tehtiin Foxille ympärivuotisesti yli sata jaksoa. Lapin suosio elokuva- ja draamatuotantojen kuvauspaikkana on kasvussa, ja viime vuoden aikana alueella on kuvattu muun muassa Mika Kaurismäen suomalais-kiinalaista Mestari Cheng-elokuvaa, Yellow Film & TV:n Ivalo-draamasarjaa, sekä suomalais-ranskalaista Ailo, pienen poron suuri seikkailu -elokuvaa.

House of Laplandissa toimiva Lapin elokuvakomissio on ollut Kaamos-draamasarjan apuna tuotannon kehittelystä lähtien.

-Lapin elokuvakomission kanssa on ollut helppo ja hyvä työskennellä alusta asti. Olemme saaneet vetoapua ja hyviä kontakteja heidän kauttaan. Komission väki on ollut innostamassa ja tarjoamassa asiantuntemustaan aina kun olemme sitä tarvinneet ja he ovat myös tukeneet rahallisesti kuvauspaikkojen etsintää ja niihin liittyviä matkoja, sanoo tuottaja Markos Annala.

Kaamoksen tähtikaartiin lukeutuu tunnettuja, Suomen eturivin näyttelijöitä. Sarjan pääosaa, Julius Raiviota näyttelee Kai Vaine. Hänen rinnallaan pääosissa nähdään Armi Toivanen ja Kari Väänänen. Lisäksi sarjassa näyttelevät Tiina Pirhonen, Ilkka Heiskanen, Janne Kataja sekä näyttelijädebyyttinsä tekevä saamelaisartisti Hildá Länsman.

Kaamos-sarjan ohjaavat Akseli Tuomivaara ja Lauri Haukkamaa. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Lassi Vierikko sekä Petja Lähde ja dramaturgina toimii Jari Olavi Rantala.

Kaamos nähdään Nelosen Ruudussa toukokuussa 2019. Kaamos on uusin lisäys Ruudun alkuperäissarjojen monipuoliseen kattaukseen, johon kuuluvat lisäksi Syke, Keisari Aarnio, Kummeli esittää: Kontio & Parmas, Konttori ja Haapasalon Suomi.