Joulunviettoa aitoon virolaiseen tapaan

Joulukonsertti Kaarlenkirkossa. Kuva: Toomas Tuul.

Virolaiset rakastavat joulua. Se on ehdottomasti vuoden tärkein juhla ja sitä vietetään läheisten seurassa. Virossa, kuten muissakin maissa, on omat jouluperinteensä, joista todellinen juhla syntyy, viestittää VisitTallinn.

Vaikka joulu on uskollinen juhla, länsieurooppalaiset luterilaiset perinteet eivät ole juurtuneet täällä kovin syvään – virolaiset ovat melko maallistuneina. Sen sijaan virolainen joulu on sekoitus vanhoja paikallisia tapoja ja modernia länsimaista juhlintaa.

Joulukonsertit ovat ensimmäinen askel kohti jouluun rauhoittumista. Joulukuussa Tallinnan kirkot täyttyvät yleisöstä, joka haluaa kuulla pakallisten huippuartistien konsertteja. On tapana, että eturivin artistit tekevät koko maan kattavia joulukonserttikiertueita pareittain.

Käy Kaarlenkirkossa konsertissa. Huipputaitavat virolaiset laulajat esittävät mielellään kansainvälisiä jouluklassikoita, joten pääset varmasti mukaan tunnelmaan. Hae konsertin jälkeen nimikirjoitus tai ota artistin kanssa selfie. Sitten kun laulaja myöhemmin esiintyy euroviisuissa, voit näyttää keräilyharvinaisuuksia kavereillesi.

Joulutervehdyksiä lähetetään naapureille, sukulaisille ja ystäville, joskin Facebook näyttää korvanneen postikortit. Ehkä sinä voit kuitenkin lähettää vironkielisen joulukortin kotiin, kun kerran olet Tallinnassa. Joulukortteja löydät postitoimistoista ja kirjakaupoista.

Joulurauhan julistaa Tallinnan kaupunginjohtaja jouluaattona puolilta päivin. Sisältö on hyvin pitkälle sama kuin Suomessa ja julistusta keräännytään kuuntelemaan Raatihuoneentorille.

Varsinaiset joulunpyhät vietetään yleensä perheen ja ystävien kesken. Mutta sitä ennen joulua on juhlistettu jo työpaikoilla kollegoiden seurassa. Silloin kiitetään kaikkia vuoden aikana tehdystä työstä. Yritysten pikkujouluperinteet ovat myös tuttua tavaraa nyky-Virossa – firman juhlista halutaan järjestää näyttäviä spektaakkeleita. Sinä voit juhlistaa (pikku)joulua nauttimalla joulumenun virolaisessa ravintolassa. Varaa pöytä tai kabinetti seurueelle, kutsu ystävät koolle, tuokaa lahjoja jaettavaksi ja napsikaa höpsöjä kuvia!

Ja nauttikaa, kehottaa VisitTallinn