Joulun taika koukuttaa Tallinnassa

Tallinna on täynnä ihastuttavia joulumarkkinoita, mutta kaupungilla on muutakin annettavaa joulutunnelmaan virittäytyvälle turistille. Kuva: Marit & Toomas Hinnosaar

Vain lyhyen laivamatkan takana, Suomenlahden toisella puolen sijaitseva Tallinna on pullollaan mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää.

Joulunaika Tallinnassa on kuin tehty tunnelmointiin, ja aikaa voi kuluttaa uniikkeja jouluostoksia tehden, käsityöpajoja kierrellen tai lämmintä hehkuviiniä toreilla siemaillen. Kun olet suuntaamassa joulun alla tai jouluksi Tallinnaan, poimi tästä parhaat vinkit onnistuneeseen matkaan.

Tallinnan vanhakaupunki on visiitin arvoinen joulunakin. UNESCOn suojelukohde on Pohjois-Euroopan parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkeja, ja joulutunnelmaan pääsee kiinni jo pelkästään kuljeksimalla sen mutkittelevilla mukulakivikaduilla piparkakkutalomaista arkkitehtuuria ihastellen.

Raatihuoneen torin perinteiset joulumarkkinat ovat vanhankaupungin sydän ja päätapahtumapaikka aina marraskuun puolivälistä loppiaiseen saakka. Vanhassakaupungissa on myös hyvä hotellitarjonta, tunnelmallisia baareja ja ravintoloita, vilkas kulttuurielämä sekä runsaasti paikallisten käsityöläisten pajoja ja gallerioita.

Tallinna on joulun aikaan kuitenkin pullollaan myös mielenkiintoista tekemistä. Katsasta esimerkiksi marras-joulukuun vaihteessa järjestettävä vuotuinen Christmas Jazz -tapahtumakiertue , jonka aikana kansainväliset muusikot soittavat intiimejä livekeikkoja ympäri Tallinnaa. Myös kansallisoopperan ja muiden teatterien ohjelmistossa on usein joulun aikaan rakastettuja maailmankuuluja klassikkobaletteja, oopperaesityksiä ja musikaaleja, joihin saa usein lippuja paljon Suomen hintoja edullisemmin. Myös Viron palkitussa taidemuseossa Kumussa järjestetään konsertteja ja esityksiä joulun alla.

Kiehtovimmat torit ja joulumarkkinat

Autenttisimmat joululahjat ja tuliaishankinnat löytyvät Virossa monesti toreilta ja markkinoilta. Tarjolla on paljon laadukasta paikallista käsityötä usein hyvinkin edullisesti. Jouluna kannattaa katsastaa ainakin seuraavat:

Raatihuoneen torin joulumarkkinat on Tallinnan suurin joulutori ja yksi parhaista paikoista paikallisten valmistamien laadukkaiden käsitöiden löytämiseen. Tarjolla on usein esimerkiksi lampaanvillasta tehtyjä vaatteita ja asusteita, katajasta valmistettuja puuesineitä, takomotuotteita, koruja, käsintehtyä saippuaa ja kynttilöitä

17.11.2017–6.1.2018, ma-la 10–18, Raekoja plats

Viru-kadulla vanhankaupungin porttien suulla sijaitsee edullinen kukkatori , jonka runsaasta ja värikkäästä tarjonnasta voi ostaa joulukukat kotiin puolet kotimaan hintoja halvemmalla. Valikoimasta löytyy niin taidokkaasti tehty jouluasetelma koristeineen lahjaksi tai joulupöydän kruunuksi, tai useita nippuja perinteisiä syvänpunaisia tulppaaneja tai ruusuja joulukukiksi kotiin.

Avoinna ma-su vuorokauden ympäri, Viru 26

Rosoisen autenttinen Keskustori (Keskturg) muistuttaa elävästi Neuvostoviron ajoista. Lyhyen ratikkamatkan päässä keskustasta sijaitsevalla Tallinnan Keskustorilla myydään kaikkea sekalaista aina vaatteista ruokaan, ja ulkokojujen valikoimasta löytyy esimerkiksi kuivattuja koivu-, eukalyptus- tai tammivihtoja joulusaunaan parilla eurolla. Ruokaostoksille lähtevän kannattaa suunnata sisälle kauppahalliin, josta saattaa tarttua mukaan monia erikoisuuksia joulupöytään, jonka lisäksi myös monipuolinen juustotarjonta on katsastamisen arvoinen.

Ma-la 7-17, su 7-16, Keldrimäe 9

Lähde: momondo.fi ja Jari Lappalainen