Israelin Eilatissa avattiin uusi kansainvälinen lentokenttä

Ilan ja Asaf Ramonin kansainvälinen lentokenttä avattiin 21. tammikuuta 2019. Se sijaitsee Etelä-Israelin suositun Eilatin lomakohteen läheisyydessä Punaisenmeren rannalla. Uusi lentokenttä on maan ensimmäinen, joka on rakennettu erityisesti siviilikäyttöön. Kenttä tarjoaa uusia mahdollisuuksia suorille charter-lennoille Israelin Eilatiin, Jordaniaan ja Egyptin Siinain niemimaalle.

Lentokenttä sijaitsee 18 kilometrin ja noin 20 minuutin ajomatkan päässä Eilatista Timnan kansallispuiston vieressä. Sillä on merkittävä vaikutus alueen paikalliselle ja kansainväliselle matkailulle niin Israelissa, Jordaniassa kuin Egyptissäkin. Uudet bussilinjat alkavat liikennöidä lentokentän, Beerseban ja Mitzpe Ramonin välillä. Matkailijoilla on mahdollisuus käydä myös Etelä-Israelin muissa osissa. Lentokentällä arvioidaan olevan noin 2,25 miljoonaa matkustajaa vuodessa, ja laskennallinen kasvukapasiteetti on 4,25 miljoonaa.

Uusi lentokenttä on Israelin ensimmäinen, joka on rakennettu erityisesti siviilikäyttöön. Sen pinta-ala on 5 km² ja kentällä on 3,6 kilometrin pituinen kiitorata, joka sopii sekä kotimaiselle että kansainväliselle liikenteelle. Lentokentän on suunnitellut Israelin tunnetuin arkkitehtiyritys, Amir Mann-Ami Shinar. Muista suunnittelu- ja rakennustöistä vastasi Moshe Tzur Architects & Town Planners Ltd.

Muotoilussa korostuu toive esitellä lentokenttää ympäröivän Negevin autiomaan dramaattisia luonnonmaisemia panoraamaikkunoiden ja luonnonvalon avulla. Sisustus on minimalistinen, kattokorkeus on suuri ja huonekalut pieniä. Paviljongit toimivat tilanjakajina. Terminaalissa on tax free -myymälöitä ja ulkoilmakahvila, uima-allas ja puutarha.

Talvi 2018/2019 on jo tähän mennessä ollut Eilatin lentojen ennätysjakso. 15 kansainvälistä lentoyhtiötä kuljettaa matkailijoita Eilatiin 18 Euroopan maan 28 kaupungista.

Ovdah/Ramonin lentokentälle odotetaan talvisesongin aikaan laskeutuvan noin 350 000 kansainvälistä kävijää. (Lähde: Israel Airports Authority). Uusi lentokenttä korvaa Eilatin paikallisen ja Ovdahin kansainvälisen lentokentän.

Kansainvälisten lentojen odotetaan siirtyvän Ovdahin lentokentältä Ramonin kentälle huhtikuussa 2019. Tällä talvikaudella Etelä-Israeliin lentää lähes 60 viikoittaista lentoa (joitakinvuosia sitten lentoja oli vain neljä). Tämän on saanut aikaan matkailuministeriön avustus, jonka suuruus on 60 euroa jokaista uusista kohteista suoralla lennolla saapuvaa matkailijaa kohden. Ilan ja Asaf Ramonin kansainvälinen lentokenttä on rakennettu mahdollistamaan kotimaiset, kansainväliset ja Atlantin ylittävät lennot, mutta aluksi kentällä liikennöidään vain kotimaan lentoja.