Hotellin sijainti ja palvelutaso hintaa tärkeämpiä

Monet haluavat lomamatkalla ollessaan elää helposti ja mukavasti ja tehdä siten eroa tavalliseen arkielämään. Lomalla syödään hyvin, harrastetaan hauskoja aktiviteetteja ja useimmiten myös majoitutaan miellyttävässä paikassa. Lento- ja hotellihaku momondo.fi selvitti, mitä suomalaiset kaipaavat lomamatkansa majoitukselta.

Suomalaisia ei erityisemmin näytä houkuttelevan hostellit, yhteismajoitukset tai muut vaatimattomammat vaihtoehdot, sillä suomalaisvastaajista lähes 80 prosenttia kertoo haluavansa majoittua hotellissa ollessaan lomamatkalla. Ehkä hieman yllättäen nuoremmat ikäluokat suosivat hotelleja enemmän kuin vanhemmat: 18–22-vuotiaista suomalaisista 83 prosenttia valitsee mieluiten hotellin, kun taas 56–65-vuotiaista vastaava osuus on vain 73 prosenttia.

Suomalainen ei hae luksusta

Hotellihuoneen hintatasosta kysyttäessä selviää kuitenkin, että suomalaiset eivät tavallisesti hae hotellimajoitukseltaan luksusta. Suurin ryhmä, neljäsosa vastaajista, kertoo käyttävänsä hotellihuoneeseen melko maltillisesti 76–100 euroa yössä. Hinta onkin yksi olennaisimmista hotellin valintakriteereistä suomalaisille: noin 40 prosenttia vastaajista pitää hotellin valinnassa tärkeimpänä sitä, että se on halpa.

Hintaa tärkeämmiksi kriteereiksi hotellin valinnassa kuitenkin nousevat sijainti ja hyvä palvelu. Hyvää sijaintia lähellä mielenkiintoisia elämyksiä pitää tärkeimpänä kriteerinä 60 prosenttia suomalaista. Hyvä palvelu puolestaan merkitsee eniten hotellia valittaessa 44 prosentille. Sen sijaan suomalaiset eivät kaipaa hotelliltaan kotoisuutta – vain neljäsosa vastaajista mainitsee tämän tärkeäksi ominaisuudeksi hotellissa.

-Tutkimuksemme tulokset kertovat kenties siitä, että lomamatkalla suomalaiset haluavat pysyä liikkeessä eivätkä viettää aikaa hotellissa. Kun hotelli sijaitsee lähellä nähtävyyksiä ja muita kohteita, on liikkuminen joustavaa. Tässä suhteessa suomalaiset eroavat muista maista: kansainvälisesti tarkasteltuna keskimäärin 44 prosenttia vastaajista haluaa majoittua kotoisassa hotellissa, ja vain neljännekselle suomalaisista hotellin kotoisuus on tärkeää, kertoo momondo.fi:n edustaja Mikala Riis Bagger.

Hotellin pitää tarjota aamupala ja ilmainen netti

Kun suomalaisilta kysyttiin, mitä palveluita he arvostavat eniten hotellissa, ruoka nousi listan kärkeen. Kaksi kolmesta (65 %) suomalaisista pitää hotellin palveluista tärkeimpänä sitä, että aamupala kuuluu hintaan. Myös ilmaisen wifi-yhteyden käyttömahdollisuus on tärkeää – lähes puolet (47 %) suomalaisista mainitsee langattoman verkon tärkeimpänä palveluna. Kolmanneksi tärkeimpänä (44 %) suomalaiset pitävät hotellin tarjoamia tiloja, kuten kuntosalia, hyvää ravintolaa tai uima-allasta.

Faktat lyhyesti

78 % suomalaisvastaajista haluaa majoittua lomamatkalla ollessaan hotellissa
83 % 18–22-vuotiaista suomalaisista valitsee mieluiten hotellin, kun taas 56–65-vuotiaiden keskuudessa vastaava osuus on 73 %
25 % suomalaisista maksaa hotellista 76–100 euroa yössä
21 % suomalaisvastaajista maksaa hotellista yleensä 51–75 euroa yössä
10 % suomalaisista maksaa yhdestä hotelliyöstä yleensä 101–150 euroa
60 % suomalaista pitää tärkeimpänä kriteerinä hotellia valittaessa sen sijaintia
44 %:lle suomalaisista hyvä palvelu on kaikista tärkeintä hotellia valittaessa
39 %:lle suomalaisista hinta on tärkein kriteeri hotellia valittaessa
24 % suomalaisista pitää kotoisuutta tärkeimpänä kriteerinä hotellivalinnassa – kansainvälisesti tarkasteltuna keskimäärin 44 % vastaajista haluaa majoittua kotoisassa hotellissa
65 % suomalaisvastaajista pitää hotellin palveluista tärkeimpänä sitä, että aamupala sisältyy hintaan
47 % suomalaisista pitää ilmaista langatonta verkkoa tärkeimpänä hotellin palveluista
44 % suomalaisista pitää hotellin tarjoamia tiloja, kuten kuntosalia, hyvää ravintolaa tai uima-allasta, tärkeimpinä palveluina