Hämeenlinnan lääninvankila avautuu yleisökohteena

Hämeenlinnan lääninvankila yleiskuva luoteesta 1979. Kuva: Museoviraston kuvakokoelmat

Kansallismuseo jatkaa Vankilan kävijäkokemuksen uudistamista avaten kesällä 2020 audiovisuaalisin ja digitaalisin esityskeinoin henkiin herätetyn uuden Vankilan.

Vuonna 1871 Hämeenlinnaan valmistunut Suomen ensimmäinen sellivankila avautuu 2. toukokuuta Vankila-museona. Vankilassa tuomiotaan ovat kärsineet monet historian tunnetut rikollishahmot, kuten murhamies Matti Haapoja ja puukkojunkkarit Isoo-Antti ja Rannanjärvi. Linnan naisvangeista tunnetuimpia olivat runoilija Elvi Sinervo ja unisaarnaaja Maria Åkerblom.

Vankeinhoito päättyi vuonna 1993 ja rakennus entisöitiin Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämäksi museoksi 1997. Nyt Suomen kansallismuseo avaa kohteen nimellä Vankila.

Synkkä vankilarakennus tarjoaa erinomaiset puitteet tapahtumille, keskusteluille ja yksityistilaisuuksille. Kesän aikana Vankilassa järjestetään lukuisia tapahtumia. Toukokuussa siellä koetaan jo loppuunvarattu seikkailullinen pakohuonekokemus, kun Pako Vankilasta tuo 40 joukkuetta selviytymään ulos Vankilan sellien uumenista. Kesäkuussa ohjelmassa on erikoiskierroksia, heinäkuussa lasten seikkailukierroksia sekä rikosmysteerien ratkomista. Vankila on mukana myös Hämeenlinnan Taiteiden yössä.

Kansallismuseo jatkaa Vankilan näyttelyn ja kävijäkokemuksen uudistamista tavoitteena nostaa esille todellisuudessa vankilan kokeneiden – niin vankien, vartijoiden kuin muidenkin vankilaan liittyvien – muistoja ja tarinoita. Vankilan käsikirjoitustiimissä on mukana muun muassa kirjailija, vankikarkuri Jan Jalutsi.